
Cum si cat la suta mosteneste fiecare?
Dan, 02 Iunie 2011 22:49 | Un raspuns
In urma cu 2 ani bunica mea e decedat. Printre altele, in urma sa au ramas in satul natal cca 10 hectare de pamant, pamant care a ramas trecut pe numele parintilor ei. Ea a mai avut un frate, decedat si acesta la randul lui. Intrebarea mea este, in ce fel se imparte terenul intre tatal meu, verisoara lui(respectiv fiica fratelui bunicii mele) si bunicul meu, care este inca in viata? Precizez ca verisoara tatalui meu foloseste deja o mare parte din acest pamant pentru agricultura.Am precizat-o si pe verioasa sa, banuind ca si aceasta are drept egal cu tatal meu, fiind vorba de casa copilariei atat a mamei tatalui meu cat si a fratelui ei(tatal verisoarei). Poate bunicul meu sa il excluda pe tatal meu din mostenirea unei parti din pamant?(Repet ca pamantul e trecut doar pe parintii bunicii mele). Pentru ca tatal meu sa isi primeasca partea lui are nevoie de acordul verioarei sau a tatalui sau(respectiv sotul bunicii mele)?
Va multumesc anticipat si sper sa gasiti timp pentru trimiterea unui raspuns cat de cat concis.
Răspunsuri
1-1 din 1 |
|
SCRIE UN RĂSPUNS
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
INTERVIURI ESENȚIALE | Dr. Cosmin Vasile, Managing Partner - ZRVP: Într-o piață a avocaturii marcată de numeroase spin-off-uri, ZRVP se remarcă drept singura firmă de avocatură de anvergură care a luat naștere printr-o fuziune și s-a consolidat printr-o a doua fuziune. Concentrarea pe avocatură și nu pe business-ul pe care îl reprezintă avocatura a asigurat stabilitatea avocaților-cheie și a portofoliului de clienți
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Filip & Company a asistat Victoriabank în achiziția OCN “Microinvest” SRL în Republica Moldova. Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa de proiect
LegiTeam: Lawyer in Real Estate | Reff & Associates
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...
Dat fiind faptul ca imobilul (casa plus terenul) a fost proprietatea strabunicilor, in primul rand, se impune dezbaterea succesiunii acestora si, ulterior, a mostenirii lasate de bunica dvs.
Astfel, in urma deschiderii succesiunii strabunicilor dvs., copii acestora – bunica si fratele sau – erau indreptatiti, in calitate de descendenti, sa mosteneasca fiecare cate o cota de ½ din intreaga masa succesorala, respectiv ½ din imobilul la care faceti referire.
Ca atare, ca urmare a deschiderii succesiunii bunicii dvs., in masa succesorala lasata de aceasta din urma ar putea intra numai o cota de ½ din imobil, care ar urma sa fie impartita astfel: (a) bunicul, in calitate de sot supravietuitor, este indreptatit sa primeasca o cota de ¼ din masa succesorala, respectiv 1/8 din imobil (¼ din ½); (b) tatal dvs., in calitate de descedent, are dreptul sa primeasca diferenta de ¾ din masa succesorala, respectiv 3/8 din imobil (3/4 din ½).
Pe de alta parte, verisoara tatalui dvs., in calitate de descendent al fratelui bunicii dvs., care are dreptul, asa am aratat mai sus, la ½ din mostenirea lasata de strabunicii dvs., este indreptatita sa primeasca intreaga masa succesorala ramasa de pe urma acestuia, si, in consecinta, ½ din imobilul in discutie (exceptand, desigur, situatia in care la mostenirea fratelui bunicii dvs. ar veni si sotia supravietuitoare). Aceasta, intrucat este mostenitor sezinar, are dreptul sa intre in posesia bunurilor ce compun masa succesorala, inclusiv, asadar, in posesia imobilului, in limitele cotei sale, fara a fi necesar sa detina un certificat care sa ateste calitatea sa de mostenitor.
In concluzie, cu referire la imobil, drepturile mostenitorilor sunt urmatoarele: tat?l dvs. - 3/8, bunicul dvs. - 1/8 si verisoara tatalui dvs. - ½; mostenirea legala opereaza in virtutea legii, neputand fi conditionata de vointa unora dintre succesibili.
Recomandă | 0 useri au recomandat acest răspuns