€ 4.9774 USD 1.1646
BizLawyer
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
24 Aprilie 2025
Ștefania EnacheÎn prezent, femeile din lumea juridică se fac remarcate printr-o combinație puternică de expertiză vastă în domeniul juridic și abilități de leadership, creând astfel modele de profesionalism, inovație și perseverență, iar impactul lor tot mai vizibil în această profesie contribuie semnificativ la transformarea avocaturii de business.
Doamnele își pun amprenta tot mai puternic asupra avocaturii de business de astăzi, un mediu extrem de competitiv și dinamic. Specialiștii care activează în acest domeniu, indiferent de gen, trebuie să aibă capacitatea de a face față unor provocări majore. „Este o provocare constantă de a integra principii fundamentale precum profesionalismul, responsabilitatea și ambiția, în timp ce este necesar a fi menținut un echilibru între inovație și adaptarea rapidă la schimbările continue ale pieței juridice”, atrage atenția Andreea Soare, Senior Associate al firmei Bohâlțeanu & Asociații (BSMP). Chiar dacă inițial, avocatura de business a fost dominată de bărbați, realitatea curentă indică faptul că doamnele avocat au reușit să își croiască un loc vizibil și apreciat în această industrie, demonstrând nu doar abilități juridice de excepție, ci și o viziune inovatoare asupra direcției în care profesia se poate dezvolta.
În prezent, femeile din lumea juridică se fac remarcate printr-o combinație puternică de expertiză vastă în domeniul juridic și abilități de leadership, creând astfel modele de profesionalism, inovație și perseverență, iar impactul lor tot mai vizibil în această profesie contribuie semnificativ la transformarea avocaturii de business.
„Din perspectiva mea, potențialul și succesul unui avocat, indiferent de gen, implică un cumul de factori care reflectă atât competențele profesionale, cât și impactul pe care îl are în domeniu. În această sferă includem, pe de o parte, cunoștiințele juridice și aptitudinea de soluționare a unor probleme complexe, cât și, pe de altă parte, competențe de comunicare și de dezvoltare a relațiilor interpersonale, deoarece cheia succesului nu depinde doar de performanțele individuale, ci și de abilitatea de a crea și menține relații solide cu clienții, partenerii de afaceri și colegii, construind astfel o rețea de suport și colaborare fructuoasă”, apreciază Andreea Soare.
Citește și
→ Superbet Group se va dezvolta prin achiziții înainte de a lansa IPO, în viitorul apropiat, cel mai probabil la Bursa din Londra

→ MaxBet România, în proces avansat de vânzare prin Oakvale Capital | Doi jucători strategici, listați la Londra, printre ofertanți
Atuurile femeii avocat
Ea este de părere că, raportat la realitatea actuală și la evoluția societății moderne, nu ar trebui să mai existe diferențe de percepție între femeia avocat și bărbatul avocat. Cu toate acestea, mai există încă situații în care stereotipurile de gen influențează modul în care doamnele sunt percepute în profesie. „De-a lungul istoriei, avocatura de business a fost, la început, o profesie în care predominau bărbații, iar femeile s-au confruntat frecvent cu stereotipuri legate de rolul lor în acest domeniu”, amintește interlocutoarea BizLawyer.
Între timp, toate aceste diferențe de percepție au fost demontate cu succes de către femeia avocat care a fost recunoscută pentru competențele sale profesionale, leadershipul eficient și contribuția la inovație în domeniu, devenind astfel un exemplu de excelență profesională, creativitate și perseverență în peisajul juridic de business.
„Într-o proporție considerabil scăzută consider că mai există situații în care prejudecățile există în avocatura de business, prin raportare la faptul că femeile avocat pot fi considerate mai empatice sau mai puțin autoritare în comparație cu bărbații. Cu toate acestea, aceste trăsături ar trebui să aibă un impact pozitiv, nu unul negativ”, subliniază avocatul BSMP.
Empatia, de exemplu, poate contribui la construirea unor relații mai puternice și mai bazate pe încredere cu clienții, facilitând astfel comunicarea și înțelegerea nevoilor acestora într-un mod mai profund.
În ceea ce privește percepția că femeile ar fi mai puțin autoritare, acest lucru poate fi, de fapt, un avantaj. „Un stil de leadership mai colaborativ, bazat pe comunicare activă poate aduce soluții mai inovative și mai sustenabile. Din această perspectivă, trăsăturile asociate în mod eronat cu un dezavantaj pot deveni adevărate puncte forte, iar avocatura de business ar trebui să aprecieze din ce în ce mai mult diversitatea de stiluri care pot contribui la succesul unui avocat, indiferent de gen”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.
Atunci când se confruntă cu astfel de prejudecăți, Andreea Soare alege să le combată prin acțiuni și rezultate concrete, fiind de părere că răspunsul adecvat raportat la astfel de situații vine din canalizarea asupra aptitudinilor proprii pentru a demonstra prin performanță. În acest mod este promovat un mediu bazat pe respect și egalitate.
„Este adevărat faptul că există o percepție conform căreia bărbații s-ar descurca mai bine în domeniul tehnologiei, prin raportare și la faptul că acest domeniu a fost în trecut dominat preponderant de bărbați. Cu toate acestea, în realitatea actuală, femeile au demonstrat faptul că pot înțelege și utiliza tehnologia cu aceleași abilități, inclusiv în domeniul avocaturii.”, mai spune avocatul.
Colaborarea cu o femeie avocat implică multiple avantaje pentru clienții care au nevoie de servicii juridice, doamnele fiind adesea apreciate pentru abilitățile lor remarcabile de comunicare și empatie, trăsături esențiale în înțelegerea nevoilor și preocupărilor clientului.
Toate aceste calități contribuie la o abordare mai personalizată și atentă a fiecărui caz, oferind soluții mai precise și mai bine adaptate circumstanțelor specifice.
De asemenea, femeile avocat se remarcă prin organizarea riguroasă și preocuparea pentru detalii, ceea ce le permite să gestioneze eficient activitatea profesională și să anticipeze totodată riscurile înainte ca acestea să devină un factor care să blocheze sau să încetinească cursul normal al activității.
În egală măsură, capacitatea femeilor de a face față presiunii și dedicarea în momentele critice reprezintă o componentă esențială în traversarea cu succes a provocărilor profesionale, contribuind la crearea unui mediu de încredere și colaborare între avocat și client.
De-a lungul timpului, Andreea Soare a descoperit multe femei lider de la care a avut de învățat lecții importante, dar personalitatea feminină pe care o admiră cel mai mult este Ruth Bader Ginsburg, fostă judecătoare la Curtea Supremă a Statelor Unite. „Am ales-o pentru impactul său semnificativ în promovarea drepturilor femeilor și egalității de gen, fiind un simbol al luptei pentru justiție și echitate. Ea a demonstrat, prin întreaga sa carieră, că un lider adevărat nu doar că apără principiile, dar le și transformă în acțiuni care au un impact real asupra societății, fiind o sursă constantă de inspirație pentru milioane de oameni în lupta pentru dreptate și egalitate”, explică avocatul.
-----------------------------------------------------------------
Citește și
→ FrieslandCampina a apelat la Deloitte pentru a explora vânzarea afacerilor din România

→ Vânzarea Cargus avansează | Austrian Post și cehii de la Packeta sunt printre ofertanții din a doua rundă. Și o firmă românească a intrat în cursă
-----------------------------------------------------------------
În prezent, tehnologia aduce nenumărate avantaje în munca avocaților, fiind un aliat de nădejde în optimizarea activității, iar concepția că bărbații s-ar descurca mai bine în acest domeniu este contrazisă de realitate.
Utilizarea tehnologiei în vederea gestionării documentelor, accesării informațiilor sau cercetărilor juridice conduce la eficientizarea timpului de lucru prin obținerea resurselor necesare mult mai rapid. Acest aspect oferă o îmbunătățire considerabilă în exercitarea profesiei de avocat, atât în cazul domnilor, cât și în cazul doamnelor.
De asemenea, posibilitatea utilizării tehnologiei în vederea organizării întâlnirilor sau negocierilor online reprezintă un real sprijin atât în momentele de presiune cât și în activitatea cotidiană, conducând astfel la desfășurarea în condiții optime și eficiente a activității profesionale.
În egală măsură, utilizarea tehnologiei în activitatea profesională optimizează interacțiunile între colegi, creând un mediu de lucru mai productiv și flexibil.
Parcursul profesional avut de Andreea Soare până acum i-a oferit ocazia de a avea o traiectorie interesantă și dinamică, beneficiind de numeroase oportunități de învățare și dezvoltare.
Făcând o analiză a traseului parcurs, interlocutoarea BizLawyer susține că un moment cheie în cariera sa l-a reprezentat decizia de a se specializa în consultanță juridică în drept imobiliar, o arie de practică dinamică și provocatoare, care i-a permis să se dezvolte atât profesional, cât și personal. „Această alegere mi-a deschis oportunități valoroase de a lucra la proiecte complexe, în cadrul cărora am avut șansa să contribui la proiecte complexe, să pun în practică cunoștințele acumulate și să învăț continuu din provocările specifice acestui domeniu”, argumentează avocatul.
De asemenea, un aspect esențial în evoluția sa a fost pasiunea pentru profesie. Interlocutoarea BizLawyer considerând că, pentru a face față provocărilor din domeniul avocaturii și a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. „Construirea unor relații bazate pe încredere și a unui parteneriat solid cu clienții, dar și cu colegii implicați în proiecte, reprezintă o premisă esențială pentru atingerea obiectivelor. Faptul că îmi place ceea ce fac îmi permite să înțeleg mai profund nevoile și obiectivele acestora, facilitând astfel o colaborare mai eficientă”, nuanțează Andreea.
Citește și
→ Fondul regional de private equity Booster Capital a ajuns la un acord pentru achiziția unei participații semnificative în compania românească Bisbag
→ Fondul de private equity Trinity Investments Management are în vizor pentru achiziții două companii poloneze și una românească din domeniul alimentar
De-a lungul anilor, ea a avut șansa de a lucra într-o gamă largă de proiecte, de la tranzacții imobiliare complexe, la consultanță privind achiziții și vânzări de active imobiliare, dezvoltări rezidențiale și comerciale, până la proiecte complexe de dezvoltare a energiei din surse regenerabile. „Această diversitate a proiectelor m-a ajutat să dobândesc o înțelegere profundă a reglementărilor legale, a mecanismelor economice și a tendințelor pieței, permițându-mi să ofer soluții juridice personalizate și eficiente, adaptate nevoilor fiecărui client și fiecărei situații specifice”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.
În ceea ce privește echipa din care face parte, Andreea Soare mărturisește că a ales BSMP pentru că a văzut că avocații de aici împărtășesc aceleași valori fundamentale ca și ea: profesionalismul, colaborarea și angajamentul față de obiectivele clientului.
Din punctul său de vedere, pentru a oferi cele mai bune soluții juridice, este esențial să lucrezi într-un mediu care promovează astfel de valori, dar și respectul pentru valorile fundamentale ale dreptului. „Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt, în opinia mea, diversitatea proiectelor la care avem acces, care oferă o varietate de provocări interesante, precum și oportunitățile de dezvoltare professională. De asemenea, cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative, ceea ce face ca munca de zi cu zi să fie extrem de satisfăcătoare și eficientă”, transmite interlocutoarea BizLawyer.
În prezent, femeile din lumea juridică se fac remarcate printr-o combinație puternică de expertiză vastă în domeniul juridic și abilități de leadership, creând astfel modele de profesionalism, inovație și perseverență, iar impactul lor tot mai vizibil în această profesie contribuie semnificativ la transformarea avocaturii de business.
„Din perspectiva mea, potențialul și succesul unui avocat, indiferent de gen, implică un cumul de factori care reflectă atât competențele profesionale, cât și impactul pe care îl are în domeniu. În această sferă includem, pe de o parte, cunoștiințele juridice și aptitudinea de soluționare a unor probleme complexe, cât și, pe de altă parte, competențe de comunicare și de dezvoltare a relațiilor interpersonale, deoarece cheia succesului nu depinde doar de performanțele individuale, ci și de abilitatea de a crea și menține relații solide cu clienții, partenerii de afaceri și colegii, construind astfel o rețea de suport și colaborare fructuoasă”, apreciază Andreea Soare.
Citește și


→ MaxBet România, în proces avansat de vânzare prin Oakvale Capital | Doi jucători strategici, listați la Londra, printre ofertanți
Atuurile femeii avocat
Ea este de părere că, raportat la realitatea actuală și la evoluția societății moderne, nu ar trebui să mai existe diferențe de percepție între femeia avocat și bărbatul avocat. Cu toate acestea, mai există încă situații în care stereotipurile de gen influențează modul în care doamnele sunt percepute în profesie. „De-a lungul istoriei, avocatura de business a fost, la început, o profesie în care predominau bărbații, iar femeile s-au confruntat frecvent cu stereotipuri legate de rolul lor în acest domeniu”, amintește interlocutoarea BizLawyer.
Între timp, toate aceste diferențe de percepție au fost demontate cu succes de către femeia avocat care a fost recunoscută pentru competențele sale profesionale, leadershipul eficient și contribuția la inovație în domeniu, devenind astfel un exemplu de excelență profesională, creativitate și perseverență în peisajul juridic de business.
„Într-o proporție considerabil scăzută consider că mai există situații în care prejudecățile există în avocatura de business, prin raportare la faptul că femeile avocat pot fi considerate mai empatice sau mai puțin autoritare în comparație cu bărbații. Cu toate acestea, aceste trăsături ar trebui să aibă un impact pozitiv, nu unul negativ”, subliniază avocatul BSMP.
Empatia, de exemplu, poate contribui la construirea unor relații mai puternice și mai bazate pe încredere cu clienții, facilitând astfel comunicarea și înțelegerea nevoilor acestora într-un mod mai profund.
În ceea ce privește percepția că femeile ar fi mai puțin autoritare, acest lucru poate fi, de fapt, un avantaj. „Un stil de leadership mai colaborativ, bazat pe comunicare activă poate aduce soluții mai inovative și mai sustenabile. Din această perspectivă, trăsăturile asociate în mod eronat cu un dezavantaj pot deveni adevărate puncte forte, iar avocatura de business ar trebui să aprecieze din ce în ce mai mult diversitatea de stiluri care pot contribui la succesul unui avocat, indiferent de gen”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.
Atunci când se confruntă cu astfel de prejudecăți, Andreea Soare alege să le combată prin acțiuni și rezultate concrete, fiind de părere că răspunsul adecvat raportat la astfel de situații vine din canalizarea asupra aptitudinilor proprii pentru a demonstra prin performanță. În acest mod este promovat un mediu bazat pe respect și egalitate.
„Este adevărat faptul că există o percepție conform căreia bărbații s-ar descurca mai bine în domeniul tehnologiei, prin raportare și la faptul că acest domeniu a fost în trecut dominat preponderant de bărbați. Cu toate acestea, în realitatea actuală, femeile au demonstrat faptul că pot înțelege și utiliza tehnologia cu aceleași abilități, inclusiv în domeniul avocaturii.”, mai spune avocatul.
Colaborarea cu o femeie avocat implică multiple avantaje pentru clienții care au nevoie de servicii juridice, doamnele fiind adesea apreciate pentru abilitățile lor remarcabile de comunicare și empatie, trăsături esențiale în înțelegerea nevoilor și preocupărilor clientului.
Toate aceste calități contribuie la o abordare mai personalizată și atentă a fiecărui caz, oferind soluții mai precise și mai bine adaptate circumstanțelor specifice.
De asemenea, femeile avocat se remarcă prin organizarea riguroasă și preocuparea pentru detalii, ceea ce le permite să gestioneze eficient activitatea profesională și să anticipeze totodată riscurile înainte ca acestea să devină un factor care să blocheze sau să încetinească cursul normal al activității.
În egală măsură, capacitatea femeilor de a face față presiunii și dedicarea în momentele critice reprezintă o componentă esențială în traversarea cu succes a provocărilor profesionale, contribuind la crearea unui mediu de încredere și colaborare între avocat și client.
De-a lungul timpului, Andreea Soare a descoperit multe femei lider de la care a avut de învățat lecții importante, dar personalitatea feminină pe care o admiră cel mai mult este Ruth Bader Ginsburg, fostă judecătoare la Curtea Supremă a Statelor Unite. „Am ales-o pentru impactul său semnificativ în promovarea drepturilor femeilor și egalității de gen, fiind un simbol al luptei pentru justiție și echitate. Ea a demonstrat, prin întreaga sa carieră, că un lider adevărat nu doar că apără principiile, dar le și transformă în acțiuni care au un impact real asupra societății, fiind o sursă constantă de inspirație pentru milioane de oameni în lupta pentru dreptate și egalitate”, explică avocatul.
-----------------------------------------------------------------
Citește și
→ Vânzarea Cargus avansează | Austrian Post și cehii de la Packeta sunt printre ofertanții din a doua rundă. Și o firmă românească a intrat în cursă
-----------------------------------------------------------------
Tehnologia devine o constantă în munca avocaților
În prezent, tehnologia aduce nenumărate avantaje în munca avocaților, fiind un aliat de nădejde în optimizarea activității, iar concepția că bărbații s-ar descurca mai bine în acest domeniu este contrazisă de realitate.
Utilizarea tehnologiei în vederea gestionării documentelor, accesării informațiilor sau cercetărilor juridice conduce la eficientizarea timpului de lucru prin obținerea resurselor necesare mult mai rapid. Acest aspect oferă o îmbunătățire considerabilă în exercitarea profesiei de avocat, atât în cazul domnilor, cât și în cazul doamnelor.
De asemenea, posibilitatea utilizării tehnologiei în vederea organizării întâlnirilor sau negocierilor online reprezintă un real sprijin atât în momentele de presiune cât și în activitatea cotidiană, conducând astfel la desfășurarea în condiții optime și eficiente a activității profesionale.
În egală măsură, utilizarea tehnologiei în activitatea profesională optimizează interacțiunile între colegi, creând un mediu de lucru mai productiv și flexibil.
Alegerea ariei de practică, un moment cheie în carieră
Parcursul profesional avut de Andreea Soare până acum i-a oferit ocazia de a avea o traiectorie interesantă și dinamică, beneficiind de numeroase oportunități de învățare și dezvoltare.
Făcând o analiză a traseului parcurs, interlocutoarea BizLawyer susține că un moment cheie în cariera sa l-a reprezentat decizia de a se specializa în consultanță juridică în drept imobiliar, o arie de practică dinamică și provocatoare, care i-a permis să se dezvolte atât profesional, cât și personal. „Această alegere mi-a deschis oportunități valoroase de a lucra la proiecte complexe, în cadrul cărora am avut șansa să contribui la proiecte complexe, să pun în practică cunoștințele acumulate și să învăț continuu din provocările specifice acestui domeniu”, argumentează avocatul.
De asemenea, un aspect esențial în evoluția sa a fost pasiunea pentru profesie. Interlocutoarea BizLawyer considerând că, pentru a face față provocărilor din domeniul avocaturii și a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. „Construirea unor relații bazate pe încredere și a unui parteneriat solid cu clienții, dar și cu colegii implicați în proiecte, reprezintă o premisă esențială pentru atingerea obiectivelor. Faptul că îmi place ceea ce fac îmi permite să înțeleg mai profund nevoile și obiectivele acestora, facilitând astfel o colaborare mai eficientă”, nuanțează Andreea.
Citește și


De-a lungul anilor, ea a avut șansa de a lucra într-o gamă largă de proiecte, de la tranzacții imobiliare complexe, la consultanță privind achiziții și vânzări de active imobiliare, dezvoltări rezidențiale și comerciale, până la proiecte complexe de dezvoltare a energiei din surse regenerabile. „Această diversitate a proiectelor m-a ajutat să dobândesc o înțelegere profundă a reglementărilor legale, a mecanismelor economice și a tendințelor pieței, permițându-mi să ofer soluții juridice personalizate și eficiente, adaptate nevoilor fiecărui client și fiecărei situații specifice”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.
În ceea ce privește echipa din care face parte, Andreea Soare mărturisește că a ales BSMP pentru că a văzut că avocații de aici împărtășesc aceleași valori fundamentale ca și ea: profesionalismul, colaborarea și angajamentul față de obiectivele clientului.
Din punctul său de vedere, pentru a oferi cele mai bune soluții juridice, este esențial să lucrezi într-un mediu care promovează astfel de valori, dar și respectul pentru valorile fundamentale ale dreptului. „Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt, în opinia mea, diversitatea proiectelor la care avem acces, care oferă o varietate de provocări interesante, precum și oportunitățile de dezvoltare professională. De asemenea, cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative, ceea ce face ca munca de zi cu zi să fie extrem de satisfăcătoare și eficientă”, transmite interlocutoarea BizLawyer.