ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Camera Deputaţilor, for decizional, a respins proiectele de modificare a Codurilor penale iniţiate de PSD

23 Martie 2021   |   Agerpres

Parlamentul a reluat procesul legislativ în vederea punerii în acord a prevederilor declarate neconstituţionale şi a adoptat proiectul în 24 aprilie 2019. Din nou, a fost sesizată CCR de către PNL, USR şi preşedinte, Curtea admiţând obiecţiile.

 
 
Camera Deputaţilor a respins, marţi, în unanimitate, proiectele de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală iniţiate în timpul guvernării PSD şi care au fost declarate neconstituţionale prin decizii ale Curţii Constituţionale.
 
Proiectul privind modificarea Codului de procedură penală şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptat iniţial de Camera Deputaţilor în 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, PNL, USR şi preşedintele României depunând sesizări de neconstituţionalitate. CCR a declarat neconstituţionale mai multe prevederi - în raport cu legea fundamentală şi cu unele directive ale Uniunii Europene.
 
Parlamentul a reluat procesul legislativ în vederea punerii în acord a prevederilor declarate neconstituţionale şi a adoptat proiectul în 24 aprilie 2019. Din nou, a fost sesizată CCR de către PNL, USR şi preşedinte, Curtea admiţând obiecţiile.
 
O procedură similară a fost parcursă şi de proiectul pentru modificarea Codul penal şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
 
Preşedintele Comisiei juridice, deputatul USR PLUS Mihai Alexandru Badea, a afirmat că aceste proiecte sunt "calamităţi juridice, moştenite din epoca Dragnea".
 
"Ne despărţim de două calamităţi juridice, moştenite din epoca Dragnea. Infractori din PSD ajunseseră să-şi croiască Codurile penale după cum le conveneau. (...) Am redactat personal o parte din sesizările la CCR asupra acestor proiecte. CCR ne-a dat dreptate pentru aproape 100 de articole. Domnilor de la PSD, eraţi pe punctul de a arunca România în haos! Am fi devenit raiul penalilor, chiar şi după adoptarea recursului compensatoriu, când au fost eliberaţi criminali care au recidivat", a spus Badea.
 
El a adăugat că reprezentanţii PSD din Comisia juridică au fost împotriva respingerii acestor proiecte.
 
Deputatul USR PLUS Andrei Lupu a spus că aceste legi nu ar fi trebuit să existe, fiind adoptate într-o comisie care nu ar fi trebuit să existe, referindu-se la Comisia pentru elaborarea legilor justiţiei, condusă de social-democratul Florin Iordache.
 
"Începem acest mandat reparând, în loc să construim. Avem de discutat astăzi despre celebra comisie a domnului Iordache. (...) Ce a făcut domnul Iordache încalcă principii de drept elementare", a adăugat acesta.
 
Deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat că aceste iniţiative legislative nu sunt "nici pe departe rodul unei singure minţi", ci fac parte "dintr-un demers amplu, toxic pentru sistemul judiciar, pentru întreaga societate".
 
"PSD dorea să modifice Codul penal şi legile justiţiei şi altele cu scopul de a dobândi controlul asupra sistemului judiciar, de a-i diminua capacitatea de acţiune. Am o întrebare retorică adresată celor care au semnat această iniţiativă legislativă, cel mai important coiniţiator este în afara partidului: vă mai doriţi să protejaţi infractorii, sau cetăţenii?", a transmis Cupşa.
 
Deputatul PSD Alfred Simonis a anunţat că PSD este pentru respingerea acestor proiecte.
 
"Uitaţi-vă în băncile PSD şi vedeţi că toţi aceia care au fost iniţiatori ai acestor modificări nu mai sunt în bănci. O parte importantă a reconstrucţiei este şi reparaţia. (...) De ce l-aţi votat pe Iordache şef la Consiliul Legislativ dacă nu vă place de el?", le-a transmis Simonis reprezentanţilor Puterii.
 
El a spus că mai mulţi reprezentanţi ai USR şi PNL au probleme cu justiţie, printre cei pe care i-a enumerat în acest sens fiind Dan Barna, Bogdan Olteanu, Costel Alexe.
 
"Dacă nu ieşim din logica de a ne acuza unii pe alţii pentru ce au făcut alţii, nu vom putea face nimic. (...) Dacă ne acuzăm unii pe alţii, nu vom rezolva nimic", a adăugat Simonis.
 
Camera Deputaţilor este for decizional. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2573 / 5483
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...