ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lucia Stoican, avocatul specializat în Dreptul concurenței care vrea să aducă România pe ”radarul” Jones Day. Un exemplu de stăruință și o carieră de succes, clădită peste hotare

29 Ianuarie 2019   |   Ștefania Enache

Lucia a urmat masteratul de drept UE la Colegiul Europei, din Bruges, Belgia, o facultate privată fondată în 1949 de către părinții Uniunii Europene (Salvador de Madariaga, Winston Churchill, Paul-Henri Spaak) care și-au imaginat colegiul ca un loc de pregătire pentru tineri de elită - viitorii lideri europeni.

 
 
Lucia Stoican, avocat în cadrul cunoscutei firme Jones Day, a știut încă de pe băncile Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara cum să aleagă traseul potrivit pentru dezvoltarea unei cariere internaționale. Astăzi lucrează la Bruxelles, în sediul european pentru practica de Antitrust și Dreptul Concurenței a firmei internaționale de avocați, și nu pierde nicio ocazie pentru a promova în lume adevărata imagine a României. Este unul dintre mulții români care au răspuns afirmativ provocărilor și care au îndraznit să încerce drumuri noi.Iar acest tip de atitudine a reprezentat fundația unei cariere de succes.

În timpul facultății, Lucia Stoican s-a “îndragostit la prima vedere” de Dreptul Uniunii Europene, iar de aici s-a născut o adevărată pasiune care avea să-i creioneze traseul profesional de mai târziu.  „Vinovată” pentru această dragoste se face și Raluca Bercea, profesor în cadrul Facultății de Drept a Universității de Vest Timișoara, care le-a împărtășit studenților săi pasiunea și cunoștințele ei pentru această ramură de drept. ”A fost una dintre singurele materii pentru care am învățat cu drag și dedicație în facultate”, își amintește Lucia.


Mereu dornică de noi provocări, Lucia nu a ratat niciunul dintre evenimentele “faine” din facultate, evenimente care ieșeau din viața obișnuită și monotonă a studentului de la drept. “Simțeam că am nevoie de o provocare în plus față de banalul 'note de 10 la toate materiile' la care se aspira în generația noastră. Probabil că trecutul meu educațional - absolvirea liceului Nikolaus Lenau (Timișoara) cu predare în limba germană - m-a determinat să caut instinctual activități internaționale. Am participat la simulări ONU la Oxford, Milano, concursuri de procese simulate: Philip C. Jessup (concurs de procese simulate de drept internațional unde am câștigat premiul de cel mai bun speaker la nivel național) și procese simulate de drept UE. Țin minte că la prima simulare ONU am participat singură, fără vreo delegație din partea universității și am întâlnit acolo studenți de la facultăți prestigioase care erau foarte bine pregătiți. A fost o experiență foarte interesantă și m-am întors la Timișoara cu dorința de a coopta cât mai mulți colegi la activități similare. Am reușit apoi câțiva ani mai târziu să organizăm primul "Model United Nations" și la Timișoara”, povestește avocatul.

Dând dovadă de un curaj ieșit din comun, dar și de o mare încredere în propriile forțe, în anul trei de facultate a plecat cu o bursă Erasmus în Franța, la Montpellier, fără să știe limba franceză. “Mi se părea din nou o provocare, o ieșire din zona de confort. Vorbeam engleza și germana, dar nu franceza. Unii colegii mi-au spus că e 'cel mai prost moment' să plec cu Erasmus, și că 'probabil îmi voi strica media și nu voi mai termina prima din an' - previziune care nu s-a adeverit. Erasmus a fost cea mai faină, educativă, și intensă experiență din viața de studenție și o recomand tuturor studenților!”, punctează Lucia.



Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.



Pregătire la Comisia Europeană și Parlamentul European

Și-a luat licența cu dorința clară de a-și continua studiile în străinătate, iar șansele au fost de partea ei primind burse la toate facultățile la care a aplicat, din Germania și Belgia.

“Am urmat masteratul de drept UE la Colegiul Europei, din Bruges, Belgia, o facultate privată fondată în 1949 de către părinții Uniunii Europene (Salvador de Madariaga, Winston Churchill, Paul-Henri Spaak) care și-au imaginat colegiul ca un loc de pregătire pentru tineri de elită - viitorii lideri europeni - care vor putea trăi și studia împreună. A fost probabil experiența cheie din viața mea: intensă, stresantă, educativă, un loc în care îți depășești fricile și limitele. Masteratul de la College of Europe mi-a deschis ușa spre o carieră în Bruxelles. Am fost fascinată de mirajul acestui oraș multicultural, cosmopolit, cu oameni liberi în gândire, unde se dă ora exactă în Europa, unde funcționează regula meritocrației și nu a nepotismelor. Îmi doream să aflu totul despre cum funcționează - de aceea am aplicat la un stagiu la Comisia Europeană. Când prima ta experiență profesională este un stagiu la Comisie - stacheta este destul de ridicată pentru tot ce urmează dupa aceea. Am întâlnit acolo oameni inteligenți, dedicați, amabili, dornici să împărtășească din cunoștințele lor - într-un cuvânt: oameni profesioniști. Mi-am dorit din suflet să pot rămâne în Comisie, dar nu aveam experiența necesară”, mai spune Lucia.

După această experiență a urmat un job de un an în Parlamentul european, în cabinetul unui europarlamentar român. “Parlamentul este seducător pentru orice nou venit: întâlniri la nivel înalt, ambasadori, recepții, lobiști dornici să îți afle punctul de vedere, termene limite pentru amendamente, discursurile scrise de tine rostite în plen și la tv, sentimentul că ai un rol în a promova o imagine pozitivă a României în UE și că poți contribui la binele social. Realitatea dură iese însă la iveală după primele luni, am simțit că nu este un mediu în care mă pot dezvolta profesional și în care ierarhia prost înțeleasă îți taie aripile”, precizează avocatul.

Avocat în biroul Jones Day din Bruxelles. Nicio zi nu seamănă cu alta

Finalizarea acestor etape  au îndreptat-o către mediul privat, dorindu-și să obțină o imagine de ansamblu asupra ceea ce înseamnă așa numitul “euro bubble”- bula europeană în care se învârt avocați, lobiști, politicieni, etc. – și să își dea seama unde îi este locul. Astfel că a promovat examenul de barou în România, s-a înscris în baroul din Bruxelles și a aplicat la Jones Day - firmă de avocatură la care lucrează în prezent.

Jones Day este una dintre cele mai prestigioase firme de avocatură din lume, fondată în 1893 în Cleveland, Ohio, este cea mai mare firmă de avocatură din SUA, având approximativ 2.500 de avocați pe cinci continente. Este cotată numărul 1 în U.S. Law Firm Brand Index 2017, numărul 1 pentru M&A de 18 ani la rând, este de asemenea singura firmă din Europa cu distincția "top five" în BTI Client Service A-Team în fiecare an de la crearea listei.





Piața de avocatură din România continuă să fie dominată de firme locale, dar este atractivă și cred că se va dezvolta mult în următorii zece ani. Încerc să aduc România pe radarul 'Jones Day' pe cât de mult posibil și încerc, de asemenea, să promovez o imagine pozitivă a României în Bruxelles.”




Biroul din Bruxelles este sediul european pentru practica de Antitrust și Dreptul Concurenței a Jones Day, având atuul rețele internaționale și impresionează prin "capacitatea sa de a combina expertiza de la Washington DC și Bruxelles în materie transatlantică". Practica de antitrust reprezintă clienți în fața Comisie Europene și a Curții din Luxembourg în investigații privind carteluri, abuz de poziție dominantă, ajutoare de stat, fuziuni și achiziții, și numără avocați cotați în toate clasamentele internaționale precum Chambers, Legal 500, etc.

“Practica noastră de dreptul concurenței oferă asistență juridică în tranzacţii transfrontaliere (fuziuni, achiziţii, joint ventures), obţinerea autorizărilor operaţiunilor de concentrare economică din partea Comisiei Europene, reprezintă clienții în investigații antitrust desfășurate de Comisia Europeană, și se ocupă, de asemenea cu litigii privind aspecte de dreptul concurenţei la instanța din Luxembourg, fiind reținută de clienți cum ar fi Procter&Gamble, SAP, Baker Hughes, General Electric, Wabtec, Suez, ENI, etc. În prezent lucrez la câteva fuziuni transfrontaliere, la notificarea unei fuziuni la Comisia Europeană și la un cartel. Notificarea unei fuziuni implică în primă fază o analiză juridică a efectelor anticoncurențiale, definirea pieței de produs și piața geografică, identificarea suprapunerilor între produsele specifice comercializate de firmele respective, analiza gradului de concentrare a pieței, evaluarea gradului de risc de a nu obține autorizarea fuziunii din partea Comisiei, etc”, explică avocatul.

Lucia Stoican spune că în profesia sa nu există două zile identice, în fiecare moment avocatul fiind confruntat cu întrebări noi din partea clienților sau a Comisei Europene, fiind obligat să se documenteze sau să aprofundeze anumite cunoștințe, în funcție de caz. “Activitățile variază și constau în planificarea strategiei juridice în dialog cu partenerii, analize juridice, întâlniri cu clienții, dialog cu echipa de caz a Comisiei, etc. În procesul de notificare al unei fuziuni, clienții sunt în 'meciuri' cu Comisia Europeană și încearcă să depună tot efortul necesar, să furnizeze toate datele pentru ca fuziunea să primească autorizarea din partea Comisiei, iar rolul avocatului este să faciliteze această autorizare. Dar se poate întâmpla să fii de aceeași parte cu Comisia în unele cazuri în care clientul are statutul de 'terță parte' și este interesat să blocheze o anumită fuziune. În astfel de cazuri munca noastră constă în furnizarea Comisiei a toate informațiile de care are nevoie pentru a bloca o fuziune, sau de la caz la caz, de o autoriza o fuziune cu angajamente”, adaugă expertul Jones Day.
 
Până acum nu a avut clienți români, dar România este una dintre piețele pe care Jones Day dorește să le prospecteze în viitor. “Unul din cazurile la care lucrez în prezent ar putea afecta serios concurența pe piața din România, din păcate nu pot dezvălui despre ce fel de industrie este vorba. Jones Day are proiecte în derulare în România, dar nu pot da mai multe detalii. Anul acesta am avut plăcerea de a avea prima interacțiune din cariera mea cu Consiliul Concurenței din România, cu care mi-a făcut plăcere să interacționez - este o autoritate de concurență 'tânără' și foarte activă”, menționează avocatul.

Mereu cu gândul la România

Chiar dacă lucrează în afara țării, Lucia Stoican este mereu cu gândul la România. Avocatul Jones Day spune că în acest moment al carierei sale și-a propus să dobândească un volum cât mai mare de cunoștințe în dreptul concurenței pentru că are norocul să fie înconjurată de adevărați 'titani' în domeniul acesta, începând cu parteneri care au lucrat în Comisia Europeană - un adevarat atu pentru că știu cum funcționează lucrurile din interior – și terminând cu parteneri care au lucrat in-house și care au o viziune cu totul diferită - știu ceea ce își dorește clientul. 

“În viitor, îmi doresc din suflet să am puterea și șansa să îmi folosesc toate cunoștințele acumulate pentru a ajuta România să progreseze, să iasă din impasul în care se află, să prospere... Îmi doresc să nu mai văd bătrânei amărâți pe stradă, și să mă doară sufletul când îi compar cu bătrâneii din Belgia care par mai sănătoși și mai fericiți. Îmi doresc să schimb viziunea tuturor ignoranților care m-au întrebat dacă avem electricitate în România, sau vin?! - și să le explic că avem cele mai vechi scrieri din lume – tablițele de la Tărtăria - că ne tragem din cei mai 'drepți și viteji dintre traci'', că tracii sunt singura civilizație din lume care nu a folosit sclavagismul sub nicio formă a sa, că datorita lui Nicolae Paulescu există insulina, că Timișoara a fost primul oraș european iluminat electric.. și multe altele”, declară Lucia.

Revine în țară la fiecare două-trei luni și chiar se gândește să se întoarcă la un moment dat acasă, dar dacă va face acest pas va opta clar pentru Timișoara, nu pentru București. “Poate Jones Day își va deschide în viitor un birou în Timișoara - ar fi perfect! Voi încerca cu siguranță să îmi deschid un birou de avocatură în România în viitor”, susține avocatul.
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii



    Ascunde Reclama
     
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
    ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
    Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
    Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
    Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
    Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
    Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
    Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
    Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
    Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
    Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
    Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...