
Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP | Firmele românești pe harta arbitrajului internațional ̸ De ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. Cum se formează și care este aportul echipelor locale ̸ Despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate (Ep. 1)
26 Aprilie 2021
G.S., L.A., M.T.BizLawyer lansează o secțiune nouă, intitulată Dispute Resolution Center, realizată cu sprijinul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), firmă românească de avocați cu una dintre cele mai puternice practici de arbitraj de pe piața locală. Pe parcursul următoarelor săptămâni, avocații firmei vor desluși aspectele esenţiale ale unui arbitraj internațional și vor explica termenii de specialitate, într-un Dicțioar de Arbitraj pus la dispoziția avocaților mai tineri, care vor să descopere această practică.
Cu această ocazie, BizLawyer lansează o secțiune nouă, intitulată Dispute Resolution Center, realizată cu sprijinul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), firmă românească de avocați cu una dintre cele mai puternice practici de arbitraj de pe piața locală. Pe parcursul următoarelor săptămâni, avocații firmei vor desluși aspectele esenţiale ale unui arbitraj internațional și vor explica termenii de specialitate, într-un Dicțioar de Arbitraj pus la dispoziția avocaților mai tineri, care vor să descopere această practică.
În ultima sa analiză, GAR a evidențiat activitatea ZRVP în această practică, amintind că în ultimul an echipa de arbitraj a ZRVP a fost implicată concomitent în 16 arbitraje internaționale și în peste 20 de arbitraje naționale, aflate în diferite stadii, cu o valoare totală în dispută de peste 1,2 miliarde de Euro.
Misiunea de a explica, într-o manieră structurată și organizată, ce este și cum funcționează, din toate punctele de vedere, piața românească a arbitrajului internațional este dificilă, a arătat Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) în prima parte a intervenției sale, focusată pe poziționarea firmelor românești pe harta arbitrajului internațional.
Piața arbitrajului internațional, prin natura și esența sa, este una în care frontierele dispar, iar jurisdicțiile și culturile juridice se întrepătrund, a explicat avocatul ZRVP. În acest context, piața românească poate fi analizată, pe de o parte, din perspectiva părților sau a dreptului din contracte, proiecte, iar pe de altă parte prin prisma avocaților romani care, în mod constant, au mandate în arbitraje internaționale și, totodată, a arbitrilor români care au misiuni în arbitraje internationale, ceea ce vine ”la pachet” cu recunoașterea în comunitatea internațională a arbitrajului.
În România există astăzi doar câteva firme de avocatură - sub 10 , după cum menționează Dr. Cosmin Vasile – care au o practică constantă și o expertiză semnificativă în materie de arbitraj internațional.
”A nu se întelege că o practică mai mică sau nișată doar pe un anumit tip de dosare nu reprezintă o calificare și, pe de altă parte, o expertiză semnficativă în materia arbitrajului internațional. Totuși, dacă cineva întreabă cum este piața din România, ce e reprezentativ pentru noi, e greu de susținut concluzia că există mai mult de 5-8 firme care au un portofoliu ce le-ar recomanda drept prezențe semnificative pe această hartă a arbitrajului internațional”, a punctat Dr. Cosmin Vasile.
Pe de altă parte, numărul total al practicienilor care sunt implicați și au cel puțin un mandat pe an în arbitraje internaționale este mult mai mare. Firmele internaționale subcontractează sau solicită ajutorul sucursalelor din România, dacă au, sau al unor avocați români cu input-uri punctuale pe diverse probleme cerute de arbitraje, iar aici este imposibil ca cineva să aibă o imagine exactă, a menționat avocatul ZRVP.
O întrebare pe care clienții și-o pun adesea și care generează preocupare, este legată de tipul de arbitraj internațional pe care o casă de avocatură românească este aptă să-l gestioneze. Dr. Cosmin Vasile spune că, pentru a răspunde la o astfel de întrebare, trebuie analizate acele elemente cheie legate de experiența și expertiza relevante. ”Dacă o anume casă de avocatură este aptă să gestioneze orice fel de arbitraj internațional, este genul de întrebare sinucigașă, pentru că sunt convins că se pot găsi mai multe exemple concrete care să facă fie ineligibilă, fie să nu reprezinte cea mai bună variantă aceea casă, cea mai experimentată. De obicei, avocații români sunt solicitați să reprezinte clienții în mandate în care legea substanțială este legea română, care sunt guvernate de dreptul român”, a adăugat avocatul ZRVP.
Pe de altă parte, făcând un pas spre ”investment arbitration”, lucrurile se schimbă. Avocatul spune că un arbitraj legat de investiții este deasupra sistemelor de drept naționale și există firme de avocatură românești care, în urma gestionării mai multor mandate de acest tip, au devenit apte să gestioneze astfel de mandate.
În formula clasică, un consorțiu este tandemul dintre o firmă internațională de avocatură cu experiență covârșitoare (international counsel) și o firmă locală, din jurisdicția care are legătură strânsă cu contractul. Nevoia de consorțiu este dictată, pe de o parte, de complementaritatea specializării în contextul în care firma internațională are nevoie de un input pe un anume sistem de drept, pe anumite elemente sau pe drept și fapt într-o anumită jurisdicție. Cele două părți componente ale consorțiului nu se suprapun și sunt perfect complementare pentru a furniza consultanță astfel încât dosarul să fie gestionat ideal.
Pe de altă parte, dacă uneori consorțiul este soluția rațională pentru a acoperi nevoile într-un mandat, sunt și situații în care consorțiul este impus de client din varii considerente, a explicat Dr. Cosmin Vasile.
Dr. Cosmin Vasile vorbește în acest episod despre: Firmele românești, pe harta arbitrajului internațional | Firme de avocatură cu o practică constantă și o expertiză semnificativă în materie de arbitraj internațional | De ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. Cum se formează și care este aportul avocaților români | Avocați români care practică arbitrajul internațional în străinătate
Poti asculta podcastul aici: https://soundcloud.com/user-624323721/dispute-resolution-center-dr-cosmin-vasile-piata-romaneasca-a-arbitrajului-international
În episodul următor, ce va fi difuzat săptamana viitoare, pe 19 martie: Cum se construiește echipa de avocați care gestionează un arbitraj internațional | Care ar fi profilul unui bun avocat de arbitraje? Ce trebuie să știe? | Când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1324 / 2030 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...