€    USD    
Home Login
CCR admite sesizarea privind modificarea unui articol din Legea fondului funciar

01 Iulie 2025   |   Agerpres

Totodată, Curtea a reținut și încălcarea prevederilor art.136 alin.(2) și (4) din Constituție.

Curtea Constituțională a României a admis, marți, sesizarea fostului președinte Klaus Iohannis în legătură cu modificarea articolului 24 alineatul 3 din Legea fondului funciar.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, cu unanimitate de voturi, judecătorii constituționali au admis obiecția formulată de fostul președinte al României Klaus Iohannis și a constatat că dispozițiile Legii pentru modificarea art.24 alin. (3) din Legea fondului funciar 18/1991 sunt neconstituționale.

În esență, Curtea a constatat că legea criticată afectează regimul constituțional al proprietății private a statului, precum și regimul constituțional al proprietății private a unităților administrativ-teritoriale.

Curtea, potrivit jurisprudenței sale, a reținut că transmiterea, cu titlu gratuit, a unui bun aflat în proprietatea privată a statului în proprietatea unei terțe entități de drept privat trebuie să fie însoțită de reglementarea unor garanții necesare și suficiente pentru ducerea la îndeplinire a scopului urmărit.

Instanța constituțională a constatat că legea criticată reglementează cazuri de constituire a dreptului de proprietate - prin transmiterea, cu titlu gratuit, a unui bun aflat în proprietatea privată a statului în proprietatea unei terțe entități de drept privat - fără a reglementa garanțiile necesare și suficiente pentru ducerea la îndeplinire a scopului urmărit.

De asemenea, Curtea a spus că, prin modalitatea de reglementare se înlătură posibilitatea autorităților publice locale de a dispune în mod liber de bunurile aflate în proprietatea privată a unităților administrativ-teritoriale, în sensul de a opta sau nu pentru transmiterea dreptului de proprietate către terțe persoane de drept privat.

'Astfel, se încalcă în mod vădit dreptul unităților administrativ-teritoriale de exercitare a prerogativei dispoziției, ca atribut ce ține de esența dreptului de proprietate, încălcându-se prevederile art.44 din Constituție', subliniază CCR.

Totodată, Curtea a reținut și încălcarea prevederilor art.136 alin.(2) și (4) din Constituție.
Contacteaza-ne!
Trimite un email