ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

VIDEO-INTERVIURI în oglindă: Dr. Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP și Raluca Țintoiu, fostă șefă a unui fond de pensii din România | Despre litigatorul clasic și echipa de litigii din avocatura de business. Expertiză și piloni de forță, mod de lucru și măsurarea performanțelor | Raluca Țintoiu: ZRVP, o echipă de învingători, avocați căliți în multe bătălii, cu spirit etic și verticalitate profesională

26 Aprilie 2021   |   G.S., L.A., M.T.

Inaugurăm azi o nouă rubrică de ”Interviuri în oglinda”, în care îi avem drept interlocutori pe Cosmin Vasile și Raluca Țintou, fostă șefă a unui fond de pensii, care a fost asistată de litigatorii ZRVP într-un litigiu cu ASF, în care instanța nu numai că a anulat sancțiunea, dar a și obligat ASF la plata unor daune morale pentru penalizarea nelegală a Ralucăi Țintoiu.

 
 
  • BizLawyer TV
Ce este, de fapt, un litigator și când poate primi o astfel de recunoaștere un avocat care se prezintă în instanță?Care sunt diferențele majore dintre ”lupul singuratic” – avocatul care se ocupă de toate, lucrează într-un cabinet individual și ajunge, într-un travaliu continu, să fie recunoscut pentru practica sa permanentă în materie de litigii – și litigatorul din avocatura de bussines?Acestea sunt doar câteva întrebări la care a răspuns Dr. Cosmin Vasile, Managing Partner Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) intr-un video-interviu acordat publicației noastre.

BizLawyer a încercat să secvențieze ADN-ul de litigator al firmei ZRVP și să vadă modul în care clienții săi apreciază asistența acordată în această arie de practică. Acesta este motivul pentru care inaugurăm azi o nouă rubrică de ”Interviuri în oglindă”, în care îi avem drept interlocutori pe Cosmin Vasile și Raluca Țintou, fostă șefă a unui fond de pensii, care a fost asistată de litigatorii ZRVP într-un litigiu cu ASF, în care instanța nu numai că a anulat sancțiunea, dar a și obligat ASF la plata unor daune morale pentru penalizarea nelegală.


Cosmin Vasile nu este un avocat ca oricare altul. Și nu vorbim despre știința de carte, puterea sa de argumentație superioară sau despre alte calități care l-au propulsat pe primele locuri în ghidurile juridice internaționale, ori în publicațiile globale ce monitorizează litigiile și arbitrajele din mai multe jurisdicții, printre care și România. Cosmin Vasile este avocatul ce a atins maturitatea profesională și nu se ferește să spună pe șleau, direct, ce trebuie punctat, sau să facă incizii adânci și să tragă concluzii pe care și le asumă. De aceea, orice discuție cu el este spumoasă, cu valuri înalte și văi adânci, fără reflexii în oglinzi ciobite sau cu jumătăți de adevăruri care fardează realitatea.
Iar interviul acordat BizLawyer trebuie urmărit de la început și până la nota de final.
 
 
Litigatorul individual și litigiile ca joc de echipă. Ce este, de fapt, un litigator?

În avocatura de business, litigatorul este constant implicat în litigii, în cadrul unei echipe, spune Cosmin Vasile în discuția cu BizLawyer. ”Să spui că ești litigator neavând experiență și făcând litigii cu titlu accidental, din când în când, nu este corect, după cum nu se poate spune că un medic este chirurg dacă operează doar din când în când, sau ce îi place lui, de 2 ori pe an. Chirurgul, după 40 de ani de profesie, poate să opereze la un moment dat mai rar și rămâne tot chirurg, dar un medic rezident dacă vrea sa opereze de 2 ori pe an și să facă doar operația care îi place, nu se numește niciodata chirurg”, a argumentat Cosmin Vasile în video-interviul acordat BizLawyer.

Pe de altă parte, modul în care această practică individuală se transformă în ”joc colectiv” este, în opinia sa, o mutație genetică esențială în profilul litigatorului din avocatura de bussines vis-a-vis de litigatorul clasic.

Ce înseamnă practica de Litigii pentru ZRVP și care sunt pilonii săi de forță? Cum lucrează echipa de litigii? Cine face strategia in dosare? Cine coordonează proiectele? Ce a contat în poziționarea practicii de litigii de la ZRVP pe primele paliere ale competenței profesionale din directoarele internaționale?

Acestea sunt alte întrebări la care Cosmin Vasile a oferit răspunsuri în fața camerei de filmat.

Practica de litigii de la ZRVP înseamnă astăzi o structură cu 45 de avocați și 9-10 echipe coordonate de parteneri sau managing associate, cu o reputație istorică.
Echipele au 2-4 specilizări, nimeni nu știe să facă ”de toate”, aceasta fiind de altfel, una din glumele favorite al coordonatorului ZRVP: “Dacă întâlniți un avocat care spune că știe să le facă pe toate, fugiți de el cât mai tare, pentru că e clar că este ultimul interlocutor cu care ar trebui să stați de vorbă.”

Ca principiu, fiecare echipă are autonomie în gestionarea mandatelor primite, după ce coordonatorii acestora au confirmat, în prealabil, că au capacitatea de a administra acel tip de mandate de care se vor îngriji și în viitor.

Repartizarea mandatelor este făcută de Cosmin Vasile și de partenerii fondatori, în anumite secțiuni, pe o bază de compență, în primul rând și de optimă gestionare a resursei interne. ”Esențial rămâne criteriul competenței”, spune coordonatorul ZRVP în discuția cu redactorii BizLawyer. ”Un dosar este alocat avocatului care îl poate duce în cele mai bune condiții, pentru că știe materia respectivă, nu celui care nu are ce face, e disponibil”.

ZRVP este evidențiată în directoarele de profil. Ce a contat în această poziționare?

”Anuarele internaționale sunt de două feluri: unele care contează prin prisma experienței, tradiției, gradului de accepatare în lumea clienților și potențialilor clienți – iar aici ar fi de amintit Chambers, Legal 500 sau Global Arbitration Review, cele mai imporante - și, din nefericire, providerii de servicii similare apăruți de ceva vreme, care au ca punct forte acordarea de premii”, spune Cosmin Vasile.

El spune că există o impostură ce trebuie izolată și îndepărtată.

”Dacă aș spune vreodată public câte oferte de premii primesc eu într un an - cel mai bun avocat de M&A sau de alte lucruri despre care mi-ar fi și rușine să vorbesc vreodată cu un client, s-ar vedea, din perspectiva mea, dimensiunea reală a acestei pseudo-certificări profesionale”, a nuanțat coordonatorul ZRVP.  

Ghidurile juridice care contează au reguli identice ca esență, nu acceptă stimularea financiară, cumpăratul notorietății, subliniază avocatul, aceasta fiind forma supremă de discreditare.

”Ceea ce contează și se urmărește, după o tipologie diferită, sunt portofoliul de clientelă, dosarele și succesele, precum și cross endorsment-ul dintr-o piață ce nu poate fi controlată. În afară de ceea ce spun despre tine proiectele și clienții tăi, contează ce spun și ceilalți avocați. Nu există un star de care să nu fi auzit nimeni în piață, nici de dosarele lui, de proiectele acestuia, pe care nu l-a văzut nimeni la tribunal. Din acest motiv, la research, atunci când se lucrează serios, cei eligibili se triază după niște criterii obiective”, spune răspicat Cosmin Vasile.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 

Dosarul Ralucăi Țintoiu nu a fost dificil pentru că sancțiunea era vădit abuzivă. Despre construcția juridică și altele mai puțin știute

Soluția care se prefigura în dosarul în care Raluca Țintoiu a contestat sancțiunea dată de ASF, fără a presupune că avocații săi ar fi făcut minuni, era în favoarea fostului director al fondului de pensii, a afirmat cu onestitate Cosmin Vasile în interviul acordat publicației noastre.

”Abordarea riguroasă impune, în a califica cât de dificil este un dosar, să te raportezi la problemele de fapt și de drept pe care acesta le ridică și, prin prisma lor, la probababilitatea prognozată la început de a câștiga”, a arătat avocatul. Iar încadrarea faptei - trimiterea unui email prin care se atrăgea atenția în legătură cu o știre publică vis-a-vis de posibilitatea de a se lua o măsură substanțială în legătură cu pilonul 2 de pensii - ca fiind contravenție, era forțată.

Pe de altă parte, presiunea indirectă apărută în momentul în care dosarul a devenit public, interesul uriaș al opiniei publice după mediatizarea ce a pornit de la ASF și de la instiuțiile statului, putea avea un impact greu de cuantificat.

În final, a menționat Cosmin Vasile, s-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple: instanțele nu au fost în nici un fel nici impresionate sau emoționate și nu au dat nicio atenție la ceea ce se discuta în presă, iar, la final, au dat sentința pe care trebuia sa o dea. Mai mult decât atât, pe lângă anularea sancțiunii, ASF a fost obligată la daune morale pentru sancțiunea nelegală respectivă, o soluție în premieră obținută de litigatorii ZRVP.

Raluca Țintoiu a evaluat mai multe firme înainte de a alege. ”ZRVP, o echipă de învingători cu verticalitate profesională, care  mi-a insuflat încredere”

Înainte de a-și alege apărătorii, Raluca Țintoiu a evaluat mai multe firme, printre criteriile cele mai importante fiind acela că avocații trebuia să demonstreze că înțelegeau foarte bine sectorul oarecum tehnic din care provenea speța.

”Vorbim despre piața de capital, investiții, pensii în mod general, cred că nu sunt mulți cei care le cunosc în detaliu și inteleg. Acesta a fost un criteriu extrem de important. În al doilea rând, am vrut să vad cum urmează să abordeze cazul în instanță. Foarte importantă pentru mine a fost și experiența personală a avocaților care mă asistau; e important să ai alături oameni care știu să se uite și la alte piețe, înteleg repede și se mișcă rapid”, a declarat Raluca Țintoiu în discuția filmată cu redactorii BizLawyer.

Ea spune că a simțit chiar din discuția introductivă că avocații trecuseră prin foarte multe bătălii și știau ce înseamnă procesul respectiv, ce urma și la ce se puteau aștepta. De asemenea, a simțit un spirit etic ,,extrem de înalt, verticalitate profesională”. În contextul în care procesul inițiat era o înfruntare David vs Goliath, alte case de avocatură nu ar fi vrut să supere acel mamut, dar ZRVP alesese să o apere pe ea ”cel mic și opresat”.

”A fost o experiență extraordinară”, a recunoscut Raluca Țintoiu. ”Avocații aveau o capacitate analitică și de sinteză impresionantă, au știut să mă ghideze pe parcursul procesului, să mă pregătească pentru ce urmează. Linia directoare a fost aceea de a ne focaliza pe esență, de a nu divaga și de a nu ne lăsa purtați în discuții tehnice fără relevanță, de a ne păstra obiectivul. A fost o prezentare impresionantă în fața Curții, a fost nevoie de prezență de spirit și de spirit oratoric solid”, a povestit pentru BizLawyer Raluca Țïntoiu.

Ea spune că acest litigiu cu ASF a fost cel mai important proiect al vieții sale, un caz în care se punea problema carierei, iar ”avocații s-au purtat ca niște prieteni extrem de apropiați”, în care a ajuns să aibă deplină încredere.

În urma acestei interacțiuni, ar recomanda echipa și altor prieteni sau entități care caută litigatori? ”Absolut, deja am făcut-o”, a conchis Raluca Țintoiu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1094 / 1767
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...