VIDEO | Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP - Despre momentele dificile pentru echipa de avocați într-un arbitraj | Reclamat sau reclamant? Pașii de urmat | Durata unei proceduri și modul în care se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj (Ep. 4) urmat | Durata unei proceduri și modul în care se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj (Ep. 4)
26 Aprilie 2021
G.S., L.A., M.T.Care sunt cele mai dificile momente pentru echipa de avocați într-un arbitraj ? Care este durata unei proceduri arbitrale? Cum se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj? Acestea sunt doar câteva întrebări la care răspunde în episodul de azi Dr. Cosmin Vasile, unul dintre cei mai buni specialiști români în arbitraje internaționale, avocat evidențiat în fiecare an de prestigioasa publicație Global Arbitration Review (GAR).
Anul pandemiei nu a avut un impact negativ asupra arbitrajului, ca volum de activitate, nici la curțile de arbitraj din România, nici în privința arbitrajelor care implică societăți românești la curțile din străinătate, a delarat pentru BizLawyer Dr. Cosmin Vasile, coordonatorul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners și unul dintre cei mai buni specialiști români în arbitraje internaționale, avocat evidențiat în fiecare an de prestigioasa publicație Global Arbitration Review (GAR). În acest dificil context pandemic, volumul de activitate al echipei ZRVP, care era oricum spre un vârf istoric la începutul anului 2020, a continuat să crească.
”Cea mai dificilă problemă pentru managerul unei echipe de arbitraj este să reușească, prin modul în care alocă mandatele și rezolvă elementele imprevizibile în legatură cu derularea fiecăruia dintre acestea, să gestioneze optim fiecare dintre aceste mandate, deși ele merg în paralel”, a explicat Dr. Cosmin Vasile, în cel de-al patrulea tutorial dintr-o serie de articole și intervenții video referitoare la arbitrajele internaționale, proiect realizat împreuna cu BizLawyer.
”Cea mai dificilă problemă pentru managerul unei echipe de arbitraj este să reușească, prin modul în care alocă mandatele și rezolvă elementele imprevizibile în legatură cu derularea fiecăruia dintre acestea, să gestioneze optim fiecare dintre aceste mandate, deși ele merg în paralel”, a explicat Dr. Cosmin Vasile, în cel de-al patrulea tutorial dintr-o serie de articole și intervenții video referitoare la arbitrajele internaționale, proiect realizat împreuna cu BizLawyer.
Care sunt cele mai dificile momente pentru echipa de avocați într-un arbitraj ? Care este durata unei proceduri arbitrale? Cum se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj? Acestea sunt doar câteva întrebări la care răspunde în episodul de azi Dr. Cosmin Vasile, unul dintre cei mai buni specialiști români în arbitraje internaționale, avocat evidențiat în fiecare an de prestigioasa publicație Global Arbitration Review (GAR).
Cu această ocazie, BizLawyer anunță lansarea unei noi secțiuni, intitulată Dispute Resolution Center, realizată cu sprijinul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), firmă românească de avocați cu una dintre cele mai puternice practici de arbitraj de pe piața locală. Pe parcursul următoarelor săptămâni, avocații firmei vor desluși aspectele esenţiale ale unui arbitraj internațional și vor explica termenii de specialitate, într-un Dicțioar de Arbitraj pus la dispoziția avocaților mai tineri, care vor să descopere această practică. De asemenea, avocații ZRVP vor trata în această secțiune subiecte ce țin de practica litigiilor și vor publica pe platformă opinii și comentarii.
În ultima sa analiză, GAR a evidențiat activitatea ZRVP în această practică, amintind că în ultimul an echipa de arbitraj a ZRVP a fost implicată concomitent în 16 arbitraje internaționale și în peste 20 de arbitraje naționale, aflate în diferite stadii, cu o valoare totală în dispută de peste 1,2 miliarde de Euro. De asemenea, Legal 500 l-a nominalizat zilele trecute pe Dr. Cosmin Vasile printre cei mai importanți practicieni din CEE în domeniul arbitrajelor.
Despre pașii de urmat și onorariile plătite într-un arbitraj
”Atunci când începe un arbitraj, există un calendar provizoriu care oferă o relativă predictibilitate asupra momentelor de vârf - acestea fiind submission-urile și hearing-ul; dar în 2020, în majoritatea dosarelor, toate termenele s-au decalat”, a spus Dr. Cosmin Vasile. ”În acest context, respectând nevoia cea mai importantă, ca fiecare dintre acestea să fie gestionate optim, a trebuit să jonglam cu toate într-o manieră în care să nu fie în niciun fel periclitată nevoia de timp în fiecare dosar. A fost interesant, ca tip de provocare ridicată”, a adăugat interlocutorul BizLawyer.
Pentru un reclamant, prealabil introducerii acțiunii poate fi uneori o muncă de luni sau ani, în funcție de volumul informației care trebuie procesată, de ce anume se cere șamd. Evaluarea situației respective reprezintă un efort semnificativ pentru avocați. Abia după aceea se introduce ”Request for Arbitration”, care în general, sub toate regulile, este o formă simplificată a acțiunii prin care reclamantul spune ce solicită și în baza cărui contract. ”Request for Arbitration” poate avea doar 10 pagini, un avocat experimentat putându-l redacta și trimite într-o singură zi. După care ”Full statement of Claim”, ”Full staitment of Defense” și Replay-urile, împreună cu toate probele pe care fiecare parte trebuie să le provoace, înseamnă grosul acelui efort. Dacă reclamanatul a lucrat mult înainte de depunerea acțiunii, efortul nu mai este substanțial pentru că o parte din muncă este deja facută.
De cealaltă parte, pentru pârât, ”Full staitment of Defense” înseamnă probabil cel mai mare efort ca pondere, expertize, martori, discuții cu aceștia samd, după care urmează hearing-ul care, ca pregătire, durează câteva săptămâni. Hearing-ul propriu zis blochează complet echipa pe durata procedurii și ulterior, în post hearing briefs, volumul de muncă are o pantă descendentă, cu focus pe punctarea elementelor convenite cu tribunalul arbitrar, într un mod sintetizat.
”Noi avem glume referitoare la ce se întâmplă în ultima noapte de dinaintea submission-ului, cum arată avocatul care vine la birou după această ultimă noapte... Dar peste tot se întâmpla la fel: ultima noapte este albă pentru majoritatea membrilor echipei de arbitraj în marea majoritate a dosarelor și în mare majoritatea a practicilor pe care eu le cunosc”, a punctat Dr. Cosmin Vasile.
În general, în dosarele de arbitraj clienții acceptă să plătească rate orare, adică pe baza volumului de muncă al avocatului. Trebuie spus însă că de cele mai multe ori, pe piața litigiilor din România, clienții preferă într-o manieră covârșitoare, ca număr, să nu plătească rate orare dacă se poate. În arbitraj, însă, sfârșesc prin a accepta ratele orare. Până și în cazul licitațiilor se acceptă rate orare cu un gap, o limită maximă, pentru că experiența a arătat că este aproape imposibil de cuantificat cu exactitate volumul de muncă pe care îl presupune un arbitraj, mai ales în condițile în care există și elemente imprevizibile în cadrul unei proceduri.
Acesta este un rezumat al celui de-al patrulea episod dintr-un tutorial realizat cu sprijinul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, referitor la arbitrajele internaționale și activitatea firmelor românești pe acest segment de practică. Urmărește aici, pe canalul BizLawyer de YouTube, tutorialul video integral pentru explicații complete, într-o argumentație coerentă, susținută de practică.
Dr. Cosmin Vasile vorbește în acest episod despre momentele dificile pentru echipa de avocați într-un arbitraj I Reclamat sau reclamant? Pașii de urmat I Cum se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj I Durata unei proceduri arbitrale.
În prima parte a acestui Ghid de arbitraj – Arbitration Step by Step, Dr. Cosmin Vasile a vorbit despre poziționarea firmelor românești pe harta arbitrajului internațional și a explicat de ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. El a vorbit și despre aportul echipelor locale în aceste consorții, amintind și despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate.
În al doilea episod, coordonatorul ZRVP a aprofundat modul în care se construiește echipa de avocați ce poate gestiona un arbitraj internațional și a creionat profilul unui bun avocat de arbitraje. El a explicat, de asemenea, când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia.
Săptămâna trecută, Dr Cosmin Vasile s-a referit la relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional, modul în care se aleg arbitrii, sincronizarea între client și echipa de avocați precum și administrarea probelor.
Poti asculta podcastul de azi aici: https://soundcloud.com/user-624323721/dispute-resolution-center-dr-cosmin-vasile-momentele-dificile-pentru-avocati-intr-un-arbitraj
Episoadele trecute pot fi ascultate aici, aici și aici.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1154 / 1888 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...