Protocolul 15 CEDO a fost ratificat de toate statele membre. Printre modificari: termenul de formulare a plângerii se reduce la 4 luni
22 Aprilie 2021
Loredana Cristea (senior associate) – Filip & CompanyProtocolul nr. 15 este un protocol de reformă care cuprinde o serie de amendamente3 procedurale menite să eficientizeze funcţionarea Curtii.
Protocolul nr. 15 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale1 (“CEDO”) a fost semnat si ratificat de toate statele membre si va intra in vigoare la data de 1 august 2021. Astfel, conform comunicatului de presa2 publicat pe site-ul Curtii, ca urmare a ratificarii de către Italia la 21 aprilie 2021 a Protocolului 15 CEDO, s-au întrunit condițiile pentru intrarea acestuia în vigoare.
În acest sens, conform dispozițiilor Protocolului, acesta menționează că va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează expirării unei perioade de 3 luni de la data la care toate Înaltele Părţi Contractante la Convenţie îşi vor fi exprimat consimţământul de a fi parte la Protocol.
În ceea ce privește România, aceasta a semnat Protocolul 15 la data de 24 iunie 2013, fiind ratificat prin Legea 157/2014 publicată în Monitorul Oficial nr. 886 din 5 decembrie 2014.
Protocolul nr. 15 este un protocol de reformă care cuprinde o serie de amendamente3 procedurale menite să eficientizeze funcţionarea Curtii, cele mai importante fiind:
· Micşorarea la 4 luni a termenului actual de 6 luni de la epuizarea căilor interne de recurs, în care reclamanţii pot sesiza, cu o plângere, instanţa de la Strasbourg;
Este important de menționat că va exista o perioada de tranziție în baza căreia perioada de aplicare de patru luni nu va fi efectivă înainte de 1 februarie 2022. De asemenea, termenul de 4 luni nu se aplică în cazurile în care decizia națională finală a fost pronunțată anterior intrării în vigoare a Protocolului, adică înainte de 1 august 2021.
· Introducerea unei referiri la caracterul subsidiar al mecanismului european de protecţie a drepturilor omului şi al doctrinei marjei de apreciere a statelor părţi;
· Modificarea criteriului de admisibilitate privind „prejudiciul important” pentru a elimina cea de-a doua condiţie care împiedică respingerea unei cauze care nu a fost examinată în mod corespunzător de o instanţă naţională.
Intrarea în vigoare a Protocolului nr. 15 confirmă încă odată rolul creator al Curții Europe a Drepturilor Omului și faptul că prezenta Convenție este într-o evoluție constantă, astfel cum se deduce și din jurisprudența sa ce califică CEDO drept un “instrument viu, care trebuie interpretat în lumina condiţiilor existente la ora actuală”.
[1] Încheiată la Roma la 4 noiembrie 1950. A se vedea http://www.conventions.coe.int.
[2] A se vedea comunicatul de presa http://hudoc.echr.coe.int/eng-press?i=003-7003415-9439473
[3] A se vedea forma actualizata a Conventiei https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_Watermark_P15_ENG.pdf
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2252 / 5265 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
SARMIS Capital achiziționează pachetul majoritar al MG-Tec Industry. Fondul de investiții a fost asistat de avocații Reff & Asociații, vânzătorii au avut alături o echipă de la Bondoc & Asociații
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...