€ 4.9738   USD 0.1090   
Home Login
Pascu (Concurenţă): Intenţia organizaţiilor de gestiune colectivă de a crea un “Clearing house” pe fluxul de DEEE, o formă de colaborare pe orizontală

27 Iunie 2024   |   Agerpres

Consiliul Concurenţe poate constata încălcarea normei de concurenţă şi de către o autoritate publică centrală sau locală, prin acte administrative.

Intenţia organizaţiilor de gestiune colectivă de a crea un "Clearing house" pe fluxul de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) reprezintă o formă de colaborare pe orizontală şi este a doua oară când autoritatea de concurenţă pună umărul la instituirea unui monopol în România, ceea ce e un pic contraintuitiv, a declarat, joi, la o conferinţă de specialitate, Dan-Virgil Pascu, vicepreşedinte al Consiliul Concurenţei.

"Cele mai importante teme din punct de vedere al concurenţei, la momentul acesta, ar fi ajutoarele de stat, dedicate economiei circulare. Tema foarte importantă şi la ordinea zilei pe mai toate canalele de media din România ar fi SGR-ul. Ar mai fi intenţia organizaţiilor de gestiune colectivă de a crea un "Clearing house" pe fluxul de deşeuri de echipamente electrice şi electronice. Asta e tot o formă de colaborare pe orizontală. Este a doua oară când autoritatea de concurenţă pună umărul la instituirea unui monopol în România, ceea ce e un pic contraintuitiv. Însă cu sprijinul nostru cred că lucrurile o să meargă bine, cum intuiesc eu personal, despre SGR că vor merge", a spus Pascu.

Oficialul a făcut referire şi la o serie de investigaţii finalizate prin decizii ale Consiliului Concurenţei.

"Cu privire la investigaţii, am încheiat câteva prin decizie. După cum ştiţi, Consiliul Concurenţe poate constata încălcarea normei de concurenţă şi de către o autoritate publică centrală sau locală, prin acte administrative. Am constatat încălcarea articolului opt din Legea concurenţei de către autoritatea publică din Ploieşti în domeniul colectării de deşeuri reciclabile. Am mai constatat în o dată o încălcare a aceluiaşi articol de către 26 de municipalităţi din România, prin aceea că au refuzat să acorde un aviz organizaţiilor de implementare a răspunderii extinse a producătorilor. Avem în derulare acum studii de piaţă cu privire tocmai la pieţele acestea, ale deşeurilor reciclabile. În timp ce vorbim, se află pe masa directorului nostru general un studiu pe economie circulară în materiale de construcţii în România. Concluziile le intuiţi şi dumneavoastră, nu pot să le fac publice. În orice caz, se poate face un pic mai mult şi în domeniul acesta. Anul trecut, Comisia Europeană a emis noi orientări de cooperare orizontală, dedicând un capitol întreg sustenabilităţii. Autoritatea de concurenţă ar putea să sprijine cooperări între concurenţi, care altminteri ar fi problematice, atâta vreme cât respectivele cooperări urmăresc obiective de sustenabilitate", a explicat reprezentantul Consiliului Concurenţei.
Contacteaza-ne!
Trimite un email