€ 4.9773   USD 1.1597   
Home Login
Cristea (DNSC): Companiile trebuie să înţelegă că securitatea lanţului de aprovizionare se află în prima linie de protecţie a afacerii

09 Aprilie 2025   |   Agerpres

În viziunea specialistului DNSC, strategia de bază a unei companii, care trebuie luată în considerare, este cea legată de lanţul de aprovizionare.

Companiile trebuie să înţeleagă faptul că securitatea cibernetică nu mai este doar o problemă tehnică, iar securitatea lanţului de aprovizionare se află în prima linie de protecţie a afacerii, a declarat, miercuri, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, directorul adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Stelian Cristea.

"Auzind despre tehnologie şi ştiind că tehnologia a invadat afacerile şi a ajutat afacerile, protecţia acelei tehnologii şi, în special, securitatea cibernetică devine parte a afacerii. Atât timp cât managementul companiilor înţelege că securitatea cibernetică nu mai este doar o problemă tehnică, atunci prima linie de protecţie a afacerii este stabilită. Continuând pe această linie şi legat de securitatea lanţului de aprovizionare, ar trebui să lucrăm la un alt element al securităţii cibernetice, care este încrederea. Încrederea nu poate fi ceva ambiguu, ci se construieşte. Aşadar, ar trebui să lucrăm la a avea încredere în furnizorii noştri. Ar trebui să avem încredere în oricine ne oferă soluţii, pentru ca noi, companiile care fac parte din infrastructura critică, să putem oferi servicii populaţiei sau societăţii într-un mod protejat şi securizat. Cred că acesta este un aspect la care fiecare parte din managementul unei companii sau chiar al unui sector, vorbind despre sectoarele relevante dintr-o societate, ar trebui să acorde atenţie. Doar câteva elemente ale construirii încrederii includ cunoaşterea companiilor cu care lucrăm. Deci, ar trebui să cunoaştem şi să înţelegem procesele de afaceri, procesele de securitate cibernetică implementate, astfel încât să ne ajute să oferim servicii sigure populaţiei şi întregii societăţi", a explicat Cristea.

În viziunea specialistului DNSC, strategia de bază a unei companii, care trebuie luată în considerare, este cea legată de lanţul de aprovizionare.

"Încrederea se construieşte şi se obţine progresiv prin training, prin a fi încrezători că, într-o situaţie critică, precum incidentele majore din domeniul cibernetic, putem coopera, putem colabora unii cu alţii. Avem exemple clare din trecut care ar fi trebuit să fie lecţii învăţate şi menţionez doar atacul cibernetic SolarWinds, când a existat o vulnerabilitate în domeniul mediului. Managementul companiei a reuşit să comunice cu clienţii şi au avut, astfel, un succes deplin în gestionarea acelui incident. Aşadar, contează trainingul, planurile de gestionare a incidentelor, în care fiecare companie trebuie să includă furnizorii din lanţul de aprovizionare, să fie implicaţi şi testaţi, apoi contractele bune între companii, în care securitatea cibernetică este inclusă ca element de luat în considerare. Cred că, pe baza acestui lucru, a mentalităţii şi a încrederii construite între companii, strategia lanţului de aprovizionare devine o strategie de bază a companiei care trebuie luată în considerare în fiecare investiţie sau dezvoltare", a spus Stelian Cristea.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI Bucureşti) organizează, în această săptămână (8 - 11 aprilie), la Palatul Parlamentului, o nouă ediţie Digital Innovation Summit Bucharest (DISB). Evenimentul din acest an reuneşte peste 200 de speakeri din mai mult de 30 de ţări.

În cadrul summitului sunt programate să aibă loc cinci conferinţe emblematice: ediţia a VIII-a a Forumului pentru Protecţia Infrastructurilor Critice (CIP Forum), cea de-a patra Conferinţă Internaţională de Diplomaţie Cibernetică (ICCD), a 20-a Conferinţă Internaţională de Învăţare Virtuală (ICVL), a 23-a Conferinţă Naţională de Educaţie Virtuală (CNIV) şi primul Forum de Inteligenţă Blockchain. Pe lângă aceste evenimente, DISB 2025 va găzdui şi Adunarea Anuală a Eurodefence (RIE).

Contacteaza-ne!
Trimite un email