ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Viorel Dinu, Partener Bondoc si Asociații, participă la London International Disputes Week 2023

21 Mai 2023   |   BizLawyer

Tema conferinței principale din acest an a fost “Adaptarea la o lume în schimbare”, având ca prim subiect dezvoltarea tehnologiilor informaționale și impactul acestora asupra procedurilor judiciare și a activității avocaților, experților, judecătorilor din toate jurisdicțiile, aspect ce suscită o maximă atenție și preocupare.

 
 
Viorel Dinu, partener coordonator al practicii de litigii al Bondoc și Asociații, participă la London International Disputes Week, o serie de conferințe și seminarii axate pe dezbaterea problemelor de actualitate ale practicii internaționale de litigii și arbitraj, privite din perspectiva actorilor care acționează în acest domeniu în Londra, unul dintre cele mai importante centre de soluționare a disputelor pentru comerțul internațional.

Tema conferinței principale din acest an a fost “Adaptarea la o lume în schimbare”, având ca prim subiect dezvoltarea tehnologiilor informaționale și impactul acestora asupra procedurilor judiciare și a activității avocaților, experților, judecătorilor din toate jurisdicțiile, aspect ce suscită o maximă atenție și preocupare. Până unde va fi lăsată inteligența artificială să lucreze în locul avocaților în litigiile pe care le gestionează este o întrebare care preocupa iar uneori îngrijorează comunitatea juridică. În timp ce nimeni nu ar putea nega ajutorul pe care inteligența artificială îl poate da pentru activități de cercetare juridică, procesare și condensare de informații, pregătirea documentelor sau alte activități care ar presupune zile și chiar luni de munca umană, ideea unui computer adjudication system, a unui calculator care să aibă putere de decizie în litigiile dintre oameni, asemeni unui judecător, este privită cu mare rezervă, dar, surprinzător sau nu, nici nu este respinsă la modul absolut.


Este cert însă că inteligența artificială, în plin proces de formare, dezvoltare și reglementare, va invada inclusiv domeniul juridic, iar acest lucru nu trebuie să sperie și nici să determine avocații să creadă că vor rămâne fără obiectul muncii lor. În schimb, preluarea rolului de judecător de inteligența artificială ar ridica probleme principiale esențiale, de asumare a răspunderii și asigurare a preeminenței dreptului, implicând și o acceptabilitate publică ce nu pare a exista la acest moment.

O tema specifică pentru practicienii europeni o reprezintă intrarea în curând în vigoare, în luna iunie 2023, a Directivei (UE) 2020/1828 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor, care stabilește la nivel comunitar obligativitatea unei proceduri colective de judecată în dreptul consumatorilor, pornind de la modelul american de “acțiune de clasă” (class action). Ariile de interes deja testate în domeniul acțiunilor colective, care este de așteptat să ddobândească o mai mare amploare, privesc potențiale acțiuni de dreptul mediului, al domeniului comunicațiilor și social media.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 250 / 1654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...