ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul de tranzacții cu o valoare de peste 40 mil. € a crescut în S1- 2024 față de perioada similară a anului trecut

05 Iulie 2024   |   George Ureche, Partener PwC România

În lipsa unui megadeal precum tranzacția cu Enel din prima jumătate a anului trecut care a propulsat piața la 3,4 miliarde euro în termeni de tranzacții anunțate, valoarea totală a pieței de fuziuni și achiziții de la începutul anului curent a scăzut la 2,6 miliarde de euro.

 
 
Din cele 115 tranzacții anunțate pe piața locală de fuziuni și achiziții în prima jumătate a acestui an, 20 au depășit valoarea de 40 milioane de euro, față de 15 astfel de tranzacții în aceeași perioadă a anului trecut. Deși numărul total de tranzacții anunțate a scăzut cu 8% an/an, ponderea tranzacțiilor mari a crescut. Astfel, dacă în prima jumătate a anului 2023 valoarea medie a unei tranzacții anunțate era de 17 milioane de euro (excluzând mega tranzacția prin care operațiunile Enel România au fost preluate de PPC), în primul semestru al acestui an valoarea medie a crescut la 23 de milioane de euro.

Acest lucru se datorează pe de o parte dimensiunii mai mari a companiilor țintă, iar pe de altă parte creșterii evaluărilor pe fondul stabilității macroeconomice și îmbunătățirii sentimentului economic.


Analiza exclude tranzacțiile încheiate pe Bursa de Valori București (de tipul IPO-uri, SPO-uri, răscumpărări sau deal-uri bilaterale cu acțiuni listate).

În lipsa unui megadeal precum tranzacția cu Enel din prima jumătate a anului trecut care a propulsat piața la 3,4 miliarde euro în termeni de tranzacții anunțate, valoarea totală a pieței de fuziuni și achiziții de la începutul anului curent a scăzut la 2,6 miliarde de euro. Izolând însă impactul acestui mega deal, piața locală a înregistrat o creștere anuală totală de 24%, de la 2,1 miliarde euro la 2,6 miliarde de euro.

La nivel de structură, piața a rămas dinamică în sectoarele de energie, real estate și industrie, acestea generând împreună 47% din numărul total al tranzacțiilor anunțate de la începutul anului. În energie, sectorul producătorilor de electricitate din surse regenerabile, atât operaționali, cât și în diverse stadii de dezvoltare, a rămas de mare interes pentru investitori, valoarea medie a tranzacțiilor crescând 3,8 ori an/an (excluzând Enel), până la 34 milioane euro. Industria și sectorul real estate au rămas de asemenea interesante pentru investitori, fiecare cu câte 16 tranzacții de tip M&A anunțate, la valori medii de 20, respectiv 27 milioane euro/tranzacție.

În IT&C se remarcă o scădere atât a numărului de tranzacții anunțate (16 în primul semestru din 2024 vs 30 în S1 din 2023), cât și a valorii totale a acestora (131 milioane euro în S1 2024  față de 310 milioane euro în S1 2023). Această dinamică poate fi pusă pe seama modificărilor legislative privind eliminarea scutirii de impozit pe venit a angajaților din acest sector, fapt care a pus jucătorii în fața unei alegeri între conservarea capitalului uman și menținerea marjelor de profitabilitate.

Investitorii strategici rămân cei mai activi cumpărători în piața românească de fuziuni și achiziții, 56 din cele 115 tranzacții fiind realizate de aceștia. Fondurile de investiții și-au diminuat prezența în calitate de cumpărători pe piața locală, doar 10 investitori financiari anunțând achiziția unor companii românești în perioada ianuarie – iunie 2024 (față de 28 de tranzacții operate de fonduri în perioada ianuarie-iunie 2023). Această scădere este aproape în totalitate generată de sectorul de IT&C.

Principalele tranzacții în primul semestru al anului 2024

Cea mai mare tranzacție anunțată în sectorul financiar, dar care nu a fost încă finalizată, este reprezentată de achiziția OTP Bank de către Banca Transilvania, despre care presa raportează deja primirea aprobării Consiliului Concurenței. În paralel, Banca Transilvania înaintează în procesul de achiziție a BRD Pensii, tranzacție prin care va accesa segmentul pensiilor private obligatorii.

Digi Romania și grupul Clever Media sunt în proces de achiziție a operatorului Telekom România, tranzacție condiționată de mai multe aspecte, inclusiv obținerea aprobărilor necesare de la Consiliul Concurenței.

Acest semestru a adus și decizia Globalworth de a face exit integral din sectorul logistic. O primă parte a portofoliului, respectiv proprietățile industriale, a fost deja transferată către un cumpărător strategic, CTP, la o valoare anunțată de 70 milioane de euro. Cea de-a doua tranzacție derulată împreună cu Global Vision vizează trei parcuri logistice ce vor fi achiziționate de dezvoltatorul belgian WDP, în schimbul unei sume anunțate de 100 milioane euro.

Alte tranzacțiile semnificative care au avut închiderea financiară în primul semestru al anului includ achiziția First Bank de către Intesa Sanpaolo, achiziția Trei Brutari de către grupul mexican Bimbo și vânzarea complexului Expo Market Doraly către WDP.

Perspective pentru a doua jumătate a anului 2024

Pe fondul deciziei Băncii Centrale Europene de a reduce rata de dobândă de politică monetară, se anticipează o scădere a ratei inflației atât în zona euro, cât și în România care, în mod tradițional, urmează același trend. România reușește să rămână un hub atractiv pentru investitorii străini care continuă să facă achiziții strategice pe piața locală. Conservarea stabilității macroeconomice în cursul unui an electoral, disponibilitatea fondurilor europene de natură să sprijine finanțarea cheltuielilor de capital în domeniile strategice precum și scăderea graduală a inflației au dus la îmbunătățirea indicatorului de sentiment economic și temperarea percepției de risc față de jucătorii din economia locală.

Sectorul energiei va rămâne în prim plan atât ca număr de tranzacții, cât și ca valoare, în contextul avansării a numeroase proiecte de energie regenerabilă în procesul de autorizare și construire. Sectorul  serviciilor private de sănătate și cel al bunurilor de larg consum sunt de asemenea așteptate tranzacții semnificative, cu perspectiva generării unui nou mega deal. Industria și sectorul de IT&C vor rămâne dinamice, investitorii strategici rămânând dominanți în defavoarea fondurilor de private equity.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1 / 8775
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
    România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
    CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
    Promat Comimpex (Ameropa) achiziționează un pachet majoritar de acțiuni în Agrotex. PNSA a asistat cumpărătorul cu o echipă condusă de Bogdan C. Stoica (Partener) și Claudia Salomia (Senior Associate)
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
    LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
    CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
    POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
    CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
    Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
    Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
    De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...