ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)

14 Octombrie 2024   |   B. A.

1,5 mld. euro - valoarea totală a programului de emisiune de obligațiuni internaționale * 500 mil. euro – valoarea obligațiunilor emise în prima tranșă * 6 mld. euro – cererea înregistrată din partea investitorilor pentru prima tranșă

Paul Buta, Managing Partner - Musat & Asociatii

 
 
Mușat & Asociații, în colaborare cu firma de avocatură internațională Hogan Lovells, a asistat Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, cu capital de stat, în implementarea unui program EMTN cu o valoare totală de 1,5 mld. euro și emiterea primei tranșe de obligațiuni în valoare de 500 mil. euro, acesta fiind unul dintre cele mai complexe proiecte desfășurate pe piața de capital, după listarea duală a Romgaz din 2013 pe Bursa de Valori de la București și pe cea din Londra.  Mandatul a inclus asistență cu privire la redactarea prospectului de bază al programului, negocierea termenilor finali, negocierea documentelor tranzacției cu băncile intermediare (Deed of Covenant, Fiscal Agency Agreement, Programme Agreement), precum și a documentelor corporative de aprobare la nivelul Consiliului de Administrație, respectiv celelalte documente necesare înființării programului și a admiterii la tranzacționare a obligațiunilor.


Obligațiunile, listate pe Bursa din Luxemburg, au generat un interes semnificativ din partea investitorilor internaționali, cererea ridicându-se la 6 mld. euro.

Cu aceeași ocazie, Mușat & Asociații a asistat Romgaz în contractarea unei facilități de credit în valoare de 150 mil. euro de la Banca Transilvania.

Cu o experiență de peste 30 de ani în domeniul piețelor de capital și al valorilor mobiliare, Mușat & Asociații a participat de-a lungul timpului în cele mai complexe și inovatoare proiecte din acest sector. Asistența juridică acordată Romgaz reprezintă încă o dovadă a expertizei extinse a echipei Mușat & Asociații și a capacității de a acorda asistență juridică în proiecte majore la nivel local și internațional, care contribuie semnificativ la dezvoltarea și diversificarea pieței.

Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de dl. Gheorghe Mușat (Senior Partner) unul dintre cei mai experimentați avocați de business din România, cu o experiență remarcabilă pe piețele de capital și în tranzacții internaționale și de Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner).

Din echipa extinsă de proiect au mai făcut parte: Monia Dobrescu (Partner - Banking),  Andrei Ormenean (Partner – Corporate, Energy), Iulian Popescu (Deputy Managing Partner – Environment), Ana Maria Abrudan (Partner – Environment), Dan Minoiu (Deputy Managing Partner – IP), Mihai Popa (Deputy Managing Partner – Employment), Răzvan Graure (Partner – Tax), Alexandru Terța (Partner - Criminal Law, International Sanctions), Ștefan Diaconescu (Partner – Criminal Law), Manuela Lupeanu (Counsel – Competition/State Aid), Robert Ürmöși, Roxana Bujoreanu, Julieta Sfeclă, Liviu Viorel, Cristian Cepeși, Dragoș Lungu, Roxana Mihăilescu, Șirin Stan (Omer), Ana Maria Ursei, Claudiu Oloeriu, Dumitru Varzari, Adina Enache, Alina Colibaba, Alina Pîrvoi, Andrei Popa, Carolina Mitea, Daria Buhuș, Denisa Ceorcan, Elena Nițu, Florian Negurici, Ionela Bădoiu și Luciana Anghel.

“Suntem onorați să fim parte din acest proiect istoric pe piața de capital locală și europeană, care a generat un interes extraordinar din partea marilor investitori internaționali – prima emisiune de obligațiuni din sectorul energiei și al gazelor naturale. Mulțumim echipei Romgaz pentru încrederea acordată și pentru colaborarea impecabilă care a dus la implementarea cu succes a acestui proiect. Ne bucurăm să vedem un interes atât de ridicat pentru această emisiune de obligațiuni în rândul investitorilor internaționali, deoarece acest lucru subliniază  încă o dată poziția strategică a Romgaz și a României, în general, în sectorul energetic regional”, a declarat dl. Paul Buta, Managing Partner, Mușat & Asociații.

În acest mandat, Mușat & Asociații a colaborat îndeaproape cu firma de avocatură internațională Hogan Lovells, reprezentată de o echipă de avocați calificați în multiple jurisdicții.

"Succesul remarcabil al acestei emisiuni, prima de acest tip a unei companii cu capital majoritar de stat, reprezintă un punct de cotitură pentru sectorul energetic românesc. Încurajăm toate companiile din portofoliul ministerului să atragă astfel de finanţări pentru proiectele strategice. Pentru Romgaz, acest succes este cu atât mai important având în vedere importanţa proiectului Neptun Deep, un proiect prin care România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Europa. Mai avem şi investiţia de la Caragele, cel mai mare zăcământ de gaz pe uscat, proiect în valoare de peste 1 miliard de lei, unde am reînceput anul trecut forajele de mare adâncime. Aceste investiţii contribuie la creşterea securităţii energetice a României şi la tranziţia către o energie mai curată, gazul având potenţialul de a înlocui pe termen mediu cărbunele", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat într-un comunicat remis spre difuzare săptămâna trecută.

Cu un cupon de 4,75% pe an şi o maturitate de 5 ani, obligaţiunile vor ajunge la scadenţă în octombrie 2029. Aproximativ 80% din fondurile obţinute provin de la investitori internaţionali de renume, ceea ce arată atractivitatea companiei pe pieţele de capital globale.

"Suntem încântaţi să anunţăm succesul emisiunii noastre inaugurale de obligaţiuni, în valoare de 500 de milioane de euro, parte a programului EMTN al Romgaz, care ne onorează şi arată încrederea investitorilor în planurile de dezvoltare ale companiei. Procesul de bookbuilding a însemnat nu doar un număr record de investitori internaţionali, ci şi o cerere de peste 5 miliarde de euro, ceea ce marchează o premieră pentru piaţa de emisiuni de obligaţiuni corporative din România", a afirmat  și directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, în comunicat.

Fondurile obţinute vor sprijini proiectele care vor contribui la consolidarea independenţei energetice a României, la diversificarea surselor de energie şi la asigurarea unei tranziţii eficiente, se subliniază în comunicat.

Pe de altă parte, Filip & Company a asistat aranjorii BT Capital Partners S.A., Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, J.P. Morgan SE, Raiffeisen Bank International AG și Unicredit Bank GmbH

Despre Mușat & Asociații
Numele Mușat & Asociații este sinonim cu excelența în practica avocaturii de business din România. De peste 34 de ani, Mușat & Asociații acordă servicii de consultanță în toate sectoarele avocaturii de business, incluzând fuziuni & achiziții, privatizări, drept bancar, energie & resurse naturale, concurență, drept societar, telecomunicații & IT, dreptul muncii, fiscalitate, piețe de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.
Mușat & Asociații este recunoscută ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din România, iar publicațiile internaționale de specialitate (Chambers & Partners, International Financial Law Review, Legal 500 etc.) recomandă cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pieței avocațiale, mulți dintre avocații firmei fiind la rândul lor nominalizați de aceste publicații ca făcând parte din elita avocaturii de business din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 8295
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR asistă Wolt și DoorDash la achiziția Tazz, Echipa, coordonată de Vlad Stamatescu (Counsel) și Andrei Toșa (Managing Associate), sub supervizarea lui Costin Tărăcilă (Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...