INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Violeta Saranciuc, promovată anul acesta pe poziția de Partener la ZRVP, despre care ghidurile juridice internaționale spun că este „ un avocat strălucit” și „o stea în ascensiune în arbitraj”: ”M-am format într-un mediu în care s-a pus accent pe rigoarea și logica juridică. Ștacheta a fost întotdeauna foarte sus, atât în privința standardului de calitate, cât și în privința performanței, iar aceste deprinderi au devenit parte din ADN-ul meu profesional”
17 Noiembrie 2024
B. A., G. S.Povestea Violeta Saranciuc, drumul de la paralegal la partener într-o firmă de top, proiectele care i-au pus în valoare calitățile și oamenii care au ajutat-o să devină azi un profesionist recunoscut și apreciat, în interviul acordat de publicației noastre.
Violeta Saranciuc, unul dintre cei mai valoroși avocați de litigii specializați în arbitraje internaționale de pe piața juridică locală, promovată recent pe poziția de Partener al firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), a bătut la porțile casei de avocați când era în al doilea an de facultate, acum 15 ani, pentru un job part-time de paralegal. ”ZRVP are și a avut dintotdeauna imaginea și energia unei echipe tinere și dinamice, deși este o casă de avocatură cu tradiție. Așa am perceput echipa în 2009, când am venit la ZRVP, și cred că păstrăm același spirit în prezent. Ne recomandă lipsa de formalism inutil, un portofoliu impresionant de clienți și proiecte și un mediu performant”, a declarat avocata într-o discuție cu redactorii BizLawyer.
Când a absolvit facultatea, nu mai avea niciun dubiu că își dorea să fie avocat, iar, la momentul admiterii în avocatură, era deja familiarizată cu avocatura de litigii, după aproape trei ani petrecuți, zi de zi, în umbra litigatorilor ZRVP. ”În perioada stagiaturii, am descoperit arbitrajul internațional, ceea ce era inevitabil la ZRVP, pentru că practica noastră de arbitraj era în ascensiune și în permanentă căutare de forțe noi”, își amintește azi Violeta Saranciuc.
Ea povestește, într-un interviu acordat BizLawyer, cum a dobândit mentalitatea de a da „totul pe teren” în proiectele în care lucrează și a pus, cu multă muncă, potențată de prezență de spirit, pasiune și determinare, fundația unei cariere recunoscute azi de ghidurile juridice internaționale.
Reamintim că Violeta Saranciuc este astăzi prezentă în Who’s Who Legal Future Leaders: Arbitration (din 2021), co-fondator Young Romanian Arbitration Practitioners (YRAP), Ambasador VIAC pentru Romania, membră a comitetului executiv al Rising Arbitrators Initiative și Fellow al Chartered Institute of Arbitrators (Londra, din 2017). Clienții intervievați de directoarele juridice internaționale spun despre ea că „este un avocat strălucit și răbdător”, ”cu abilități impresionante cross-examination” și este ”unul dintre cei mai importanți practicieni în arbitraj” (WWL: Arbitration). De semenea, clienții intervievați de Global Arbitration Review (GAR) au consideră că Violeta Saranciuc este „un rezolvator de probleme ingenios, cu abilități deosebite de gestionare a cazurilor”, „o stea în ascensiune în arbitraj”.
Povestea Violetei Saranciuc, drumul de la paralegal la partener într-o firmă de top, proiectele care i-au pus în valoare calitățile și oamenii care au ajutat-o să devină azi un profesionist recunoscut și apreciat, în interviul acordat de publicației noastre.
****
BizLawyer: Din luna martie ați facut un pas înainte în carieră, devenind partener al firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners. Vă rog să faceți o scurtă descriere a parcursului profesional, insistând pe principalele etape.
Violeta Saranciuc: Am absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității din București în 2011 și, imediat după studiile de licență, un master în dreptul afacerilor în cadrul aceleiași universități. Am urmat mai multe programe de formare în domeniul arbitrajului internațional, dintre care menționez cursurile Chartered Institute of Arbitrators, în urma cărora am dobândit titlul de Fellow (FCIArb), precum și, cel mai recent, programul ICC Advanced Arbitration Academy adresat arbitrilor, organizat de Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț.
Am venit la ZRVP când eram în al doilea an de facultate, acum 15 ani, pentru un job part-time de paralegal. De fapt, am fost la un pas de a nu ajunge la ZRVP, pentru că, la al doilea interviu de recrutare, verdictul a fost că eram prea tânără. Îmi luasem cu totul gândul de la ZRVP, dar, peste câteva săptămâni, am primit un email de la Cosmin Vasile cu propunerea să încep „de luni”. Așa a început drumul la ZRVP.
Când am absolvit facultatea, nu aveam niciun dubiu că îmi doream să fiu avocat, iar, la momentul admiterii în avocatură, eram deja familiarizată cu avocatura de litigii, după aproape trei ani petrecuți, zi de zi, în umbra litigatorilor ZRVP.
Am avut șansa de a pleda în instanță din prima zi a stagiaturii. Eram în instanță aproape în fiecare zi, pentru că eram implicată într-un proiect imens, cu mii de dosare, care deși aveau un obiect repetitiv și nu se deosebeau prin complexitatea problemelor de drept material, au fost un exercițiu excelent din punct de vedere procedural. Cu acel proiect și toate provocările date de dimensiunea lui s-au consumat primele mele emoții de instanță și m-am format ca litigator. Privind în retrospectivă, deși la vremea respectivă părea ceva banal și nesofisticat, nu cred că exista o oportunitate mai bună pentru un avocat stagiar de a învăța ce înseamnă avocatura de bară.
În perioada stagiaturii, am descoperit arbitrajul internațional, ceea ce era inevitabil la ZRVP, pentru că practica noastră de arbitraj era în ascensiune și în permanentă căutare de forțe noi. Inițial am contribuit punctual la redactarea unui memoriu într-un arbitraj ICC. Ulterior, am devenit membru permanent al echipei de arbitraj. Traseul meu în domeniul arbitrajului internațional este cel mai spectaculos din tot ce am făcut, chiar dacă ador în continuare energia unui litigiu clasic de instanță.
M-am specializat și în dispute de concurență – o pasiune care a început încă din perioada masterului de drept al afacerilor. Deși dreptul concurenței este o arie de practică predominant de consultanță, frecvent investigațiile autorității de concurență sfârșesc în instanță, în litigii cu mize financiare enorme și alte implicații majore pentru companii. Problemele de drept, economice și uneori chiar tehnice pe care le implică un astfel de litigiu pot fi deosebit de complexe. Angajarea unui avocat de litigii specializat în domeniul concurenței nu este un exces de zel, ci o diligență necesară pentru a prezenta în instanță cauza companiilor implicate în investigații sau sancționate în mod adecvat. Am găsit în aceste litigii o nișă pe care am explorat-o în colaborare cu echipa de concurență din cadrul diviziei de consultanță a ZRVP.
BizLawyer: Ce schimbări apar în activitatea dumneastră în urma acestei promovări? Ce responsabilități aduce pasul înainte?
Violeta Saranciuc: Lăsând la o parte aspectele administrative de rutină, promovarea ca partener nu a adus schimbări majore. Noul statut este, în parte, o recunoaștere a faptului că începusem să fac înainte de promovare ceea ce face un partener. Promovările anterioare m-au adus în poziția de a coordona o echipa și proiecte semnificative. În traseul către parteneriat, în ultimii ani, am acordat mai multă atenție activităţilor de business development, care reprezintă principalul atribut distinctiv al partenerului într-o casă de avocatură. Ca partener, îți propui și, de fapt, îți asumi un angajament, să participi activ la promovarea și dezvoltarea casei de avocatură și a brand-ului comun.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
BizLawyer: De ce ați ales această firmă? Cum ați caracteriza spiritul echipei și atmosfera din firmă?
Violeta Saranciuc: ZRVP are și a avut dintotdeauna imaginea și energia unei echipe tinere și dinamice, deși este o casă de avocatură cu tradiție. Așa am perceput echipa în 2009, când am venit la ZRVP, și cred că păstrăm același spirit în prezent. Ne recomandă lipsa de formalism inutil, un portofoliu impresionant de clienți și proiecte și un mediu performant.
BizLawyer: Cu ce avocați ați interacționat pe palierele de senioritate anterioare? Care au fost câștigurile profesionale pentru dumneavoastră din aceste interacțiuni?
Violeta Saranciuc: Cosmin Vasile m-a recrutat de pe bancile facultății și m-a mentorat în fiecare etapă a evoluției mele profesionale. Îi sunt recunoscătoare pentru influența pozitivă pe care a avut-o în formarea caracterului meu profesional. În primul rând, m-am format într-un mediu în care s-a pus accent pe rigoarea și logica juridică. Ștacheta a fost întotdeauna foarte sus, atât în privința standardului de calitate, cât și în privința performanței, iar aceste deprinderi au devenit parte din ADN-ul meu profesional. În al doilea rând, tot de la Cosmin am dobândit mentalitatea de a da „totul pe teren” în proiectele în care lucrez, ceea ce implică și dedicare, și determinare, și prezență de spirit. Cred că această mentalitate cultivată de Cosmin se poate vedea foarte clar în rezultatele echipei de arbitraj ZRVP, care și-a câștigat, prin forțe proprii, o reputație internațională în acest domeniu și de multe ori s-a impus în fața unor adversari de talie mult mai mare, motiv pentru care publicația independentă Global Arbitration Review ne-a caracterizat ca „o firmă românească care s-a bătut de la egal la egal cu marile practici internaționale și a câștigat”.
BizLawyer: În proiectele în care sunteți implicată, participați doar la stabilirea strategiei, acolo unde este necesară verificarea perspectivelor juridice, sau și pe parcursul proiectului? Ce anume face un partener ZRVP în proiectele în care se implică?
Violeta Saranciuc: Depinde de dimensiunea proiectului și de formula în care lucrăm. Ca regulă, lucrez împreună cu ceilalți doi membri ai echipei mele restrânse (Andreia Moraru și Alexandra Iancu) și avem în lucru dosare de arbitraj internațional și litigii complexe. În prezent, suntem implicate activ în șase dosare de arbitraj internațional (unul la CCIR, trei la ICC, unul la VIAC și unul LCIA), dintre care patru sunt gestionate în interiorul echipei, iar în alte două ne unim forțele cu alte echipe de arbitraj din firmă; în firmă avem mai multe echipe specializate în arbitraj. De asemenea, gestionăm în echipă și un portofoliu de litigii, în principal, proceduri conexe arbitrajului, litigii de construcții și litigii de concurență.
Față de natura mandatelor gestionate, modalitatea fezabilă de lucru este munca în echipă. Nu particip doar la stabilirea strategiei și, cel puțin în domeniul disputelor, fie că este vorba de litigii sau arbitraj, sunt în egală măsură importante atât strategia de apărare, cât și prezentarea cauzei clientului, atât în scris, cât și oral. Fiecare dintre clienții pe care îi asistăm poate miza pe implicarea nemijlocită a cel puțin unui partener și, când este necesar, pe experiența pluridisciplinară a firmei, pe întreg parcursul dosarului.
Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică |
BizLawyer: Vă rog să descrieți câteva proiecte profesionale preferate care se disting prin importanța dată de numele clienților sau valoarea unui proiect, în care ați avut o contribuție relevantă sau decisivă pentru finalizarea cu succes a acestora sau care v-au marcat parcursul profesional.
Violeta Saranciuc: Am avut șansa de a mă implica în multe dosare mari ca valoare, miză, sonoritate a părților și impact mediatic. Proiectele pe care le trec la categoria preferate nu sunt neaparat nici cele mai remarcabile din punct de vedere valoric, nici cele mai notorii, ci acelea care au ieșit din tipare fie prin caracterul inedit al problemelor în dispută sau al soluțiilor obținute, fie prin parcursul procedural neobișnuit, fie prin amprenta pe care au lasat-o asupra parcursului meu profesional.
Îmi aduc aminte, de exemplu, de un arbitraj internațional ICC cu locul arbitrajului la Paris, soluționat prin aplicarea exclusivă a Principiilor UNIDROIT, ca reguli transnaționale de drept material, cu excluderea oricărei legi naționale, în lipsa unei prevederi în contract sau a unui acord al părților cu privire la dreptul aplicabil. Această soluție inedită este cea pentru care am pledat în considerarea împrejurărilor concrete ale cauzei și a caracterului eminamente internațional al raportului juridic, deși partea adversă s-a opus și a solicitat aplicarea unei legi naționale, determinată cu ajutorul normelor conflictuale. Tribunalul arbitral ne-a dat dreptate atât sub aspectul deciziei cu privire la regulile de drept material aplicabile, cât și pe fond. Cauza a ajuns în fața Curții de Apel din Paris, cu acțiunea în anulare formulată de partea adversă împotriva hotărârii arbitrale, iar instanța franceză a infirmat toate motivele de anulare invocate, inclusiv acelea privind modalitatea de determinare a regulilor de drept material aplicabile. În practică sunt rare cauzele în care un tribunal arbitral a aplicat exclusiv reguli transnaționale ce nu aparțin niciunui sistem național de drept, în lipsa unui acord al părților, iar împrejurarea că o instanță națională a confirmat această prerogativă sporește valoarea jurisprudențială a soluției obținute în acel arbitraj.
Într-o altă procedură arbitrală memorabilă în domeniul construcțiilor, remarcabil a fost numărul de probleme tehnice în dispută și volumul probatoriului prezentat de părți, care a condus la audierea a peste douăzeci de martori și a unui număr aproape egal de experți în unsprezece specializări.
Am avut și dosare interesante legate de arbitrajul FOSFA (în materia comerțului cu mărfuri în industria uleiurilor, semințelor și grăsimilor), în care s-a pus în discuție și am pledat cu succes pentru compatibilitatea acestui tip de arbitraj cu ordinea publică de drept internațional privat român, sub aspectul unor particularități pe care le prezintă procedura arbitrală.
Nu în ultimul rând, mi-au marcat parcursul profesional și unele proiecte de voluntariat în care m-am implicat activ.
În 2021, am lansat, împreună cu Iuliana Iancu și Andreea Nica, inițiativa YRAP – Young Romanian Arbitration Practitioners dedicată practicienilor de arbitraj cu vârsta de până la 40 ani. Anul acesta am predat ștafeta acestui proiect către o nouă formulă de co-chairs (Cătălina Bizic, Liana Cercel și Lucian Ilie). În aproape patru ani de la lansare, sub blazonul YRAP, practicieni români de arbitraj care practică în țară și în străinătate au organizat multiple evenimente profesionale, au participat la programe de mentorat și au reprezentat comunitatea română de arbitraj la nivel internațional.
În ultimii ani am fost implicată și într-un program regional al Centrului Internațional de Arbitraj de la Vienna (VIAC), devenind Ambasador al acestei instituții arbitrale în România. În contextul prezenței constante în Europa Centrală și de Est, VIAC a creat în 2023 o rețea de ambasadori în jurisdicțiile acestei regiuni, prin intermediul căreia promovăm arbitrajul internațional în regiune și încercăm să înțelegem mai bine nevoile utilizatorilor de arbitraj internațional.
Citește și
→ Alina Tugearu, după 18 ani de avocatură în cadrul ZRVP și un parcurs profesional de excepție, în care s-a ridicat de la poziția de stagiar la cea de Partener, intrând și pe radarul directoarelor internaționale care îi evidențiază pe cei mai buni profesioniști din România. ”Cel mai important a fost faptul că eram în locul potrivit și cu oamenii potriviți, într-un mediu unde am avut ‘o tonă’ de proiecte și litigii din care să învăț și să cresc. Eram parte dintr-o echipă tânără și plină de entuziasm, și ne-am distrat de minune ocupându-ne de dosare complexe”
→ INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
→ INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Alexandru Iorgulescu, promovat recent pe poziția de Partener la ZRVP: ”Capacitatea de anticipare a mișcărilor adversarului, posibilitatea de a vedea conexiuni acolo unde acestea nu sunt evidente intră în ceea ce eu consider talent. Acesta nu oferă garanția succesului în avocatură, întrucât trebuie dublat de cunoștințe temeinice de drept, de deprinderea tehnicilor de argumentare ̸ persuasiune, de o pregătire minuțioasă a fiecărui caz. Ceea ce se adaugă la talent pentru a completa rețeta succesului în avocatură se poate obține numai prin muncă susținută”
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 47 / 1891 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...