ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ciudatul viol de la televizor. Când legiuitorul adoptă reglementări ...

Este cel puțin straniu faptul că, printr-o lege de modificare a Codului penal, se dispune modificarea ...

Din doi în doi ani, la final de decembrie, nereținerea la sursă revine pe radarul ...

Forma actuală a Proiectului de lege nu reprezintă decât o reluare cu succes a unor deficiențe legislative ...

Retrospectiva modificărilor fiscale privind veniturile persoanelor fizice din ...

Presărat cu multe modificări ale Codului Fiscal, anul 2023 își înclină vertiginos balanța între ...

Reglementarea în premieră a litigiilor colective în România – de la mitul american, la echilibrul european

UE a optat pentru un model care să pună în echilibru încurajarea gestionării colective, în instanţă, a intereselor consumatorilor cu protejarea companiilor faţă de demersuri judiciare abuzive

România a adoptat, la finalul anului trecut, legislația privind desfășurarea acțiunilor în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor (Legea nr. 414/2023) prin transpunerea Directivei Uniunii Europene 2020/1828, care are potențialul de a schimba paradigma derulării litigiilor dintre consumatori şi companii. În esenţă, noua reglementare permite posibilitatea ca un număr foarte mare (teoretic, nelimitat) de consumatori să formuleze în același litigiu, în mod colectiv şi coordonat, pretenții identice sau similare față de aceeaşi companie.

Ana Galgoţiu-Săraru, Senior Managing Associate, și Anca Belciu, Senior Associate, Reff & Asociaţii | Deloitte Legal

PNSA

Angajatorii din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, contra cronometru cu raportările salariale. Cum arată noua Declarație 112?

Modificările care trebuie operate în sistemele interne de salarizare sunt substanțiale, iar varianta actualizată a Declarației 112 a fost publicată abia în data de 13 decembrie și conține cerințe complexe și detalii fiscale esențiale pentru o raportare corectă.

Schimbările fiscale care vizează restrângerea facilităților acordate angajaților din IT, construcții, agricultură și industria alimentară, adoptate prin intermediul Legii nr. 296/2023, au intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023, astfel că angajatorii din domeniile respective trebuie să depună raportările salariale în această lună (termenul limită este 21 decembrie) în conformitate cu noile reglementări. Modificările care trebuie operate în sistemele interne de salarizare sunt substanțiale, iar varianta actualizată a Declarației 112 a fost publicată abia în data de 13 decembrie și conține cerințe complexe și detalii fiscale esențiale pentru o raportare corectă.

Maria Butcu, Director, și Ana-Maria Hoborici, Manager, Soluții de Servicii Externalizate, Deloitte România

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
LEGITEAM

Boloş: Proiectele de parteneriat public-privat sunt viitorul

Agerpres

Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul şi de aceea am ales să particip la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a vorbi cu experţii şi a vedea cum pot fi create noi oportunităţi de dezvoltare economică şi socială pentru români, prin astfel de parteneriate, a transmis ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.


      Kristalina Georgieva (FMI): Există multe motive de îngrijorare, în pofida redresării economiei

      Agerpres

      Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi al şocului războaielor din Ucraina şi din Gaza, dar "există multe motive de îngrijorare", inclusiv inflaţia ridicată şi nivelul ridicat al datoriei guvernamentale, transmit Reuters şi AP.


          Ylva Johansson: Am propus Consiliului să stabilească data eliminării controalelor la frontierele terestre pentru România şi Bulgaria

          Agerpres

          Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat, joi, la Sofia, că în urmă cu două zile a propus Consiliului să stabilească în acest an data la care să se elimine controalele interne la frontierele terestre pentru România şi Bulgaria.



              Ascunde Reclama

              Vlăsceanu (HENRO): Tarifele de transport şi de distribuţie pentru energie urmează să intre într-o nouă perioadă de reglementare

              Agerpres

              Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, iar o metodologie aflată în consultare publică prevede recunoaşterea costurilor pentru cercetare şi dezvoltare în echipamente care să protejeze sistemul energetic de atacurile cibernetice, a declarat, joi, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică (HENRO), la cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), parte a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024.


                  Zinchuk (BERD): În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România

                  AGERPRES

                  România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard de euro pentru investiţii, în ultimii 30 de ani, iar suma poate ajunge la 7 miliarde de euro, a declarat, joi, directorul pentru România al BERD, Victoria Zinchuk, la cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), parte a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024.


                      Atenție la valoarea în vamă - noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

                      Mihai Petre (Director) și Cosmin Dincă (Manager) - Global Trade, EY România

                      Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe atât în momentul importului de mărfuri, cât și ulterior (de exemplu, în cazul unor plăți ulterioare importului, dar făcute în legătură cu mărfurile importate).


                          Manea (BCR): România şi-ar majora potenţialul de creştere la 5-5,5% cu banii din Politica de Coeziune şi NextGen

                          Agerpres

                          România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri, directorul general al BCR, Sergiu Manea, la evenimentul de lansare a George SmartEU, prima aplicaţie a unei bănci locale care oferă informaţii complete despre fondurile europene.


                              Adrian Tănase (BVB): Avem un moment foarte bun din multe perspective; sperăm să vedem listări anul acesta

                              Agerpres

                              Piaţa de capital din România trece printr-o perioadă foarte bună, inclusiv din punct de vedere al evaluărilor, a declarat, miercuri, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase, menţionând că speră să vadă reactivată piaţa primară şi noi listări în acest an.


                                  ASF are în lucru o propunere o legislativă de blocare a site-urilor entităţilor neautorizate care operează pe teritoriul României

                                  Agerpres

                                  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în lucru o iniţiativă legislativă de blocare a site-urilor entităţilor neautorizate care operează pe teritoriul României şi care în ultimul an sunt tot mai prezente în reţelele de socializare, a declarat, miercuri, Ovidiu Petru, director general Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare din ASF.


                                       


                                      Ascunde Reclama

                                      Moonlighting: Echilibrul dintre nevoile angajaților de a obține venituri suplimentare și provocările angajatorilor
                                      Andrada Popescu, Senior Associate - Noerr | 19-04-2024

                                      Moonlighting-ul, practica de a avea un al doilea loc de muncă pe lângă cel principal sau cumulul de funcții, s-a transformat într-un dans fermecător la lumina lunii

                                      Noile măsuri pentru protecția consumatorilor în domeniul financiar - bancar: ce implică și cum se aplică
                                      Camelia Ianțuc (senior associate), Sandra Danciu (associate) - Filip & Company | 15-04-2024
                                      Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?
                                      Alex Milcev, Partener, liderul departamentului Asistență fiscală și juridică, EY România | 02-04-2024
                                      Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce schimbări apar la e-Factura?
                                      Victoria Dobre, Senior Manager, și Ștefan Machidon, Senior Consultant, Impozitare Indirectă, Deloitte România | 27-03-2024
                                      Protejarea expresiei creativității: o incursiune în sfera proprietății intelectuale aplicate cinematografiei
                                      Bianca Chera (senior associate), Marius Gheldiu (associate) - Filip & Company | 19-04-2024

                                      În era digitală de astăzi, viețile noastre sunt din ce în ce mai populate de materiale video

                                      Cum vor fi impactați angajatorii din România de noile reglementări recent integrate în legislația națională privind Cartea Albastră UE
                                      Corina Mîndoiu (Partener, Impozit pe venit şi contribuţii sociale), Iulian Pasniciuc, Director, Servicii imigrare, Impozit pe venit şi contribuţii sociale - EY România | 14-03-2024
                                      Protejarea afacerii în raport cu foștii angajați
                                      Bianca Chera (senior associate), Mădălina Cristache (associate) - Filip & Company | 20-12-2023
                                      Legea Avertizorului în Interes Public: cinci paşi de urmat de companiile care intră din acest an sub incidenţa legii
                                      Anca Atanasiu, Avocat, Senior Managing Associate, Băncilă, Diaconu şi Asociaţii și Andreea Simion, Manager, Forensic & Integrity Services, EY România | 13-11-2023
                                      De ce ar trebui companiile românești să apeleze la facilitățile fiscale pentru activități de cercetare-dezvoltare
                                      Andra Caşu (Partener, liderul departamentului Taxe directe), Crina Onuţ (Manager, Impozit pe venit şi contribuţii sociale) și Raluca Vasile (Senior Manager, Taxe directe) - EY România. | 09-11-2023

                                      Reducerea costurilor, adoptarea unor soluții inovative în activitate și, prin urmare, o dezvoltare mai accelerată a afacerii sunt doar câteva dintre potențialele beneficii care ar putea fi obținute de companiile românești, dacă ar aplica la scară mai largă facilitățile fiscale în domeniul cercetării-dezvoltării (C&D)

                                      Amnistia fiscală în cazul tichetelor cadou – procedura pentru anularea sau recuperarea sumelor
                                      Monica Țariuc, Director, Maria-Diana Alexandru, Senior Consultant, Deloitte România, Laura Epure, Managing Associate, și Tatiana Milu, Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal | 10-08-2023
                                      Importanța sinergiei dintre directorul de resurse umane și board-ul companiei
                                      Claudia Sofianu, Partener, liderul departamentului Impozit pe venit şi contribuţii sociale și Horaţiu Cocheci, Director, Impozit pe venit şi contribuţii sociale - EY România | 07-08-2023
                                      VIDEO | Facturarea electronică devine obligatorie pentru toate tranzacțiile, de la 1 ianuarie 2024
                                      Radu Todiraș, Manager, Deloitte România | 09-07-2023
                                       

                                      AVOCAŢI DE TOP

                                      Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinDiculescu-Sova AnaNadia Badea Nitu FlorianZamfirescu CalinGutiu Sebastian IulianTaracila Mihai CostinGabriel SidereHorea PopescuDaniel Badea
                                       
                                      Citeste pe SeeNews Digital Network
                                      • BizBanker

                                      • BizLeader

                                          in curand...
                                      • SeeNews

                                        in curand...