ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Libertatea comerțului vs. proiecte legislative? Legislația privind practicile ...

Un nou proiect de lege, înregistrat la Senat pe 17 septembrie 2024 de un grup de 50 de senatori reprezentând ...

Mărul otrăvit al cauzei de nepedepsire - contribuabilul suspectat de evaziune ...

Legea nr. 126/2024 oferă contribuabilului suspectat de evaziune de către autoritățile fiscale ...

Numărul de tranzacții cu o valoare de peste 40 mil. € a crescut în S1- 2024 ...

În lipsa unui megadeal precum tranzacția cu Enel din prima jumătate a anului trecut care a propulsat piața ...

Concedierea pentru necorespundere profesională – un instrument intangibil?

Deși, de foarte multe ori, angajatorii se tem de situațiile când legea tace și sunt descurajați de anumite soluții ale instanțelor de judecată, aceștia au libertatea să dispună cu privire la încetarea raportului de muncă, în contextul în care (i) motivele încetării sunt justificate, (ii) există proceduri consacrate în acest sens și (iii) întregul proces care culminează cu o concediere este temeinic parcurs.

Deși se întâmplă de multe ori ca angajatorul să nu mai beneficieze de aceeași calitate a muncii din partea unui angajat, acesta din urmă dovedind carențe profesionale pe parcursul derulării raporturilor de muncă, concedierea din motive de necorespundere profesională, ca modalitate de încetare a contractului de muncă, este destul de puțin îmbrățișată. Mult mai la îndemâna angajatorilor este recurgerea la concediere pe motive disciplinare, însă diferența esențială dintre cele două o reprezintă factorul subiectiv, respectiv vinovăția – dacă în cazul concedierii din motive de necorespundere profesională, angajatul nu are o conduită culpabilă care stă la baza neperformanței sale, în situația concedierii pe motive disciplinare, există o abatere vinovată de la sarcinile de serviciu. Rațiunea pentru care concedierii din motive de necorespundere profesională îi lipsește popularitatea poate consta atât existența unei proceduri de evaluare insuficient de solide existente la nivelul angajatorilor (nedeterminarea clară a obiectivelor de performanță,  faptul că acestea nu sunt măsurabile, nedetalierea concluziilor  la care s-a ajuns urmare a procesului de evaluare etc.), precum și insuficienta reglementare în materie – se știe că, pe teritoriul dreptului muncii și în fața instanțelor de judecată competente, toate elementele care stau la baza concedierilor trebuie să asigure un fundament solid, atât din perspectivă procedurală, cât și argumentativă. Textele relevante din Codul Muncii sunt (i) art.

Andrada Bulgaru, Partener la Bulboacă & Asociații

PNSA

Deficitele gemene ale României: iluzia stabilității și riscurile ascunse pentru viitorul economic

Creșterea consumului maschează dezechilibrele structurale ale economiei, cum ar fi dependența excesivă de importuri, productivitatea scăzută și lipsa unor investiții strategice în sectoare esențiale.

În termeni economici, termenul „deficite gemene” (“twin deficits”) se referă la existența simultană a unui deficit bugetar - atunci când cheltuielile statului depășesc veniturile - și a unui deficit al balanței comerciale, care apare atunci când o țară importă mai mult decât exportă. Acest dezechilibru dual a fost, istoric, un semnal de alarmă pentru economiști, indicând vulnerabilități structurale cu implicații critice pentru mediul de afaceri, pentru investitori și pentru populație în general. Este situația alarmantă în care se află România de ceva vreme.

Victor Iancu, Partener, lider al departamentului de Strategie, EY România

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
LEGITEAM

Popa (BNR):Pentru ca reducerea inflaţiei să continue într-un mod sustenabil este necesar ca deficitul fiscal să fie redus

Agerpres

Banca Naţională a României a făcut şi face tot ceea ce ţine de ea, însă, pentru ca reducerea inflaţiei să continue într-un mod sustenabil, este cu siguranţă necesar ca deficitul fiscal să fie redus, la fel ca şi nivelul ridicat de incertitudine în care operăm, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), într-un articol de opinie postat pe Linkedin.


      Busuioc (Curtea de Conturi): Noua abordare metodologică facilitează identificarea problemelor şi a soluţiilor într-un mod mai eficient şi constructiv

      Agerpres

      Curtea de Conturi îşi concentrează atenţia asupra celor mai frecvente şi semnificative probleme şi disfuncţionalităţi identificate în procesul de audit, astfel încât, în parteneriat cu entităţile publice auditate, să contribuie la consolidarea managementului finanţelor publice, susţine preşedintele instituţiei, Mihai Busuioc.


          Ciolacu: Prioritatea Guvernului este PNRR; următorul pas - reorganizarea administrativ-teritorială și reforma sistemului bugetar

          Agerpres

          Prioritatea numărul unu a Guvernului, în acest moment, este implementarea PNRR, dar următorul pas care va trebui făcut este aplicarea unei forme de reorganizare administrativ-teritorială și o reformă a sistemului bugetar, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.



              Ascunde Reclama

              Relațiile transatlantice | Europa va acționa calm și rațional, dar ‘nu în genunchi’, spune Tusk

              Agerpres

              Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat joi că, pentru a-și păstra relația strategică cu Statele Unite, Europa va acționa calm și rațional, 'dar cu siguranță nu în genunchi', transmite France Presse.


                  Ivan: România e la masa deciziilor din punct de vedere al reconstrucţiei Ucrainei

                  Agerpres

                  România e la masa deciziilor, din punct de vedere al reconstrucţiei Ucrainei, şi îşi pregăteşte agenda foarte clar pentru o conferinţă extrem de importantă pe această temă ce va avea loc în cursul iunie într-o capitală europeană, a afirmat, miercuri, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, la dezbaterea "Ora Guvernului", din Senat.


                      Bogdan Chirițoiu: Suntem atenți să nu avem creșteri nejustificate de prețuri la energie

                      Agerpres

                      Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat miercuri, într-o conferință de presă susținută la Cluj, că instituția va urmări să nu existe creșteri nejustificate la energie, în contextul liberalizării pieței în domeniu.


                          Ivan: Intrăm în producţie de serie de drone româneşti până la finalul acestui an

                          Agerpres

                          România va începe producţia de serie de drone româneşti cu dublă destinaţie - militară şi civilă - până la finalul acestui an, după ce, în vară, vom avea prototipul, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, la dezbaterea "Ora Guvernului", din Senat.


                              Ministrul Economiei: La fabrica de pulberi Victoria, în urmă cu o săptămână, am câştigat pe fond procesul în privinţa exproprierii

                              Agerpres

                              Ministerul Economiei a câştigat în instanţă procesul privind exproprierea în cazul fabricii de pulberi Victoria, judeţul Braşov, şi a demarat procedurile necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate şi proiectare pentru construcţiile ce vor fi amplasate acolo, urmând să pornească producţia într-un joint-venture cu un mare producător european de pulberi, a anunţat, miercuri, ministrul de resort, Bogdan Ivan, la "Ora Guvernului" din Senat.


                                  Ivan: Angajamentul din partea Liberty Steel e că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit furnalul de la Galaţi

                                  Agerpres

                                  Combinatul Liberty Steel de la Galaţi a început aprovizionarea şi avem angajamentul din partea acestei companii că în două, maximum trei săptămâni, va fi repornit Furnalul nr.


                                       


                                      Ascunde Reclama

                                      Concediul de maternitate și închiderea afacerii
                                      Mara Moga-Paler (partner) - Schoenherr și Asociații SCA | 24-03-2025

                                      Concedierea unei persoane aflate în concediu de maternitate, concediu de creștere copil sau în plata stimulentului de inserție este, sigur, o situație sensibilă, în care niciuna dintre părți nu dorește să se afle

                                      Intensificarea numărului și a metodelor de fraude cibernetice în perioade de incertitudine. Care sunt pașii de urmat în cazul în care ați fost victima noilor atacuri de tip smishing
                                      Ștefan Diaconescu (Partner) și Florian Negurici (Associate) - Mușat & Asociații | 21-03-2025
                                      Ministerul Muncii va înlocui aplicația Revisal cu platforma REGES-ONLINE. Care sunt modificările și ce amenzi riscă angajatorii care nu se conformează
                                      Alexandra Gașpar, Payroll & HR Services Leader, PwC România | 12-03-2025
                                      Angajarea persoanelor cu dizabilități: va avea noua procedură din OUG 127 ̸ 2024 o eficiență sporită?
                                      Claudia Sofianu (Partener) și Simona Tudor (Senior Manager) - EY România | 10-03-2025
                                      Cum se aplică în practică modificarea legislativă ce permite ajustarea TVA în legătură cu contribuțiile achitate în domeniul farmaceutic?
                                      Ana Maria Iordache, Partener D&B David și Baias și Adina Vizoli, Director PwC România | 24-03-2025

                                      S-a împlinit un an de când Codul Fiscal a fost modificat prin Legea nr

                                      Val de modificări din perspectiva TVA. Care sunt principalele schimbări și când intră în vigoare?
                                      Raluca Bâldea, Partener, și Monica Zipiș, Manager, Impozitare Indirectă, Deloitte România | 13-03-2025
                                      Companiile listate vor trebui să asigure echilibrul de gen la nivelul conducerii. Cum ar trebui să se pregătească societățile vizate?
                                      Sonia Bălănescu, Avocat senior coordonator și Marius Barbu, Avocat senior - D&B David și Baias | 05-03-2025
                                      Green Deal și “Drill, baby, drill”
                                      Cosmin Stăvaru, partener - Bondoc & Asociații | 26-02-2025
                                      Analiza încadrării unei companii la întocmirea situațiilor financiare trebuie să țină cont de noile criterii prevăzute în Directiva UE 2775
                                      Diana Lup (Partener) și Ana-Maria Niţu (Senior Manager) - Global Compliance and Reporting, EY România | 20-03-2025

                                      La întocmirea situațiilor financiare, companiile trebuie să schimbe categoria în care se încadrează doar dacă în două exerciţii financiare consecutive depăşesc/încetează să depăşească două dintre cele trei criterii de mărime: total active, cifra de afaceri și număr mediu de salariați, regulă ce rămâne în continuare în vigoare

                                      Trei tipuri de litigii de muncă câștigate recent pentru angajatori de echipa Kinstellar din România
                                      Remus Codreanu (Partner) și Lidia Zarnescu (Managing Associate) - Kinstellar | 11-03-2025
                                      Dinamica relațiilor de muncă în 2025: principalele priorități pentru echipele in-house
                                      Ioan Dumitrașcu (partner), Cristina Tudoran (partner) - Filip & Company | 27-02-2025
                                      Și în acest an OCDE aduce noi campioni ai procedurilor amiabile. Noutatea constă în includerea APA în acest clasament. Cum stă România?
                                      Monica Todose (Director), Ala Popa (Senior Manager) - PwC România și Mihail Boian (Partener) - D&B David și Baias | 03-12-2024
                                       

                                      AVOCAŢI DE TOP

                                      Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinDiculescu-Sova AnaNadia Badea Nitu FlorianZamfirescu CalinGutiu Sebastian IulianTaracila Mihai CostinGabriel SidereHorea PopescuDaniel Badea
                                       
                                      Citeste pe SeeNews Digital Network
                                      • BizBanker

                                      • BizLeader

                                          in curand...
                                      • SeeNews

                                        in curand...