€ USD
BizLawyer
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
23 Mai 2025
Ștefania EnacheO privire retrospectivă a tot ceea ce a trăit o determină să susțină că decizia de a părăsi administraţia publică şi a intra în avocatură – deşi una majoră - a fost un pas firesc în dezvoltarea sa profesională şi nu o schimbare radicală.
Învățarea continuă reprezintă baza succesului în orice profesie. Pentru a evolua, oamenii trebuie să aibă disponibilitatea de a-și însuși fiecare lecție. Totodată, trebuie să aibă o permanentă deschidere pentru nou. Ramona Pentilescu, Counsel Popovici Nițu Stoica și Asociații (PNSA) este un exemplu elocvent al profesionistului care s-a adaptat fiecărei schimbări care a intervenit în cariera sa, reușind să facă performanță întâi în administrația publică, pentru ca în prezent să se remarce în liga mare a avocaturii de business. O astfel de trecere de la un domeniu la altul nu este simplă, dar este posibilă pentru cei care muncesc și se pregătesc continuu.
O analiză a traseului său profesional de până acum o face pe Ramona Pentilescu să afirme zâmbind că este o „late bloomer”, deoarece și-a început cariera profesională în administraţia publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viaţă. „Perioada activităţii în administraţia publică a fost una valoroasă în dezvoltarea mea profesională, stabilind o fundaţie solidă de cunoştinţe şi experienţă în dreptul administrativ şi facilitând dezvoltarea mea rapidă ca avocat specializat în achiziţii publice şi drept administrativ”, precizează interlocutoarea BizLawyer.
O privire retrospectivă a tot ceea ce a trăit o determină să susțină că decizia de a părăsi administraţia publică şi a intra în avocatură – deşi una majoră - a fost un pas firesc în dezvoltarea sa profesională şi nu o schimbare radicală. „Experienţa acumulată anterior mi-a îmbogăţit perspectiva ca avocat şi, în contextul unui mediu profesional în care am fost susţinută să cresc, a constituit o bază solidă pentru creşterea mea profesională”, argumentează avocatul PNSA.
Ramona Pentilescu privește cu admirație multe femei care au făcut performanță, ieșind în evidență prin acțiunile lor care au condus la schimbări majore în istorie. Nu toate au deținut funcții de putere, dar s-au remarcat ca lideri și au avut un impact semnificativ în societate. Astfel de exemple sunt Eleonora de Aquitania şi Regina Maria sau Margaret Thatcher şi Indira Ghandi. Totodată, avocatul le nominalizează pe femeile care sunt lideri actuali în Europa - de la Ursula von der Leien la Maia Sandu – care, dincolo de orientarea politică şi divergenţele de opinii, reprezintă fiecare dintre ele o forţă unică, creând loc pentru manifestarea femeilor pe scena politică. „Admir, de asemenea, multe femei lider în lumea artei, cea mai dragă mie fiind Audrey Hepburn – un model de eleganţă, dar şi de implicare socială, exemplul ideal al efectului de liant pe care femeile îl aduc în societate. De altfel, tocmai diversitatea domeniilor în care femeile excelează este o permanentă sursă de inspiraţie pentru mine”, menționează interlocutoarea BizLawyer.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și
→ Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”
--------------------------------------------------------------------------
Succesul profesional în avocatura de business nu are gen
Succesul profesional în avocatură, dar și în celelalte domenii, nu are gen, ci se bazează pe cu totul alte criterii.
O doamnă care alege să-și dezvolte o carieră în zona juridică va trebui să aibă în vedere că a fi femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă să navighezi într-un mediu complex și dinamic, pe care să îl abordezi continuu dintr-o perspectivă nouă. „Deşi aceleaşi provocări le întâmpină toţi avocaţii, indiferent de gen, avocatura de business cere disponibilitate continuă spre a învăţa şi a te adapta condiţiilor de piaţă, precum şi de a înţelege nevoile clienţilor, dincolo de sfera serviciilor juridice, în funcţie de fiecare industrie. În această lume, femeile avocat se remarcă în primul rând printr-o putere de muncă extraordinară, la care se adaugă empatie, abilități excelente de comunicare și o abordare colaborativă”, explică Ramona Pentilescu.
Chiar dacă există unele diferențe de percepție între un domn și o doamnă care practică avocatura de business, interlocutoarea BizLawyer este de părere că majoritatea acestora oferă prilejuri valoroase pentru îmbogătirea la nivel subtil a profesiei de avocat. „Indiferent de genul avocatului, valoarea și succesul în această profesie ar trebui măsurate prin competență, integritate, și capacitatea de a înţelege şi apăra interesele clienţilor”, nuanțează Counsel-ul PNSA.
De altfel, nu crede că prejudecățile vor înceta vreodată să existe, indiferent de profesie sau mediu. „În această profesie, mai ales ca femeie avocat, e importantă atitudinea faţă de prejudecăţi sau faţă de orice impresie care nu priveşte actul profesional. O conduită profesionistă este ţelul meu, în orice circumstanţă, şi nu urmăresc să răstorn prejudecăţi pentru a căror formare nu sunt responsabilă. În final, indiferent de gen, rezultatul muncii depuse depăşeşte orice prejudecăţi”, punctează avocatul.
Prezența tehnologie în foarte multe sectoare de activitate a dat naștere și unor idei potrivit cărora bărbații sunt mult mai avantajați de acest fenomen, deoarece se descurcă mult mai bine. Realitatea dovedește însă că totul este doar o impresie, iar doamnele sunt la fel de deschise în fața noului, așa cum sunt și domnii. „Cel puţin în domeniul avocaturii, concepția că bărbații se descurcă mai bine în tehnologie este un mit. Am întâlnit colege avocat care utilizează intensiv instrumente digitale şi colegi avocaţi care resping aceste instrumente. Tehnologia poate – şi deja a început - schimba munca unei femei avocat prin automatizarea sarcinilor repetitive sau digitizarea unor procese, oferindu-i mai mult timp pentru activități strategice și creative – activităţi în care multe dintre femeile avocat pe care le cunosc excelează”, amintește Ramona Pentilescu.
Toate aceste argumente conduc către o singură concluzie și anume aceea că nu genul este cel care dictează performanța, ci implicarea, munca, pregătirea ontinuă etc.
De aceea pentru clientul care are nevoie de servicii juridice este important să nu se lase condus de niciun fel de prejudecată, iar atunci când alege avocatul cu care să colaboreze să aibă in vedere competența, fără a face distincţie faţă de genul, originea sau alte circumstanţe personale ale acestui profesionist. „Dincolo de această alegere, care ar trebui să privească strict competenţa profesională, cred că o femeie avocat aduce în relaţia client-avocat empatie și abilități de comunicare, ce pot oferi o perspectivă diferită și crea relații de încredere şi de lungă durată, poate mai ușor”, adaugă interlocutoarea BizLawyer.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și
→ Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Șampek, avocat ce a împlinit 20 de ani de când face parte din colectivitatea PNSA, în care a evoluat până la rolul de Partener și a construit împreună cu colegii o echipă omogenă, bazată pe respect și sinceritate: “Suntem de ani buni una dintre cele mai puternice echipe de specialiști de pe piața locală de avocatură. Prețuim inteligența, forța loialității, onestitatea, tenacitatea și dorim ca întotdeauna să fim ‘more than just expertise’ ”
→ Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”
--------------------------------------------------------------------------
Ramona Pentilescu face parte din echipa PNSA de mai bine de 14 ani. Mărturisește că a ales să rămână în această firmă pentru reputația excelentă, portofoliul de proiecte şi clienţi de top și, nu în ultimul rând, datorită mediului intern care susţine colaborarea şi dezvoltarea profesională atât individuală, cât şi pe echipe şi arii de practică. „Am crescut profesional şi uman alături de colegii mei şi preţuiesc echipa PNSA nu numai pentru profesionalismul desăvârşit şi excelenţa avocaturii practicate aici, dar şi pentru caracterul uman şi veritabil colegial al colaborării”, transmite avocatul.
În ultimul an, interlocutoarea BizLawyer s-a implicat în proiecte complexe de achiziţii publice cu o valoare însumată de peste 12 miliarde euro. Avocații PNSA au reușit să obţină o rată de succes de aproape 90% în cadrul procedurilor de remedii iniţiate pentru clienţii firmei. „Am asistat clienţii în participarea la proiecte de infrastructură mare, precum Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental la nivelul STS, dar şi multiple alte proiecte din domeniul infrastructurii de construcţii, proiecte din domeniul transportului, precum achiziţii de autobuze electrice, dar şi în peste 40 de proiecte de achiziţii publice în domeniul sănătăţii. Aceste proiecte nu numai că mi-au consolidat experiența profesională, dar mi-au adus şi satisfacția muncii împlinite”, încheie Counsel-ul PNSA.
O analiză a traseului său profesional de până acum o face pe Ramona Pentilescu să afirme zâmbind că este o „late bloomer”, deoarece și-a început cariera profesională în administraţia publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viaţă. „Perioada activităţii în administraţia publică a fost una valoroasă în dezvoltarea mea profesională, stabilind o fundaţie solidă de cunoştinţe şi experienţă în dreptul administrativ şi facilitând dezvoltarea mea rapidă ca avocat specializat în achiziţii publice şi drept administrativ”, precizează interlocutoarea BizLawyer.
O privire retrospectivă a tot ceea ce a trăit o determină să susțină că decizia de a părăsi administraţia publică şi a intra în avocatură – deşi una majoră - a fost un pas firesc în dezvoltarea sa profesională şi nu o schimbare radicală. „Experienţa acumulată anterior mi-a îmbogăţit perspectiva ca avocat şi, în contextul unui mediu profesional în care am fost susţinută să cresc, a constituit o bază solidă pentru creşterea mea profesională”, argumentează avocatul PNSA.
Ramona Pentilescu privește cu admirație multe femei care au făcut performanță, ieșind în evidență prin acțiunile lor care au condus la schimbări majore în istorie. Nu toate au deținut funcții de putere, dar s-au remarcat ca lideri și au avut un impact semnificativ în societate. Astfel de exemple sunt Eleonora de Aquitania şi Regina Maria sau Margaret Thatcher şi Indira Ghandi. Totodată, avocatul le nominalizează pe femeile care sunt lideri actuali în Europa - de la Ursula von der Leien la Maia Sandu – care, dincolo de orientarea politică şi divergenţele de opinii, reprezintă fiecare dintre ele o forţă unică, creând loc pentru manifestarea femeilor pe scena politică. „Admir, de asemenea, multe femei lider în lumea artei, cea mai dragă mie fiind Audrey Hepburn – un model de eleganţă, dar şi de implicare socială, exemplul ideal al efectului de liant pe care femeile îl aduc în societate. De altfel, tocmai diversitatea domeniilor în care femeile excelează este o permanentă sursă de inspiraţie pentru mine”, menționează interlocutoarea BizLawyer.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și
.jpg)
--------------------------------------------------------------------------
Succesul profesional în avocatura de business nu are gen
Succesul profesional în avocatură, dar și în celelalte domenii, nu are gen, ci se bazează pe cu totul alte criterii.
O doamnă care alege să-și dezvolte o carieră în zona juridică va trebui să aibă în vedere că a fi femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă să navighezi într-un mediu complex și dinamic, pe care să îl abordezi continuu dintr-o perspectivă nouă. „Deşi aceleaşi provocări le întâmpină toţi avocaţii, indiferent de gen, avocatura de business cere disponibilitate continuă spre a învăţa şi a te adapta condiţiilor de piaţă, precum şi de a înţelege nevoile clienţilor, dincolo de sfera serviciilor juridice, în funcţie de fiecare industrie. În această lume, femeile avocat se remarcă în primul rând printr-o putere de muncă extraordinară, la care se adaugă empatie, abilități excelente de comunicare și o abordare colaborativă”, explică Ramona Pentilescu.
Chiar dacă există unele diferențe de percepție între un domn și o doamnă care practică avocatura de business, interlocutoarea BizLawyer este de părere că majoritatea acestora oferă prilejuri valoroase pentru îmbogătirea la nivel subtil a profesiei de avocat. „Indiferent de genul avocatului, valoarea și succesul în această profesie ar trebui măsurate prin competență, integritate, și capacitatea de a înţelege şi apăra interesele clienţilor”, nuanțează Counsel-ul PNSA.
De altfel, nu crede că prejudecățile vor înceta vreodată să existe, indiferent de profesie sau mediu. „În această profesie, mai ales ca femeie avocat, e importantă atitudinea faţă de prejudecăţi sau faţă de orice impresie care nu priveşte actul profesional. O conduită profesionistă este ţelul meu, în orice circumstanţă, şi nu urmăresc să răstorn prejudecăţi pentru a căror formare nu sunt responsabilă. În final, indiferent de gen, rezultatul muncii depuse depăşeşte orice prejudecăţi”, punctează avocatul.
Prezența tehnologie în foarte multe sectoare de activitate a dat naștere și unor idei potrivit cărora bărbații sunt mult mai avantajați de acest fenomen, deoarece se descurcă mult mai bine. Realitatea dovedește însă că totul este doar o impresie, iar doamnele sunt la fel de deschise în fața noului, așa cum sunt și domnii. „Cel puţin în domeniul avocaturii, concepția că bărbații se descurcă mai bine în tehnologie este un mit. Am întâlnit colege avocat care utilizează intensiv instrumente digitale şi colegi avocaţi care resping aceste instrumente. Tehnologia poate – şi deja a început - schimba munca unei femei avocat prin automatizarea sarcinilor repetitive sau digitizarea unor procese, oferindu-i mai mult timp pentru activități strategice și creative – activităţi în care multe dintre femeile avocat pe care le cunosc excelează”, amintește Ramona Pentilescu.
Toate aceste argumente conduc către o singură concluzie și anume aceea că nu genul este cel care dictează performanța, ci implicarea, munca, pregătirea ontinuă etc.
De aceea pentru clientul care are nevoie de servicii juridice este important să nu se lase condus de niciun fel de prejudecată, iar atunci când alege avocatul cu care să colaboreze să aibă in vedere competența, fără a face distincţie faţă de genul, originea sau alte circumstanţe personale ale acestui profesionist. „Dincolo de această alegere, care ar trebui să privească strict competenţa profesională, cred că o femeie avocat aduce în relaţia client-avocat empatie și abilități de comunicare, ce pot oferi o perspectivă diferită și crea relații de încredere şi de lungă durată, poate mai ușor”, adaugă interlocutoarea BizLawyer.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și


--------------------------------------------------------------------------
Mediul de lucru intern face diferența
Ramona Pentilescu face parte din echipa PNSA de mai bine de 14 ani. Mărturisește că a ales să rămână în această firmă pentru reputația excelentă, portofoliul de proiecte şi clienţi de top și, nu în ultimul rând, datorită mediului intern care susţine colaborarea şi dezvoltarea profesională atât individuală, cât şi pe echipe şi arii de practică. „Am crescut profesional şi uman alături de colegii mei şi preţuiesc echipa PNSA nu numai pentru profesionalismul desăvârşit şi excelenţa avocaturii practicate aici, dar şi pentru caracterul uman şi veritabil colegial al colaborării”, transmite avocatul.
În ultimul an, interlocutoarea BizLawyer s-a implicat în proiecte complexe de achiziţii publice cu o valoare însumată de peste 12 miliarde euro. Avocații PNSA au reușit să obţină o rată de succes de aproape 90% în cadrul procedurilor de remedii iniţiate pentru clienţii firmei. „Am asistat clienţii în participarea la proiecte de infrastructură mare, precum Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental la nivelul STS, dar şi multiple alte proiecte din domeniul infrastructurii de construcţii, proiecte din domeniul transportului, precum achiziţii de autobuze electrice, dar şi în peste 40 de proiecte de achiziţii publice în domeniul sănătăţii. Aceste proiecte nu numai că mi-au consolidat experiența profesională, dar mi-au adus şi satisfacția muncii împlinite”, încheie Counsel-ul PNSA.