€ 4.9767   USD 1.1799   
Home Login
BNS: Proiectul de modificare a Codului Muncii ajunge la vot, în Camera Deputaţilor, după zece ani

23 Ianuarie 2025   |   Agerpres

BNS solicită Parlamentului României ca adoptarea proiectului să fie amânată pentru a putea fi completat şi corectat, în acord cu legislaţia existentă şi cu nevoile actuale ale lucrătorilor şi pieţei muncii.

Iniţiativa cetăţenească pentru modificarea Codului Muncii va ajunge la vot, luni, 27 ianuarie, în plenul Camerei Deputaţilor, după zece ani în care proiectul a fost ţinut în sertarele Comisiei de Muncă din Camera inferioară a Parlamentului României, informează Blocul Naţional Sindical (BNS), într-o postare publicată, joi, pe pagina de Facebook a organizaţiei.

"Reamintim că, în 2015, Blocul Naţional Sindical a susţinut o iniţiativă cetăţenească pentru modificarea Codului Muncii, conform prevederilor constituţionale. România impune condiţii extrem de restrictive pentru o astfel de iniţiativă: este necesar ca aceasta să fie semnată de peste 100.000 de cetăţeni, din majoritatea judeţelor ţării, cu un minimum de 5.000 de semnături din cel puţin un sfert dintre acestea. În plus, toate listele de semnături trebuie avizate de primării pentru conformitate. În ciuda faptului că iniţiativa civică susţinută de BNS a respectat toate cerinţele constituţionale şi a fost depusă legal la Parlament, procesul a fost blocat. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat la data de 2 septembrie 2015 şi transmis Camerei Deputaţilor, unde trebuia să fie dezbătut şi votat până pe 2 octombrie 2015. Cu toate acestea, în loc să fie supus unei discuţii transparente şi unei decizii asumate, proiectul a fost "pus la sertar". De atunci, a figurat ca fiind "în dezbatere" la Comisia de muncă până acum", menţionează sindicaliştii.

În viziunea BNS, această amânare, timp de un deceniu, arată "modul în care partidele politice parlamentare aleg să ignore iniţiativele cetăţeneşti şi să submineze unul dintre puţinele instrumente prin care cetăţenii pot influenţa în mod direct legislaţia".

"Este o dovadă clară a unei disfuncţionalităţi grave, care erodează încrederea în instituţiile democratice şi în respectul faţă de voinţa populară", avertizează organizaţia.

În context, BNS solicită Parlamentului României ca adoptarea proiectului să fie amânată pentru a putea fi completat şi corectat, în acord cu legislaţia existentă şi cu nevoile actuale ale lucrătorilor şi pieţei muncii.
Contacteaza-ne!
Trimite un email