€ 4.9764 USD 1.1679
BizLawyer
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
05 Iulie 2024
Ștefania EnacheDreptul poate fi descris ca maraton, carusel și oportunitate. Dacă nu-ți asumi dificultățile, nu-ți vei putea asuma nici victoriile, în final
Andreea Ungureanu a absolvit cu succes, în 2022, Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar în prezent este auditor de justiție în cadrul Institutului Național al Magistraturii. Acum se pregătește temeinic pentru a-și dezvolta o carieră în magistratură, dorindu-și ca, după absolvirea Institutului, să activeze ca procuror, deoarece simte că este profesia care se mulează cel mai bine pe personalitatea sa. „Procurorul este unul dintre principalii actori prin care se satisface nevoia de dreptate a societății în dreptul penal. Principala provocare va fi să fiu pe măsura propriilor așteptări. În esență, ceea ce contează cu adevărat în orice profesie este îndeplinirea acesteia cu devotament și prin vocație, ceea ce nu poate fi realizat decât prin pasiune, determinare și respect pentru activitatea aleasă”, punctează tânăra.
Andreea a decis să-și facă studiile universitare în domeniul juridic la finalul liceului, atunci când, abordând realist și obiectiv situația, și-a dat seama că o însuflețea dorința de a ști că, prin ceea ce face, are șansa de a-i ajuta pe cei care nu se pot ajuta singuri. „Aceasta mi-a fost singura opțiune, convinsă fiind că nu-mi doresc o profesie într-un alt domeniu, și mă bucur acum să realizez că intuiția de la acel moment a fost cea corectă. Hotărârea mi-a fost influențată în mod covârșitor de prima vizită într-o instanță de judecată, în cadrul unei activități a porților deschise, prilej cu care am simțit că acela este locul și mediul de care vreau să aparțin. În definitiv, oricine își propune ceva în domeniul profesional, își fixează un obiectiv către care tinde, având ideea clară că punctul final va conta mai mult decât călătoria. Drumul aceluia care râvnește este marcat de rolul efortului său, care îi conferă sens. Animată fiind de aceste aspirații, am fost ghidată către alegerea Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Nu am urmat o pregătire specială, ci, în săptămânile dinaintea admiterii, am repetat partea de gramatică și de vocabular care se cereau pentru examen, iar pentru mine varianta aceasta a funcționat”, povestește interlocutoarea BizLawyer.
A fost admisă cu media 9,68, însă nu a acordat acestei note o importanță decisivă, fiind conștientă că învățământul juridic este unul dintre cele mai grele, de anduranță, iar de la a fi admis la facultate și până la a profesa este cale lungă. „În esență, ceea ce ar trebui să determine un student să învețe este pasiunea pentru a studia dreptul, nu doar notele. Din perspectiva accederii într-o profesie, obținerea de note mari pe parcursul anilor de studiu poate constitui cel mult un semn al nivelului de cunoștințe teoretice dobândite. Desigur, premisa pentru succesul profesional al unui practician o reprezintă baza solidă de cunoștințe juridice, fiind doar o pregătire a terenului pe care acesta lucrează, însă cunoștințele sunt eficiente doar în conjuncție cu o serie de abilități practice și aptitudini personale. Fără îndoială, între studenți, ierarhiile se stabilesc pe baza rezultatelor, iar media va atrage anumite oportunități: implicarea în proiecte, tabere studențești, beneficiul burselor, al căror cuantum, la Universitatea din Iași, nu este unul neglijabil. Prin urmare, vor putea funcționa ca motor al dorinței ca, pe viitor, studentul să mențină sau să-și îmbunătățească nivelul rezultatelor”, menționează tânăra.
„Dreptul poate fi descris ca maraton, carusel și oportunitate”
Înainte de a ajunge la facultate, Andreea Ungureanu a absolvit, în 2018, Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui, orașul său natal, la un profil umanist. A fost un elev silitor, iar anii de liceu au fost sub semnul lecturii. A citit mult, din tot ceea ce i-a plăcut și i s-a potrivit, ca o constantă în parcursul său. A fost o perioadă de cunoaștere și autocunoaștere, care i-a permis să se implice în diverse proiecte – schimburi de experiență, activitați de voluntariat – care au cultivat în ea spiritul de disciplină.
Odată ajunsă la facultate, a intrat într-o lume nouă, iar prima sesiune de examene a fost o trezire la realitate, cu un volum fabulos de materie de asimilat, o experiență incomparabilă până în acel moment. „În final, însă, toate sesiunile au fost marcate de rezultate pe măsura efortului depus, astfel că am putut beneficia de bursă de merit în toate cele opt semestre. Per total, Dreptul poate fi descris ca maraton, carusel și oportunitate, iar facultatea în sine și relaxarea nu pot fi neapărat prietene. Sunt de părere că în sesiunile de la facultate se construiește rezistența necesară în viitoarele profesii. De altfel, formarea și cultura din facultate mi-au servit drept fundament pentru omul care sunt astăzi. Pregătirea parcursului în viață necesită un efort susținut, pe care nu îl resimți ca sacrificiu dacă gândești în perspectivă și îl consideri o contribuție la dezvoltarea propriei persoane. În esență, când îți place facultatea pe care ai ales-o, învățatul nu este o corvoadă, pentru că nu faci decât să sporești cunoștințele de care ai nevoie mai departe. Pe cei aflați la ananghie și care nu își mai găsesc motivația îi sfătuiesc să-și dorească să răzbească suficient de mult încât să se mobilizeze pe măsură și să nu abandoneze. Cu toate acestea, este un domeniu în care echilibrul psihic este vital. În general, studenții Facultății de Drept sunt absorbiți de activitatea de asimilare, astfel încât își neglijează hobby-urile și pasiunile. Este însă necesară o armonie încă din etapa formării și este important ca aceștia să își cultive în continuare latura umană, să se dedice descoperirii modului în care funcționează societatea în ansamblu și explorării personale”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.
Andreea le transmite celor care își doresc să se angreneze pe un drum similar cu al ei să-și întoarcă atent privirea către interiorul lor și să determine ce anume îi îndeamnă în această direcție, fiind necesar, pentru început, să-și analizeze rezistența psihică, capacitatea de efort și dozarea timpului. „Să fie sinceri cu calitățile, dar mai ales cu defectele lor. Este un domeniu în care satisfacțiile profesionale sunt mari, însă uzura este la fel de mare. Pentru a reuși în cariera profesională e nevoie de răbdare, deschidere și perseverență, iar rezultatele muncii depuse nu sunt sesizabile imediat. În plus, pe întregul parcurs al formării și, ulterior, de-a lungul carierei, se vor găsi dezorientați sau vor pune la îndoială alegerea făcută. Cunosc momentele acestea pentru că le-am trăit. Le-am depășit căutând în mintea mea același gând cu care am plecat la drum, de a veni în sprijinul oamenilor. Odată ce au luat decizia, îi îndemn să se dedice cât de mult pot, cu credința că vor reuși, întrucât fiecare are șansa lui. Să prețuiască valorile morale la fel cu știința de carte, să fie cinstiți cu ei înșiși și onești cu cei din jur. Către orice profesie tind să acceadă, să fie oameni înțelepți, cu viziune largă și aplecare spre cunoaștere”, nuanțează tânăra.
Odată ce se ajunge la facultate intervine o turnură în modul în care se desfășoară viața. Atât ea, cât și majoritatea colegilor săi, s-au aflat în situația de a trăi într-un oraș nou, deschis tuturor posibilităților, dar trecerea aceasta abruptă se estompează odată cu integrarea în colectiv. „Pentru început, față de liceu există diferențe majore constând în modalitățile diferite de predare, precum și în caracterul mult mai formal al relațiilor cu profesorii, însă intervine și acomodarea în scurt timp. Din păcate, anii studenției pot fi marcați de anxietate și un pronunțat stres, ca o consecință a unei gestionări deficitare a emoțiilor. Asimilarea unui bagaj de cunoștinte atât de amplu într-un timp relativ scurt se poate dovedi dificilă, iar pentru rezultate, eforturile trebuie realizate în mod continuu. Cu toate acestea, dacă nu-ți asumi dificultățile, nu-ți vei putea asuma nici victoriile, în final”, explică interlocutoarea BizLawyer.
Totodată, amintește faptul că în mod normal, nimic nu garantează succesul la întâlnirea cu piața muncii, iar experiența aceasta ar trebui să-l găsească pe tânărul absolvent cu o serie de abilități de comunicare, de organizare și de sistematizare a informației, dobândite, în mod ideal, pe parcursul facultății; altfel, integrarea se poate dovedi dificilă.
„În sprijinul studenților și pentru ușurarea misiunii acestora la momentul accederii în profesie, facultățile ar putea să asigure o mai bună tranziție de la aspectele pur teoretice la cele practice, întrucât, în prezent, sistemul de învățământ oferă doar instrumentele necesare pentru a fi admis la un concurs pentru intrarea în profesie, dar nu și pentru a exercita o profesie în mod efectiv. În final, depinde de fiecare cât înțelege să se implice. Percepția studentului poate fi diametral influențată prin mai multe stagii de practică efectivă, schimburi de experiență, procese simulate, dezbateri, care să fie organizate sau intermediate chiar de instituția de învățământ și să vizeze tocmai dezvoltarea competențelor transversale necesare exercitării unei profesii. În plus, este important de adus în atenție că profesiile juridice nu se rezumă la avocatură și magistratură, astfel că ar fi utile întâlniri cu diverși profesioniști – notari, executori judecătorești, practicieni în insolvență etc. – pentru ca, discutând direct cu aceștia, studenții să realizeze dacă se pliază sau nu pe tiparul acelei profesii”, argumentează juristul.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
A luat contact și cu profesia de avocat
În timpul facultății a avut oportunitatea de a vedea „pe viu” ce înseamnă și munca de avocat, profesorul îndrumător al lucrării de licență oferindu-i posibilitatea de a efectua un stagiu de practică în cabinetul său, înainte de începutul anului al IV-lea. „ Acolo am luat contact direct cu profesia de avocat și am înțeles că, într-o profesie juridică, providențiale sunt abilitățile de comunicare. Am descoperit un mod de lucru dinamic, între profesioniști și într-o atmosferă colegială. Pentru un tânăr la început de drum, experiența mi-a servit la întregirea unui tablou, să descopăr dacă mi se potrivește și pentru a fi ulterior în măsură fac alegeri în cunoștință de cauză”, menționează tânăra.
După licența susținută în anul 2022, Andreea a urmat un program de master în cadrul aceleiași facultăți, specializarea Științe Penale. Decizia sa ulterioară a fost aceea de a se îndrepta către magistratură, fiind convinsă că o carieră de procuror i se potrivește cel mai bine. „Deși nu neg atracția și față de dreptul civil, totuși, înclinația mea pentru dreptul penal și procedura penală au fost alimentate încă din timpul facultății și îmi doresc să profesez în această ramură. De departe, tot timpul am avut plăcerea de a asista la cursurile de dreptul penal, plăcere pe care am cultivat-o constant și care s-a menținut. Ce a contat a fost faptul că am avut dascăli foarte implicați, doamna lect. univ. Maria-Ioana Michinici și domnul lect. univ. Mihai Dunea, care ne-au transmis din înflăcărarea lor pentru instituțiile dreptului penal, ceea ce a sporit succesul acestor cursuri. De asemenea, mai cred că doamna decan Ioana Maria Costea și domnul profesor Codrin Macovei stârnesc fascinația eternă a studenților lor, prin abordarea interesantă, interactivă și aplicată, însă toți dascălii din cadrul facultății sunt implicați și aplecați către studenți. Pentru aceasta și pentru modul în care șlefuiesc de atâta vreme generații de studenți, port gratitudine infinită oamenilor care ne-au format și ne-au predat lecția de a fi măreț prin modestie, aducând cinste misiunii de dascăl îndeplinite din pasiune. Personal, în studenție nu m-am simțit neapărat tentată de ideea de a studia în străinătate. Probabil a venit și din faptul că am considerat suficiente oportunitățile pe care mi le-a oferit România, și dintr-o doză de teamă de necunoscut. Dacă ar fi să mai pot schimba ceva în această privință, mi-ar plăcea să pot participa, ca student Erasmus+, la cursurile unei universități din Franța, unde să experimentez cultura juridică franceză”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.
În opinia sa, punctul forte al unei facultăți de drept este acela că oferă tânărului absolvent pregătirea necesară și pune la dispoziție instrumentele pentru a putea accede în oricare dintre profesiile juridice, sub rezerva unei pregătiri anterioare susținute. „Totuși, pasul pe care ar trebui să îl urmeze ar fi să susțină un examen de admitere în profesie, condiție necesară pentru majoritatea profesiilor juridice. Pe de altă parte, s-ar putea realiza o mai bună conciliere între normele juridice și terenul pe care se sădesc acestea. În prezent, se încarcă excesiv programele analitice; or, utile s-ar putea dovedi atât o abordare din perspectivă culturală, cât și plasarea fenomenului juridic în ansamblul marelui fenomen uman, întrucât nimic din ceea ce este omenesc nu este străin dreptului. S-ar contribui la pătrunderea realității raporturilor juridice cu mai multă ușurință de către discipoli”, atrage atenția Andreea.
În plus, subliniază faptul că evoluția societății nu ocolește domeniul dreptului, care se reinventează, la rândul său, apărând noi ramuri de drept, astfel că există o nevoie constantă de juriști pe piața muncii. „În acest context, perseverența, vocația și dăruirea nu pot acoperi singure cerințele afirmării. Șansa, contextul social și profesional, dar mai ales munca, susțin eficient punerea în valoare a acestor însușiri meritorii. Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit. Aceasta conduce la sculptarea treptată a unui destin profesional, iar nu la obținerea sa prometeică”, încheie Andreea Ungureanu.
Citește și
→ De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
→ Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
→ Mihai Adelin Lungu, 90 de puncte la examen și zece pe linie: Notele n-ar trebui să reprezinte un obiectiv în sine, ci mai degrabă o consecință a unei pregătiri serioase, constante, în care acumulezi noi cunoștințe, înveți să faci analogii, să raționezi și să aplici informația învățată în contexte practice. Rodul învățării nu e nota finală, ci bagajul intelectual acumulat, pe care va trebui să-l preiei ca atare și să-l perfecționezi în viața profesională
→ Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
→ Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”
→ Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
Andreea a decis să-și facă studiile universitare în domeniul juridic la finalul liceului, atunci când, abordând realist și obiectiv situația, și-a dat seama că o însuflețea dorința de a ști că, prin ceea ce face, are șansa de a-i ajuta pe cei care nu se pot ajuta singuri. „Aceasta mi-a fost singura opțiune, convinsă fiind că nu-mi doresc o profesie într-un alt domeniu, și mă bucur acum să realizez că intuiția de la acel moment a fost cea corectă. Hotărârea mi-a fost influențată în mod covârșitor de prima vizită într-o instanță de judecată, în cadrul unei activități a porților deschise, prilej cu care am simțit că acela este locul și mediul de care vreau să aparțin. În definitiv, oricine își propune ceva în domeniul profesional, își fixează un obiectiv către care tinde, având ideea clară că punctul final va conta mai mult decât călătoria. Drumul aceluia care râvnește este marcat de rolul efortului său, care îi conferă sens. Animată fiind de aceste aspirații, am fost ghidată către alegerea Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Nu am urmat o pregătire specială, ci, în săptămânile dinaintea admiterii, am repetat partea de gramatică și de vocabular care se cereau pentru examen, iar pentru mine varianta aceasta a funcționat”, povestește interlocutoarea BizLawyer.
A fost admisă cu media 9,68, însă nu a acordat acestei note o importanță decisivă, fiind conștientă că învățământul juridic este unul dintre cele mai grele, de anduranță, iar de la a fi admis la facultate și până la a profesa este cale lungă. „În esență, ceea ce ar trebui să determine un student să învețe este pasiunea pentru a studia dreptul, nu doar notele. Din perspectiva accederii într-o profesie, obținerea de note mari pe parcursul anilor de studiu poate constitui cel mult un semn al nivelului de cunoștințe teoretice dobândite. Desigur, premisa pentru succesul profesional al unui practician o reprezintă baza solidă de cunoștințe juridice, fiind doar o pregătire a terenului pe care acesta lucrează, însă cunoștințele sunt eficiente doar în conjuncție cu o serie de abilități practice și aptitudini personale. Fără îndoială, între studenți, ierarhiile se stabilesc pe baza rezultatelor, iar media va atrage anumite oportunități: implicarea în proiecte, tabere studențești, beneficiul burselor, al căror cuantum, la Universitatea din Iași, nu este unul neglijabil. Prin urmare, vor putea funcționa ca motor al dorinței ca, pe viitor, studentul să mențină sau să-și îmbunătățească nivelul rezultatelor”, menționează tânăra.
„Dreptul poate fi descris ca maraton, carusel și oportunitate”
Înainte de a ajunge la facultate, Andreea Ungureanu a absolvit, în 2018, Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui, orașul său natal, la un profil umanist. A fost un elev silitor, iar anii de liceu au fost sub semnul lecturii. A citit mult, din tot ceea ce i-a plăcut și i s-a potrivit, ca o constantă în parcursul său. A fost o perioadă de cunoaștere și autocunoaștere, care i-a permis să se implice în diverse proiecte – schimburi de experiență, activitați de voluntariat – care au cultivat în ea spiritul de disciplină.
Odată ajunsă la facultate, a intrat într-o lume nouă, iar prima sesiune de examene a fost o trezire la realitate, cu un volum fabulos de materie de asimilat, o experiență incomparabilă până în acel moment. „În final, însă, toate sesiunile au fost marcate de rezultate pe măsura efortului depus, astfel că am putut beneficia de bursă de merit în toate cele opt semestre. Per total, Dreptul poate fi descris ca maraton, carusel și oportunitate, iar facultatea în sine și relaxarea nu pot fi neapărat prietene. Sunt de părere că în sesiunile de la facultate se construiește rezistența necesară în viitoarele profesii. De altfel, formarea și cultura din facultate mi-au servit drept fundament pentru omul care sunt astăzi. Pregătirea parcursului în viață necesită un efort susținut, pe care nu îl resimți ca sacrificiu dacă gândești în perspectivă și îl consideri o contribuție la dezvoltarea propriei persoane. În esență, când îți place facultatea pe care ai ales-o, învățatul nu este o corvoadă, pentru că nu faci decât să sporești cunoștințele de care ai nevoie mai departe. Pe cei aflați la ananghie și care nu își mai găsesc motivația îi sfătuiesc să-și dorească să răzbească suficient de mult încât să se mobilizeze pe măsură și să nu abandoneze. Cu toate acestea, este un domeniu în care echilibrul psihic este vital. În general, studenții Facultății de Drept sunt absorbiți de activitatea de asimilare, astfel încât își neglijează hobby-urile și pasiunile. Este însă necesară o armonie încă din etapa formării și este important ca aceștia să își cultive în continuare latura umană, să se dedice descoperirii modului în care funcționează societatea în ansamblu și explorării personale”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.
Andreea le transmite celor care își doresc să se angreneze pe un drum similar cu al ei să-și întoarcă atent privirea către interiorul lor și să determine ce anume îi îndeamnă în această direcție, fiind necesar, pentru început, să-și analizeze rezistența psihică, capacitatea de efort și dozarea timpului. „Să fie sinceri cu calitățile, dar mai ales cu defectele lor. Este un domeniu în care satisfacțiile profesionale sunt mari, însă uzura este la fel de mare. Pentru a reuși în cariera profesională e nevoie de răbdare, deschidere și perseverență, iar rezultatele muncii depuse nu sunt sesizabile imediat. În plus, pe întregul parcurs al formării și, ulterior, de-a lungul carierei, se vor găsi dezorientați sau vor pune la îndoială alegerea făcută. Cunosc momentele acestea pentru că le-am trăit. Le-am depășit căutând în mintea mea același gând cu care am plecat la drum, de a veni în sprijinul oamenilor. Odată ce au luat decizia, îi îndemn să se dedice cât de mult pot, cu credința că vor reuși, întrucât fiecare are șansa lui. Să prețuiască valorile morale la fel cu știința de carte, să fie cinstiți cu ei înșiși și onești cu cei din jur. Către orice profesie tind să acceadă, să fie oameni înțelepți, cu viziune largă și aplecare spre cunoaștere”, nuanțează tânăra.
Odată ce se ajunge la facultate intervine o turnură în modul în care se desfășoară viața. Atât ea, cât și majoritatea colegilor săi, s-au aflat în situația de a trăi într-un oraș nou, deschis tuturor posibilităților, dar trecerea aceasta abruptă se estompează odată cu integrarea în colectiv. „Pentru început, față de liceu există diferențe majore constând în modalitățile diferite de predare, precum și în caracterul mult mai formal al relațiilor cu profesorii, însă intervine și acomodarea în scurt timp. Din păcate, anii studenției pot fi marcați de anxietate și un pronunțat stres, ca o consecință a unei gestionări deficitare a emoțiilor. Asimilarea unui bagaj de cunoștinte atât de amplu într-un timp relativ scurt se poate dovedi dificilă, iar pentru rezultate, eforturile trebuie realizate în mod continuu. Cu toate acestea, dacă nu-ți asumi dificultățile, nu-ți vei putea asuma nici victoriile, în final”, explică interlocutoarea BizLawyer.
Totodată, amintește faptul că în mod normal, nimic nu garantează succesul la întâlnirea cu piața muncii, iar experiența aceasta ar trebui să-l găsească pe tânărul absolvent cu o serie de abilități de comunicare, de organizare și de sistematizare a informației, dobândite, în mod ideal, pe parcursul facultății; altfel, integrarea se poate dovedi dificilă.
„În sprijinul studenților și pentru ușurarea misiunii acestora la momentul accederii în profesie, facultățile ar putea să asigure o mai bună tranziție de la aspectele pur teoretice la cele practice, întrucât, în prezent, sistemul de învățământ oferă doar instrumentele necesare pentru a fi admis la un concurs pentru intrarea în profesie, dar nu și pentru a exercita o profesie în mod efectiv. În final, depinde de fiecare cât înțelege să se implice. Percepția studentului poate fi diametral influențată prin mai multe stagii de practică efectivă, schimburi de experiență, procese simulate, dezbateri, care să fie organizate sau intermediate chiar de instituția de învățământ și să vizeze tocmai dezvoltarea competențelor transversale necesare exercitării unei profesii. În plus, este important de adus în atenție că profesiile juridice nu se rezumă la avocatură și magistratură, astfel că ar fi utile întâlniri cu diverși profesioniști – notari, executori judecătorești, practicieni în insolvență etc. – pentru ca, discutând direct cu aceștia, studenții să realizeze dacă se pliază sau nu pe tiparul acelei profesii”, argumentează juristul.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
A luat contact și cu profesia de avocat
În timpul facultății a avut oportunitatea de a vedea „pe viu” ce înseamnă și munca de avocat, profesorul îndrumător al lucrării de licență oferindu-i posibilitatea de a efectua un stagiu de practică în cabinetul său, înainte de începutul anului al IV-lea. „ Acolo am luat contact direct cu profesia de avocat și am înțeles că, într-o profesie juridică, providențiale sunt abilitățile de comunicare. Am descoperit un mod de lucru dinamic, între profesioniști și într-o atmosferă colegială. Pentru un tânăr la început de drum, experiența mi-a servit la întregirea unui tablou, să descopăr dacă mi se potrivește și pentru a fi ulterior în măsură fac alegeri în cunoștință de cauză”, menționează tânăra.
După licența susținută în anul 2022, Andreea a urmat un program de master în cadrul aceleiași facultăți, specializarea Științe Penale. Decizia sa ulterioară a fost aceea de a se îndrepta către magistratură, fiind convinsă că o carieră de procuror i se potrivește cel mai bine. „Deși nu neg atracția și față de dreptul civil, totuși, înclinația mea pentru dreptul penal și procedura penală au fost alimentate încă din timpul facultății și îmi doresc să profesez în această ramură. De departe, tot timpul am avut plăcerea de a asista la cursurile de dreptul penal, plăcere pe care am cultivat-o constant și care s-a menținut. Ce a contat a fost faptul că am avut dascăli foarte implicați, doamna lect. univ. Maria-Ioana Michinici și domnul lect. univ. Mihai Dunea, care ne-au transmis din înflăcărarea lor pentru instituțiile dreptului penal, ceea ce a sporit succesul acestor cursuri. De asemenea, mai cred că doamna decan Ioana Maria Costea și domnul profesor Codrin Macovei stârnesc fascinația eternă a studenților lor, prin abordarea interesantă, interactivă și aplicată, însă toți dascălii din cadrul facultății sunt implicați și aplecați către studenți. Pentru aceasta și pentru modul în care șlefuiesc de atâta vreme generații de studenți, port gratitudine infinită oamenilor care ne-au format și ne-au predat lecția de a fi măreț prin modestie, aducând cinste misiunii de dascăl îndeplinite din pasiune. Personal, în studenție nu m-am simțit neapărat tentată de ideea de a studia în străinătate. Probabil a venit și din faptul că am considerat suficiente oportunitățile pe care mi le-a oferit România, și dintr-o doză de teamă de necunoscut. Dacă ar fi să mai pot schimba ceva în această privință, mi-ar plăcea să pot participa, ca student Erasmus+, la cursurile unei universități din Franța, unde să experimentez cultura juridică franceză”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.
În opinia sa, punctul forte al unei facultăți de drept este acela că oferă tânărului absolvent pregătirea necesară și pune la dispoziție instrumentele pentru a putea accede în oricare dintre profesiile juridice, sub rezerva unei pregătiri anterioare susținute. „Totuși, pasul pe care ar trebui să îl urmeze ar fi să susțină un examen de admitere în profesie, condiție necesară pentru majoritatea profesiilor juridice. Pe de altă parte, s-ar putea realiza o mai bună conciliere între normele juridice și terenul pe care se sădesc acestea. În prezent, se încarcă excesiv programele analitice; or, utile s-ar putea dovedi atât o abordare din perspectivă culturală, cât și plasarea fenomenului juridic în ansamblul marelui fenomen uman, întrucât nimic din ceea ce este omenesc nu este străin dreptului. S-ar contribui la pătrunderea realității raporturilor juridice cu mai multă ușurință de către discipoli”, atrage atenția Andreea.
În plus, subliniază faptul că evoluția societății nu ocolește domeniul dreptului, care se reinventează, la rândul său, apărând noi ramuri de drept, astfel că există o nevoie constantă de juriști pe piața muncii. „În acest context, perseverența, vocația și dăruirea nu pot acoperi singure cerințele afirmării. Șansa, contextul social și profesional, dar mai ales munca, susțin eficient punerea în valoare a acestor însușiri meritorii. Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit. Aceasta conduce la sculptarea treptată a unui destin profesional, iar nu la obținerea sa prometeică”, încheie Andreea Ungureanu.
Citește și
→ De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
→ Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
→ Mihai Adelin Lungu, 90 de puncte la examen și zece pe linie: Notele n-ar trebui să reprezinte un obiectiv în sine, ci mai degrabă o consecință a unei pregătiri serioase, constante, în care acumulezi noi cunoștințe, înveți să faci analogii, să raționezi și să aplici informația învățată în contexte practice. Rodul învățării nu e nota finală, ci bagajul intelectual acumulat, pe care va trebui să-l preiei ca atare și să-l perfecționezi în viața profesională
→ Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
→ Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”
→ Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”