
Piața muncii: numărul angajaţilor activi e cu doar 640 de persoane mai mic decât în ianuarie
05 August 2020
AGERPRESVioleta Alexandru a apreciat că cifrele concludente privind numărul de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă sunt cele furnizate de Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor - Revisal şi care prezintă în prezent un număr de 5.580.000 de persoane înregistrate cu contracte de muncă active, număr care ar fi cu doar 640 de persoane inferior cifrelor salariaţilor activi din ianuarie 2020.
În România există în prezent un număr de 5.580.000 de salariaţi activi, cu doar 640 de angajaţi mai puţin decât în luna ianuarie, a afirmat, marţi seara, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, la postul public de televiziune.
Ministrul Muncii a susţinut că cifrele prezentate recent de Inspecţia Muncii privind cele 875.000 de contracte de muncă încetate în perioada 16 martie - 15 iulie nu reflectă locuri de muncă pierdute, ci majoritatea acelor contracte sunt ale unor salariaţi care aveau simultan mai multe contracte active.
Astfel, Violeta Alexandru a apreciat că cifrele concludente privind numărul de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă sunt cele furnizate de Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor - Revisal şi care prezintă în prezent un număr de 5.580.000 de persoane înregistrate cu contracte de muncă active, număr care ar fi cu doar 640 de persoane inferior cifrelor salariaţilor activi din ianuarie 2020.
Ministrul Muncii a susţinut că cifrele prezentate recent de Inspecţia Muncii privind cele 875.000 de contracte de muncă încetate în perioada 16 martie - 15 iulie nu reflectă locuri de muncă pierdute, ci majoritatea acelor contracte sunt ale unor salariaţi care aveau simultan mai multe contracte active.
Astfel, Violeta Alexandru a apreciat că cifrele concludente privind numărul de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă sunt cele furnizate de Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor - Revisal şi care prezintă în prezent un număr de 5.580.000 de persoane înregistrate cu contracte de muncă active, număr care ar fi cu doar 640 de persoane inferior cifrelor salariaţilor activi din ianuarie 2020.
"Un om are unul, două, chiar trei contracte. Sunt oameni în România, deloc puţini, care au mai multe contracte, două-trei contracte, unii cărora li s-a închis contractul şi li s-au deschis altele. Când vorbiţi despre această cifră, probabil că vă referiţi la număr de contracte. Eu vorbesc despre salariaţi activi, (care sunt, n.r.) astăzi 5.580.000 şi încă puţin, cu doar - reţineţi! - 640 mai puţini decât în ianuarie anul acesta. Mă preocupă fiecare dintre aceşti oameni. Sunt 640 de (foşti, n.r.) salariaţi, persoane care nu mai au niciun venit, în Revisal - Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor. Vă vorbesc de cei înregistraţi în Revisal, 640 de persoane mai puţin (în prezent, n.r.) decât cei înregistraţi la începutul acestui an", a subliniat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a declarat că numărul de 875.000 de contracte încetate au survenit în urma emoţiei angajatorilor în perioada pandemiei, care ar fi închis numeroase contracte de muncă doar pentru a înfiinţa în locul acestora alte contracte de muncă, la scurt timp după încetarea lor.
"Ceea ce dumneavoastră prezentaţi (numărul de 875.000 de contracte de muncă înregistrate de Inspecţia Muncii ca încetate în perioada 16 martie - 15 iulie, n.r.) îţi arată o involuţie sub aspectul persoanelor care aveau mai multe activităţi şi îţi arată o stare de emoţie, pentru că am văzut acest fenomen: acelaşi angajator a preferat să închidă un contract şi să deschidă altul. A fost şi este o perioadă de confuzie pentru angajatori, în mod evident unii dintre dânşii au apelat la şomajul tehnic, au aşteptat măsurile guvernamentale, au luat nişte decizii, după care au revenit asupra lor. Cert este că şi unul, un român, dacă nu are în acest moment un loc de muncă pentru mine este o preocupare", a menţionat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a explicat că procentul şomajului înregistrat oficial prin Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), de 2,5%, este mai mic decât numărul real al şomerilor, deoarece mulţi dintre lucrătorii care îşi pierd locurile de muncă nu apelează la această instituţie pentru găsirea unui alt loc de muncă.
"În AJOFM cifrele oficiale ne arată un procent (al şomajului, n.r.) foarte mic, de 2,5%. Eu sunt nemulţumită şi am convingerea că acesta nu este chiar procentul real, dar vorbesc de cifra oficială. Procentul este foarte mic, pentru că oamenii nu au încredere în AJOFM-uri să vină să se înregistreze. Nu că nu ştim, ştim ce avem oficial, dar vreau ca AJOFM-urile să iasă mult mai activ în piaţă, să vadă că nu prind în evidenţele lor categorii de persoane care îşi găsesc locuri de muncă prin site-uri de specialitate, prin cunoştinţe, ocolind această instituţie care ar trebui să fie locul în care te duci cu încredere că îţi găseşti un loc de muncă. Ceea ce nu se întâmplă în acest moment", a adăugat Violeta Alexandru.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8495 / 9431 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...