ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ÎCCJ și DGSC invalidează anumite practici nelegale ale ANAF des întâlnite în ...

Companiile se confruntă cu ajustări de prețuri de transfer generate de modificarea sau chiar înlocuirea de ...

Reguli recente privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan

Legea nr. 175/2020 vine cu numeroase schimbări, ce par să aibă ca obiectiv central extinderea cercului de ...

Camera Deputaţilor, for decizional, a respins proiectele de modificare a Codurilor ...

Parlamentul a reluat procesul legislativ în vederea punerii în acord a prevederilor declarate ...

Instanţa supremă: Decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv; mii de dosare de corupţie s-ar putea închide

Surse judiciare au explicat pentru AGERPRES că această decizie va afecta mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau în anchetă la procurori, iar inculpaţii vor scăpa de condamnare sau acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât marţi că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv.   Mai multe instanţe din ţară au solicitat Înaltei Curţi să stabilească dacă deciziile CCR privind prescripţia retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile.   Instanţa supremă a hotărât marţi că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv:   * "Normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art.

Agerpres

PNSA

Decalex: Obligația prin care curierii vor raporta ANAF datele clienților este excesivă și nu respectă prevederile GDPR. Experții explică de ce colectarea de date poate fi ilegitimă în această situație

În mod concret, firmele de curierat vor avea obligația să transmită către ANAF datele personale ale expeditorului și ale destinatarului pentru toate expedițiile prin care produsele cumpărate sunt plătite de către destinatar la momentul înmânării coletului de către curieri.

Obligația prin care firmele de curierat ar urma să raporteze ANAF detalii despre persoanele care au plătit ramburs pentru produsele comandate online este excesivă și nefundamentată, potrivit Decalex, iar impactul va fi direct asupra magazinele online, în timp ce clienții finali vor fi cei mai afectați. Pentru magazinele online care funcționează în legalitate, impactul va fi din perspectiva relației cu firmele de curierat și a datelor personale pe care aceștia le pun la dispoziția curierilor. Situația este diferită, potrivit Decalex, pentru magazinele online care nu funcționează conform normelor legale, de exemplu, care nu declară toate veniturile, întrucât acest proiect de lege va facilita ANAF să facă conexiunea dintre o vânzare nefiscalizată și magazinul online care a generat-o.

BizLawyer

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
LEGITEAM

Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor

Agerpres

Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, indică un comunicat difuzat pe website-ul legislativului european.


      Parlamentul European a adoptat o lege revizuită pentru a îmbunătăţi calitatea aerului

      Agerpres

      Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în UE, astfel încât acesta să nu mai fie dăunător sănătăţii umane, ecosistemelor naturale şi biodiversităţii.


          Proiectul ordonanţei privind aprobarea şi implementarea programului “Start up Nation” a fost pus în dezbarere publică

          Agerpres

          Proiectul ordonanţei de urgenţă privind aprobarea şi implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii "Start up Nation - România", ediţia 2024, a fost pus în consultare publică, informează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).



              Ascunde Reclama

              Siguranţa rutieră: Noi norme UE privind încălcarea regulilor de circulaţie în străinătate

              Agerpres

              Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate, anunţă instituţia europeană într-un comunicat.


                  Proiect: Mamele care au realizat stagiul minim de cotizare să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu 1 - 3,5 ani

                  AGERPRES

                  Mai mulţi parlamentari liberali propun, într-un proiect depus la Parlament, reducerea vârstei standard de pensionare de la un an până la trei ani şi jumătate pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani.


                      Sesizarea preşedintelui Iohannis în legătură cu modificările aduse legii privind Consiliul Legislativ, la CCR

                      AGERPRES

                      Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să discute, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ privind modificarea şi completarea Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ.


                          Sesizarea preşedintelui Iohannis în cazul Legii privind executorii judecătoreşti, pe agenda CCR

                          Agerpres

                          Curtea Constituţională a Românie (CCR) urmează să dezbată, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul Legii privind executorii judecătoreşti.


                              Parlamentul European a aprobat reguli care obligă companiile să repare produsele uzate

                              Agerpres

                              Parlamentul European a adoptat marţi directiva privind aşa-numitul "drept la reparare", care dă consumatorilor dreptul de a le fi reparate produsele uzate, precum maşini de spălat sau smartphone-uri, de către producători, la un preţ rezonabil şi într-un termen rezonabil după perioada de garanţie legală.


                                  Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice

                                  Agerpres

                                  Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice este funcţională şi poate fi accesată pe adresa tichete.


                                       


                                      Ascunde Reclama

                                      CJUE: Instanţa competentă are sarcina de a aprecia temeinicia refuzului îmbarcării unui resortisant al unui stat terţ
                                      AGERPRES | 30-04-2020

                                      Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, joi, că refuzul îmbarcării în avion a unui pasager pentru motivul că acesta ar fi prezentat documente de călătorie pretins necorespunzătoare nu privează, în sine, pasagerul de protecţia prevăzută de Regulamentul în materie de compensare şi de asistenţă a pasagerilor aerieni, informează un comunicat de presă al CJUE

                                      Construcțiile vor putea fi recepționate și date în folosință, doar după racordarea definitivă la rețelele de utilități publice
                                      Georgiana Bălan, avocat D&B David și Baias, coordonatoarea Departamentului de Drept Imobiliar | 20-01-2020
                                      IFRS 1, 2, 3... 16!
                                      Anca Ghizdavu, ADIT, Manager Servicii Fiscale, și Laura Necșuliu, Consultant Senior Servicii Fiscale, Deloitte România | 23-09-2019
                                      ANAF va solicita dizolvarea anumitor societăți care nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege privind poziția activului net
                                      Raluca Popa, Partener Asociat, Departamentul de Asistență Fiscală și Juridică EY România | 17-09-2019
                                      HG privind sistemul “Garanţie-Returnare” va fi publicată în Monitorul Oficial până la 1 ianuarie 2021
                                      Agerpres | 19-11-2020

                                      Hotârârea de Guvern privind implementarea sistemului "Garanţie - Depozit" va fi publicată în Monitorul Oficial cel târziu până la 1 ianuarie 2021, iar în prima jumătate a anului va fi desemnat administratorul unic de sistem, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.   "În termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern, colegii din minister vor elabora foarte repede legislaţia terţiară

                                      Ordinul privind procedura de aplicare a măsurilor de restructurare a datoriilor bugetare peste un milion de lei, publicat în Monitor
                                      AGERPRES | 02-09-2019
                                      Ordinul de organizare a simulării examenelor naţionale - publicat în Monitorul Oficial
                                      AGERPRES | 28-02-2019
                                      Protocolul 15 CEDO a fost ratificat de toate statele membre. Printre modificari: termenul de formulare a plângerii se reduce la 4 luni
                                      Loredana Cristea (senior associate) – Filip & Company | 22-04-2021

                                      Protocolul nr

                                      CCR: Excluderea reducerii cu 15 ani a vârstei de pensionare a avocaţilor care au dobândit un handicap grav - discriminatorie (motivare)
                                      Agerpres | 23-02-2021
                                      CCR admite sesizarea în cazul Legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive
                                      Agerpres | 28-01-2021
                                      Obligaţia de a dezvălui credinţa religioasă pentru a obţine scutire de la orele de religie este ilegală (CEDO)
                                      AGERPRES | 31-10-2019
                                       

                                      AVOCAŢI DE TOP

                                      Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinDiculescu-Sova AnaNadia Badea Nitu FlorianZamfirescu CalinGutiu Sebastian IulianTaracila Mihai CostinGabriel SidereHorea PopescuDaniel Badea
                                       
                                      Citeste pe SeeNews Digital Network
                                      • BizBanker

                                      • BizLeader

                                          in curand...
                                      • SeeNews

                                        in curand...