ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii
 

Cum si cat la suta mosteneste fiecare?

Dan, 02 Iunie 2011 22:49 | Un raspuns


In urma cu 2 ani bunica mea e decedat. Printre altele, in urma sa au ramas in satul natal cca 10 hectare de pamant, pamant care a ramas trecut pe numele parintilor ei. Ea a mai avut un frate, decedat si acesta la randul lui. Intrebarea mea este, in ce fel se imparte terenul intre tatal meu, verisoara lui(respectiv fiica fratelui bunicii mele) si bunicul meu, care este inca in viata? Precizez ca verisoara tatalui meu foloseste deja o mare parte din acest pamant pentru agricultura.Am precizat-o si pe verioasa sa, banuind ca si aceasta are drept egal cu tatal meu, fiind vorba de casa copilariei atat a mamei tatalui meu cat si a fratelui ei(tatal verisoarei). Poate bunicul meu sa il excluda pe tatal meu din mostenirea unei parti din pamant?(Repet ca pamantul e trecut doar pe parintii bunicii mele). Pentru ca tatal meu sa isi primeasca partea lui are nevoie de acordul verioarei sau a tatalui sau(respectiv sotul bunicii mele)?
Va multumesc anticipat si sper sa gasiti timp pentru trimiterea unui raspuns cat de cat concis.

 
 

Răspunsuri

 

1-1 din 1

1
 
Tuca Zbarcea & Asociatii
22 Iulie 2011 13:17

Dat fiind faptul ca imobilul (casa plus terenul) a fost proprietatea strabunicilor, in primul rand, se impune dezbaterea succesiunii acestora si, ulterior, a mostenirii lasate de bunica dvs.
Astfel, in urma deschiderii succesiunii strabunicilor dvs., copii acestora – bunica si fratele sau – erau indreptatiti, in calitate de descendenti, sa mosteneasca fiecare cate o cota de ½ din intreaga masa succesorala, respectiv ½ din imobilul la care faceti referire.
Ca atare, ca urmare a deschiderii succesiunii bunicii dvs., in masa succesorala lasata de aceasta din urma ar putea intra numai o cota de ½ din imobil, care ar urma sa fie impartita astfel: (a) bunicul, in calitate de sot supravietuitor, este indreptatit sa primeasca o cota de ¼ din masa succesorala, respectiv 1/8 din imobil (¼ din ½); (b) tatal dvs., in calitate de descedent, are dreptul sa primeasca diferenta de ¾ din masa succesorala, respectiv 3/8 din imobil (3/4 din ½).
Pe de alta parte, verisoara tatalui dvs., in calitate de descendent al fratelui bunicii dvs., care are dreptul, asa am aratat mai sus, la ½ din mostenirea lasata de strabunicii dvs., este indreptatita sa primeasca intreaga masa succesorala ramasa de pe urma acestuia, si, in consecinta, ½ din imobilul in discutie (exceptand, desigur, situatia in care la mostenirea fratelui bunicii dvs. ar veni si sotia supravietuitoare). Aceasta, intrucat este mostenitor sezinar, are dreptul sa intre in posesia bunurilor ce compun masa succesorala, inclusiv, asadar, in posesia imobilului, in limitele cotei sale, fara a fi necesar sa detina un certificat care sa ateste calitatea sa de mostenitor.
In concluzie, cu referire la imobil, drepturile mostenitorilor sunt urmatoarele: tat?l dvs. - 3/8, bunicul dvs. - 1/8 si verisoara tatalui dvs. - ½; mostenirea legala opereaza in virtutea legii, neputand fi conditionata de vointa unora dintre succesibili.

Recomandă | 0 useri au recomandat acest răspuns

 
 

SCRIE UN RĂSPUNS


*
*
*
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...