ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Andronache (ANRE): Considerăm că avem capacitatea să putem ţine în echilibru sistemul energetic din Republica Moldova

06 Noiembrie 2023   |   Agerpres

El a subliniat că la nivelul autorităţilor de reglementare în domeniul energiei din cele două ţări colaborarea este foarte bună şi există un program de cooperare şi asistenţă care este actualizat în permanenţă.

 
 
România are capacitatea şi forţa necesară să poată ţine în echilibru sistemul energetic din Republica Moldova, a declarat, luni, Gabriel Andronache, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
 
"Lucrurile au evoluat astfel încât s-a luat decizia şi au fost decizii mai vechi în acele memorandumuri care au fost actualizate în permanenţă şi ultimul a fost actualizat anul acesta în luna aprilie, ca să se facă o linie de 400 KV între Suceava şi Bălţi, o linie de 138 km (...) Şi, totodată, Isaccea-Vulcăneşti, care funcţionează în momentul de faţă, o să fie continuată cu o linie de 400 până la Chişinău şi care e deja în lucru. Consumul în momentul de faţă în Republica Moldova este de circa 800 MWh, în zona Chişinăului circa 600 - 650 pe vârf, comparativ cu ceea ce înseamnă consumul României, care pe vârf ajunge undeva la 7.000, şi având o capacitate instalată de peste 18.300 de megawaţi, consider şi considerăm că avem capacitatea şi forţa necesară să putem să ţinem în echilibru sistemul energetic din Republica Moldova", a spus Andronache, la o conferinţă organizată de Consiliul Concurenţei.
 
El a subliniat că la nivelul autorităţilor de reglementare în domeniul energiei din cele două ţări colaborarea este foarte bună şi există un program de cooperare şi asistenţă care este actualizat în permanenţă.
 
"În acest moment el a fost actualizat pentru perioada următoare. În urmă cu o lună, o lună şi un pic, pe 26 septembrie, a fost semnat la Chişinău şi urmează mâine (marţi - n. r.), la sediul ANRE, să fie semnat planul de implementare a acestui program pe anul 2024. Sunt câteva lucruri care par aşa, mărunte, dar în spate înseamnă foarte multă muncă şi uşor, uşor, ele sunt implementate, pentru că există o deschidere din ce în ce mai mare din partea colegilor din Republica Moldova. Am fost de mai multe ori în Republica Moldova, am fost inclusiv la Odesa în perioada de război, anul trecut, în septembrie. Ca în orice situaţie dificilă au apărut şi oportunităţi şi de data aceasta Republica Moldova a dorit să le folosească şi consider că are un parcurs bun, iar noi, ca fraţi mai mari, ne oferim să-i ajutăm şi să îndeplinească toate condiţiile pentru a intra în această mare familia europeană care ne-a ajutat şi să-i ajute şi pe ei", a punctat vicepreşedintele ANRE.
 
Acesta a reamintit că, începând cu 2012, au fost semnate mai multe memorandumuri între România şi Republica Moldova pe zona de energie, electricitate şi gaze, care au făcut posibile ulterior implementarea unor proiecte importante între cele două ţări.
 
"Şi dacă e să ne uităm foarte bine care a fost primul proiect important, este vorba despre conducta de gaz Iaşi-Ungheni. Am participat la momentul respectiv, în august 2013, la începutul lucrărilor, la Iaşi, după ce am fost şi în Republica Moldova împreună cu comisarul de energie de la momentul respectiv din Uniunea Europeană. Şi lucrurile au mers mai departe. Conducta a fost făcută, a fost finalizată staţia de comprimare, pentru că cele două sisteme sunt un pic diferite din punct de vedere al presiunii. A fost făcută pe teritoriul României, la Oneşti, de către Transgaz. De asemenea, a fost creată o companie de proiect, o companie importantă la vremea respectivă, care a funcţionat, funcţionează şi un rol important în companie, de asemenea, l-a avut Transgaz, astfel încât lucrurile merg destul de bine şi există o interconexiune puternică între cele două ţări. Pe zona de electricitate şi aici lucrurile merg bine şi vor fi şi mai bune", a menţionat Andronache. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1174 / 9187
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...