€    USD    
Home Login
Ministrul Marcel Boloş vrea închiderea negocierii tehnice de modificare a PNRR până la sfârşitul lunii mai

22 Mai 2025   |   Agerpres

Urmează etapele procedurale de discuţie în comisiile de specialitate ale Comisiei Europene, lucru care s-ar putea întâmpla în cursul lunii iunie, şi apoi decizia de aprobare în iulie.

Obiectivul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) este ca, până la sfârşitul lunii mai, să fie închisă etapa de negociere tehnică a modificării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR), a declarat, joi, ministrul de resort, Marcel Boloş.

Acesta a făcut precizarea într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, întrebat care este calendarul în privinţa finalizării renegocierii PNRR.

"În cursul acestei săptămâni, să închidem discuţiile tehnice pentru informaţiile suplimentare, pe care l-a solicitat Comisia. De asemenea, pe documentele pe care le-am trimis deja, dacă mai sunt alte informaţii suplimentar, pe care le solicită Comisia. Trebuie să fim foarte atenţi la felul în care informaţiile şi documentele sunt prezentate Comisiei Europene, fiind, cum se spune, o decizie pe care o ia Comisia Europeană în privinţa modificării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. Obiectivul MIPE este ca, până la sfârşitul lunii mai, să închidem etapa de negociere tehnică a modificării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a afirmat Marcel Boloş.

Urmează etapele procedurale de discuţie în comisiile de specialitate ale Comisiei Europene, lucru care s-ar putea întâmpla în cursul lunii iunie, şi apoi decizia de aprobare în iulie.

"Menţionez că de această decizie depinde etapa următoare, de depunere a cererii de plată numărul 4. Intenţionăm ca după luarea deciziei, într-un interval rezonabil de timp, să transmitem cererea de plată 4 la Comisie, pentru că este o sumă importantă, de 5,7 miliarde euro, de care România are nevoie şi pe care ne bizuim pentru ca să o putem încasa, sigur, după ce jaloanele şi ţintele sunt validate de către Comisia Europeană ", a mai declarat Marcel Boloş.

El a precizat că pentru guvernul interimar, renegocierea PNRR a rămas un obiectiv prioritar în derulare, având drept scop principal "maximizarea absorbţiei grantului".

"Avem 13,1 miliarde euro alocaţi pentru grant şi aceasta este o prioritate imediată pentru guvern, încât să asigurăm absorbţia în procent de 100% a acestor fonduri alocate ţării noastre. De asemenea, avem ca obiectiv prioritar păstrarea sursei de finanţare din componenta de împrumut, unde avem un buget de 14,9 miliarde euro, ceea ce face ca această sursă de finanţare foarte importantă pentru ţara noastră să aibă un cost scăzut, pentru că este împrumut contractat de către Comisia Europeană şi este în continuare o prioritate pentru a fi păstrată sursa de finanţare în PNRR la valoarea acesteia, pentru că este o sursă ieftină şi România îşi poate implementa proiectele de investiţii pe care le are planificate", a explicat Boloş.

S-a referit şi la proiecte pentru autostrăzi şi calea ferată. Un proiect strategic feroviar este Arad - Timişoara - Caransebeş, 212 km, o valoare de peste două miliarde de euro.

"De asemenea, avem electrificarea liniei de cale ferată Episcopia Bihor - Cluj-Napoca, care este o prioritate pentru ceea ce înseamnă infrastructura feroviară. Şi, desigur, pe componenta noastră de împrumut sunt investiţii atât în domeniul modernizării infrastructurii educaţionale, cât şi modernizării infrastructurii de sănătate", a evidenţiat Boloş.

Potrivit acestuia, de asemenea, un alt obiectiv important pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este cel de restructurare a cererilor de plată în acord cu timpul rămas de implementare pentru PNRR.

"În această restructurare a cererilor de plată, din cele 5 cereri de plată care ar mai fi trebuit depuse, trebuie să regândim acest grafic încât să rămână cererea de plată 4 cu suma de 5,7 miliarde euro brut - pe care intenţionăm să o depunem în cursul lunii iulie - şi mai apoi încă două cereri de plată, una spre sfârşitul acestui an şi cealaltă la sfârşitul perioadei de implementare a PNRR, undeva în lunile iulie, august, astfel încât diferenţa care o mai avem de încasat de la Comisia Europeană, de aproximativ 18 miliarde de euro, să poată să intre în România, pentru că, aşa cum am menţionat, reprezintă sursa noastră de finanţare principală a investiţiilor pe care le derulăm şi mai ales a reformelor pe care le implementăm", a declarat Boloş.
Contacteaza-ne!
Trimite un email