ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul de tranzacții cu o valoare de peste 40 mil. € a crescut în S1- 2024 ...

În lipsa unui megadeal precum tranzacția cu Enel din prima jumătate a anului trecut care a propulsat piața ...

Sistemul de Brevet Unitar se extinde: România devine al 18-lea stat membru al ...

Primul an de succes al sistemului de Brevet Unitar, cu un sfert din brevetele europene acordate devenind ...

Problema guvernării cu din ce în ce mai multe „platouri cu mâncare la comun”

Segmente din ce în ce mai mari din cheltuielile României au ajuns să fie gestionate similar unui număr în ...

Libertatea comerțului vs. proiecte legislative? Legislația privind practicile comerciale din nou sub lupa autorităților

Potrivit expunerii de motive, prin proiectul legislativ B459/2024, inițiatorii și-au propus să rezolve patru situații care au fost semnalate în piață de către diverși producători locali de bunuri de larg consum:

Un nou proiect de lege, înregistrat la Senat pe 17 septembrie 2024 de un grup de 50 de senatori reprezentând întreg spectrul politic, propune modificări esențiale ale legislației privind concurența și practicile comerciale. Obiectivul principal declarat al proiectului legislativ B459/2024 este echilibrarea relațiilor dintre marii retaileri și producătorii locali, asigurându-se totodată protejarea consumatorului prin facilitarea accesului la produse de calitate. Potrivit expunerii de motive, prin proiectul legislativ B459/2024, inițiatorii și-au propus să rezolve patru situații care au fost semnalate în piață de către diverși producători locali de bunuri de larg consum: ×          Restricționarea accesului consumatorului la produse locale: inițiativa legislativă urmărește eliminarea limitărilor comercializării produselor fabricate din ingrediente naturale ale producătorilor autohtoni. ×          Manipularea vânzărilor: propunerea încearcă să combată aplicarea diferențiată a adaosurilor comerciale la produse din aceeași categorie, ce ar duce la manipularea vânzărilor în favoarea produselor cu adaos comercial mai mic.

Ana-Maria Baciu, Managing Partner și Cristina Stoica, Associate - BACIU Partners

PNSA

Mărul otrăvit al cauzei de nepedepsire - contribuabilul suspectat de evaziune fiscală poate evita urmărirea penală dacă acceptă eticheta de „evazionist”

Legea nr. 126/2024 oferă contribuabilului suspectat de evaziune de către autoritățile fiscale posibilitatea să achite prejudiciul majorat și penalitățile aferente, pentru a nu fi supus urmăririi penale. Noua lege intră în contradicție cu Codul de procedură fiscală, pe anumite aspecte, și conferă inspectorilor fiscali atribute de procurori.

Modificările aduse recent legislației privind combaterea evaziunii fiscale au drept scop, printre altele, simplificarea procedurilor de recuperare de către stat a prejudiciilor provenite din astfel de infracțiuni de până la 1.000.000 de euro. Astfel, Legea nr. 126/2024 oferă contribuabilului suspectat de evaziune de către autoritățile fiscale posibilitatea să achite prejudiciul majorat și penalitățile aferente, pentru a nu fi supus urmăririi penale.

Emanuel Bondalici, Senior Managing Associate, și Cătălin Chibzui, Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
LEGITEAM

Votul privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie, anunţă Viktor Orban

Agerpres

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României şi Bulgariei să adere cu frontierele terestre la spaţiul Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban, vineri, într-o conferinţă de presă la Budapesta, după convorbirile avute cu omologul său român Marcel Ciolacu, transmite agenţia ungară de presă MTI.


      Completarea unui puzzle: modificarea O.U.G. nr. 57 ̸ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, în contextul unei proceduri de infringement

      Simona Petrișor (Partner) și Andrei Prună (Associate) - BONDOC & ASOCIAȚII

      Ca urmare a evaluării calității transpunerii Directivei 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică („Directiva Habitate”), Comisia Europeană a constatat existența mai multor deficiențe în transpunerea acesteia în România.


          Între globalizare geopolitică ̸ culturală și state naționale – unele aspecte legate de alegerile din SUA relevante și pentru România[i]

          Lucian Bondoc

          S-a discutat din numeroase perspective în ultima săptămână și jumătate despre rezultatul alegerilor din SUA, motivele acestuia și despre ce decizii va lua noul președinte pe diverse subiecte tensionate actuale.



              Ascunde Reclama

              Desenele și modelele față în față cu evoluția digitală

              Andreea Bende, Partner și Narcis Codori, Associate - Baciu Partners

              Context În data de 18.11.2024 au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene două noi acte normative care vin să modifice legislației Uniunii Europene privind desenele și modelele, ca urmare a adoptării la data de 10 octombrie 2024, de către Consiliul European, a unui pachet de propuneri legislative.


                  Ciolacu: După 13 ani, România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025

                  Agerpres

                  România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru la Budapesta, unde a avut discuţii tete-a-tete cu omologul său Viktor Orban.


                      Sebastian Burduja, despre proiectul Neptun Deep: Oricâte interese vom deranja, nu ne oprim

                      Agerpres

                      Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru cele zece sonde de exploatare din perimetru sunt derulate conform planificării, utilizând platforma Transocean Barents, potrivit unor precizări ale Ministerului Energiei.


                          Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerCiolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili

                          Agerpres

                          Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 - 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, care a susţinut că ţara noastră are suficiente stocuri ca să treacă "cu bine" în această iarnă, iar plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită pentru protejarea cetăţenilor vulnerabili.


                              Burduja: Avem o Ordonanţă de Urgenţă în Guvern care va elimina dubla taxare pentru capacităţile de stocare

                              Agerpres

                              Stocarea este prioritatea zero a sistemului energetic naţional, iar dacă toate planetele se vor alinia, mâine vom avea Ordonanţă de Urgenţă în Guvern care vizează eliminarea dublei taxări pentru energia stocată în baterii, a anunţat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.


                                  Cristina Prună: Am avea capacitatea în România să dezvoltăm lanţuri de producţie de baterii

                                  Agerpres

                                  România are capacitatea să dezvolte lanţuri de producţie de baterii cu resursele de grafit de care dispune în judeţul Gorj şi, astfel, să-şi reducă dependenţa de importuri şi să ajungă să-şi dezvolte economia şi să aibă locuri de muncă în acest domeniu al viitorului, consideră vicepreşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Cristina Prună.


                                       


                                      Ascunde Reclama

                                      Sunt terenurile agricole din apropierea granițelor netranzacționabile?
                                      Georgiana Bălan, Avocat Senior Coordonator D&B David și Baias | 21-11-2024

                                      Regimul juridic al terenurilor agricole situate în extravilan, mai ales cele aflate la mai puțin de 30 km de granițele României, a generat numeroase dezbateri în ultima vreme, din cauza faptului că proprietarii și investitorii sunt adesea descurajați de complexitatea procesului de vânzare

                                      Reglementările cuprinse de proiectul Convenției | Drepturile profesionale ale avocaților
                                      Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner - ZRVP | 19-11-2024
                                      Fenomenul imigraționist mondial al forței de muncă generează importante efecte sociale, economice și politice. Ce soluții au adoptat Uniunea Europeană și alte țări din lume?
                                      Corina Mîndoiu (Partener), Iulian Pasniciuc (Director) - People Advisory Services, EY România | 04-11-2024
                                      Cum afectează normele UE privind eficiența energetică procesul de autorizare a construcțiilor în România?
                                      Roxana Roman (Partener, Head of Real Estate & Construction) și Antonia Nica (Avocat Senior) - Wolf Theiss | 04-11-2024
                                      Act AI pune ordine în dezvoltarea și utilizarea soluțiilor AI în recrutare pentru a proteja candidații de riscul încălcării drepturilor fundamentale
                                      Cristiana Deca, CEO Decalex | 19-11-2024

                                      Regulamentul privind Inteligența Artificială (AI Act), prin care sunt detaliate toate aspectele de care să țină cont atât furnizorii de soluții AI în HR cât și utilizatorii finali în construcția unei soluții de recrutare bazate pe AI și în actul de recrutare ca atare, a intrat în vigoare în vara acestui an

                                      Munca la distanță în contextul BEPS 2.0: provocări și implicații fiscale pentru angajați și angajatori
                                      Corina Mîndoiu, Partener, Crina Onuț, Manager, Maria Ciudin, Consultant Senior - EY România | 19-11-2024
                                      Uniunea Europeană interzice comerțul cu produse obținute din defrișări. Ce obligații au importatorii și exportatorii?
                                      Vladislav Dabija, Senior Manager, și Sorin Popa, Consultant Senior, Global Trade Advisory, Deloitte România | 28-08-2024
                                      Sunteți pregătiți pentru controalele autorităților de reglementare? Câteva recomandări pentru a răspunde adecvat acestor evenimente
                                      Ana Sebov, Director Forensic, PwC România | 08-08-2024
                                      Utilizarea sistemelor bazate pe inteligența artificială în contextul relațiilor de muncă
                                      Ioan Dumitrașcu (partner), Diana Gavra (senior associate), Christiana Bouleanu (associate) - Filip & Company | 20-11-2024

                                      1.    Regulamentul AI – obligații și pentru organizațiile care utilizează sistemele de AI Regulamentul UE privind inteligența artificială (Regulamentul AI) stabilește un cadru normativ obligatoriu pentru operatorii economici implicați în furnizarea, implementarea, importul și distribuția sistemelor de AI

                                      Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
                                      Claudia Sofianu (Partener), Maria Ciudin (Consultant Senior) și Olivia Roșca (Consultant) - EY România | 19-11-2024
                                      De ce ar trebui companiile românești să apeleze la facilitățile fiscale pentru activități de cercetare-dezvoltare
                                      Andra Caşu (Partener, liderul departamentului Taxe directe), Crina Onuţ (Manager, Impozit pe venit şi contribuţii sociale) și Raluca Vasile (Senior Manager, Taxe directe) - EY România. | 09-11-2023
                                      Amnistia fiscală în cazul tichetelor cadou – procedura pentru anularea sau recuperarea sumelor
                                      Monica Țariuc, Director, Maria-Diana Alexandru, Senior Consultant, Deloitte România, Laura Epure, Managing Associate, și Tatiana Milu, Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal | 10-08-2023
                                       

                                      AVOCAŢI DE TOP

                                      Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinDiculescu-Sova AnaNadia Badea Nitu FlorianZamfirescu CalinGutiu Sebastian IulianTaracila Mihai CostinGabriel SidereHorea PopescuDaniel Badea
                                       
                                      Citeste pe SeeNews Digital Network
                                      • BizBanker

                                      • BizLeader

                                          in curand...
                                      • SeeNews

                                        in curand...