€ 4.9773   USD 0.1133   
Home Login
Comitetul Basel: Băncile vor publica din 2026 expunerea la criptoactive

05 Iulie 2024   |   Agerpres

Luna aceasta, Comitetul se va consulta în privinţa principiilor, pentru a înlocui actualele reglementări, mai relaxate.

Autorităţile globale de reglementare bancară au aprobat procedurile care indică modul în care băncile dezvăluie expunerea lor la criptoactive, începând din ianuarie 2026, cu un an mai târziu decât au indicat iniţial, transmite Reuters.

Prezentarea acestor informaţii este menită să îmbunătăţească disponibilitatea informaţiilor şi să sprijine disciplina de piaţă, se arată într-un comunicat publicat de Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară. Instituţia a analizat impactul activelor digitale, cum ar fi stablecoins, asupra capitalului.

Pe baza actualelor evoluţii de pe piaţă, riscurile de pe urma acestor active "sunt în mare parte ţinute sub control", datorită actualelor standarde Basel, ceea ce arată că autorităţile globale de reglementare bancară nu intenţionează să adopte deocamdată noi reguli privind capitalul.

"Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară va continua să monitorizeze acest domeniu şi alte evoluţii de pe piaţa criptoactivelor", se arată în comunicat.

De asemenea, instituţia a anunţat că va avea o abordare mai activă privind gestionarea riscurilor la adresa băncilor de pe urma utilizării mai intense a părţilor terţe, cum ar fi serviciile de cloud computing, pentru gestionarea activităţilor cheie.

Luna aceasta, Comitetul se va consulta în privinţa principiilor, pentru a înlocui actualele reglementări, mai relaxate. De asemenea, va fi actualizată documentaţia lansată în consultare publică referitoare la noi reguli pentru bănci care trebuie să dezvăluie riscurile financiare legate de climă, conform "Pilonului III" al reglementărilor de capital.

"S-a convenit continuarea activităţii pentru a finaliza cadrul legal, ca parte a unei abordări holistice, în vederea ţinerii sub control a riscurile financiare legate de climă", a precizat Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară.
Contacteaza-ne!
Trimite un email