€ 4.9749   USD 1.1647   
Home Login
Ministerul de Finanţe a pregătit deja ‘ordonanţa trenuleţ’; trebuie aprobată pe 27 sau 30 decembrie

24 Decembrie 2024   |   Agerpres

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat că România nu se află în pericol de a intra în incapacitate de plată.

Ministerul de Finanţe a pregătit deja ordonanţa trenuleţ, iar aceasta trebuie aprobată pe 27 sau 30 decembrie, a declarat ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna.

"Ministerul de Finanţe a pregătit deja ordonanţa trenuleţ. Ordonanţa o să fie, sau proiectul de ordonanţă o să fie discutat în coaliţie astfel încât să asigurăm o predictibilitate şi responsabilitate în ceea ce priveşte abordarea situaţiei actuale. Ştim că deficitul este de peste 8%. Este un deficit care a fost prezentat şi Comisiei Europene. Împreună cu specialiştii de la Comisia Europeană s-a stabilit ca acest plan fiscal pe 7 ani să reprezinte un parcurs de revenire la un deficit de 3% în această perioadă. Cu siguranţă în buget trebuie păstrate elementele bune, investiţiile semnificative în infrastructură, trebuie păstrate acele elemente care asigură un nivel de trai decent în România. Vom analiza trenuleţul în coaliţie să vedem cine, ce părere are....Anul acesta ordonanţa trenuleţ trebuie aprobată. Deci, dacă nu pe 27, pe 30. O să vedem în coaliţie care o să fie calendarul acestor decizii şi vom veni cu detalii după ce vom analiza toate elementele prezentate ca propunere de Ministerul de Finanţe. Cea ce este esenţial pentru anul 2025 este să păstrăm această traiectorie a României, o traiectorie de creştere economică", a spus Tanczos Barna, la ieşirea de la audierile din comisiile de specialitate.

El a afirmat că România nu se află în pericol de a intra în incapacitate de plată.

Întrebat despre pragul de impozitare pentru microîntreprinderi, el a declarat că decizia va fi luată prin ordonanţa trenuleţ şi că susţine păstrarea pragului de 500.000 de euro, chiar cu riscul de a pierde bani europeni.

"Sunt 300 de milioane de euro. Se face o analiză. S-ar putea ca încasările să fie mai mari decât banii pe care i-am pierde. Este o analiză a Ministerului de Finanţe. Azi dimineaţă am avut o discuţie cu domnul Boloş, am cerut detalii suplimentare, inclusiv cu privire la acest aspect şi o să vedem odată cu prezentarea ordonanţei trenuleţ care este situaţia. Aţi văzut în programul de guvernare că dorim să păstrăm această plafonare şi acest sistem de impozitare", a spus Tanczos Barna.

De asemenea, el a fost întrebat despre decizia Curţii Constituţionale privind impozitarea pensiilor speciale şi a menţionat că pentru momentul de faţă nu există o obligaţie de a restitui bani sau de a bugeta anumite sume.
Contacteaza-ne!
Trimite un email