ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a ...

Părțile au fost notificate de suspendarea provizorie a executării hotărârii. .

Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. ...

Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel ...

Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și ...

Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate ...

Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerCei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia

În ciuda provocărilor externe, piața dă dovadă de reziliență, anticipând o creștere continuă și ajustări strategice atât la schimbările legislative, cât și la dinamica pieței.

Optsprezece firme de avocați și cabinete specializate în IP sunt recomandate pentru practica în domeniul brevetelor în ultima ediție a unuia dintre cele mai importante ghiduri juridice din sfera proprietății intelectuale. Editat de Intellectual Asset Management, o prestigioasă publicaţie internațională de proprietate intelectuală, ghidul specializat IAM Patent 1000 alcătuieşte clasamente anuale privind procedurile litigioase şi formalităţile de înregistrare a brevetelor. Firmele sunt recomandate de IAM Patent 1000 în funcţie de calitatea serviciilor, reputaţia stabilită în perioade lungi de timp şi comentariile clienţilor. Potrivit echipei de cercetare pentru ediția din acest an, observatorii pieței evidențiază peisajul stabil al României în materie de proprietate intelectuală, care înregistrează o ușoară creștere a activității în domeniul brevetelor, în special în ceea ce privește redactarea și litigiile tehnice.

M. T.

PNSA

Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”

Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Firma este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”

Avocații dedicați practicii de Dispute Resolution din cadrul firmei Șerban & Asociații oferă asistență de specialitate în multe mandate complexe. Cele mai complicate dintre ele se ocupă de probleme din zona de white-collar crime, fiind dosare de evaziune fiscală și spălarea banilor. „În aceste dosare, luarea măsurilor asiguratorii este obligatorie și purtăm de multe ori o luptă îndelungată cu autoritățile pentru a putea obține ridicarea sau restrângerea acestor măsuri, care afectează în mod grav activitatea clienților”, explică Radu Șerban, Partener Șerban & Asociații.

Ștefania Enache

CELE MAI CITITE
PIATA AVOCATURII
TRANZACTII
JAI
 
LEGITEAM

Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan

BizLawyer

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a soluționat recent un litigiu complex inițiat de societatea de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) în numele unui client persoană fizică împotriva Ministerului Educației și Cercetării și Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare („CNATDCU”).


      Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”

      Ștefania Enache

      Vasile Țurcan este din Republica Moldova, dar a decis să studieze Dreptul în România, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).


          Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”

          Ștefania Enache

          Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic al companiei Electrica, are în spate o experiență de peste 20 de ani.



              Ascunde Reclama

              Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”

              Ștefania Enache

              Programele de master pe care Facultatea de Drept din cadrul Universității din București le pune la dispoziția candidaților sunt adaptate cerințelor de pe piața muncii.


                  Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”

                  Ștefania Enache

                  Facultatea de Drept din cadrul Universității din București continuă tradiția selectării viitorilor studenți printr-un examen de admitere serios, candidații având de susținut trei probe: Limba Română, Economie și Gândire critică.


                    Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerRMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută

                    R. T.

                    Gabriel Resources a depus la Secretariatul ICSID o cerere de anulare în dosarul arbitral ICSID ARB/15/31, în care Tribunalul a respins pretențiile reclamanților, obligându-i pe aceștia să ramburseze României costurile generate de procedura de arbitraj, în cuantum de 1,4 milioane de dolari, plus o dobândă până la plata integrală a sumei.


                        Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerCNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR

                        Maria Theodoru

                        Compania Natională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este parte în 24 de dosare arbitrale, având ca obiect pretenții în cuantum de 1.


                            Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”

                            R. T.

                            Popescu & Asociații anunță azi cooptarea avocatului Bogdan ILEA în echipa de profesioniști renumiți ai firmei începând cu luna iulie 2024.


                                Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM

                                Ștefania Enache

                                Andreea Ungureanu a absolvit cu succes, în 2022, Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar în prezent este auditor de justiție în cadrul Institutului Național al Magistraturii.


                                     


                                    Ascunde Reclama

                                    Expats
                                    Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Markus Piuk, partener Schoenherr: „Din punctul meu de vedere, România are, astăzi, piața de avocatură cea mai dezvoltată în regiunea Europei de Sud-Est. Este o piață deosebit de competitivă, matură, cu firme de avocatură de afaceri ale căror servicii se pot compara, în destule cazuri, cu cele ale firmelor din țări occidentale”
                                    Ștefania Enache | 08-03-2023

                                    Markus Piuk, unul dintre cei mai experimentați avocați de fuziuni și achiziții din regiune, face parte din echipa Schoenherr din anul 1998, moment în care și-a început stagiatura în profesie.Astăzi are statut de equity partner în structura Schoenherr la nivel internațional, împărțindu-și activitatea între birourile din Viena și București ale firmei.Cunoaște foarte bine realitățile din țara noastră, mare parte din viața sa derulându-se în România.Se implică în tranzacții complexe, de cele mai multe ori multi-jurisdicționale, având un rol marcant în dezvoltarea firmei de avocatură Schoenherr

                                    Avocati din tara
                                    Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
                                    BizLawyer | 04-07-2024

                                    Sebastian Guțiu, managing partner Schoenherr și Asociații SCA, a fost numit membru supleant pentru România în cadrul Curții Internaționale de Arbitraj a Camerei de Comerț Internaționale (International Chamber of Commerce – ICC), pentru un mandat de trei ani, începând cu 1 iulie 2024

                                    Loredana Coraș, avocat trecut prin practicile de Banking & Finance de la RTPR și BDA, a fost recrutată de cea mai mare bancă poloneză
                                    Ștefania Enache | 26-10-2023
                                    Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerMergermarket - League Tables of Legal Advisors (H1 2023) | Piața de M&A a scăzut în al doilea trimestru cu 15,3%, dar valoarea agregată a tranzacțiilor a fost în creștere față de primele trei luni ale anului. DLA Piper și CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss, prima în Europa Centrală și de Est
                                    R. T. | 28-08-2023
                                    Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerAvocatura în țară | Bejenaru & Asociații, firmă de avocați din Cluj care împlinește 18 ani de activitate, nu va face schimbări majore în strategia de dezvoltare. Anca Stoian, Managing Partner: 2022 a fost un an intens, cu multe proiecte finalizate și o creștere de 45%, mult peste previziuni. Anul acesta păstrăm obiectivele din anii precedenți, mizând în continuare pe consolidarea relației cu clienții, dezvoltarea profesională continuă a fiecărui membru al echipei și creșterea tinerelor talente
                                    Ștefania Enache | 12-03-2023
                                    Avocatura in lume
                                    Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerEurohold şi EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 mil. €. Avocații României se vor înfrunta cu Pinsent Masons şi Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov
                                    BizLawyer | 02-06-2024

                                    Eurohold Bulgaria AD (Eurohold) şi Euroins Insurance Group AD (EIG) au depus oficial o Cerere de Arbitraj împotriva Guvernului României, la Centrul Internaţional de Soluţionare a Litigiilor Investiţionale (ICSID) din Washington DC, suma în litigiu depăşind 500 de milioane de euro, au anunţat acţionarii fostei Euroins

                                    Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerLeague Tables of Legal Advisors MergerMarket Q1-Q3 | Piața tranzacțiilor dă puține semne că ar ieși din stagnare, după primele nouă luni. Companiile apelează la dezinvestiri și separări pentru a obține capital, ceea ce oferă firmelor de private equity numeroase oportunități. DLA Piper și CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa, Schoenherr – pe primul loc în CEE
                                    Maria Theodoru | 10-12-2023
                                    Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerDin culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
                                    R. T. & B. A. | 10-12-2023
                                    Articolul poate fi citit doar de membrii platitori ai comunitatii BizLawyerPlățile efectuate de statul român în arbitrajul ICSID cerut de Aderlyne Limited, investitor în proiecte de energie solară în România, vor depăși un milion de euro anul acesta. Cât a fost factura finală, anul trecut și ce onorarii primește consorțiul ales să apere România în litigiul arbitral care a demarat în iunie, după alegerea arbitrilor
                                    Maria Theodoru | 26-11-2023
                                     

                                    AVOCAŢI DE TOP

                                    Nestor IonNestor ManuelaMusat GheorgheFlorentin TucaPopovici Ernest VirgilZbarcea GabrielBăiculescu CătălinDiculescu-Sova AnaNadia Badea Nitu FlorianZamfirescu CalinGutiu Sebastian IulianTaracila Mihai CostinGabriel SidereHorea PopescuDaniel Badea
                                     
                                    Citeste pe SeeNews Digital Network
                                    • BizBanker

                                    • BizLeader

                                        in curand...
                                    • SeeNews

                                      in curand...