![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Vasilcoiu (Ministerul Muncii), despre salariul minim adecvat: Am constituit un grup de lucru la minister în vederea transpunerii directivei
09 Martie 2023
AgerpresEl a subliniat că se merge pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că, în România, "nu calculează nimeni salariul median în mod oficial".
Un grup de lucru în ceea ce priveşte salariul minim adecvat a fost constituit la nivelul Ministerului Muncii, în vederea transpunerii directivei europene în legislaţia naţională, a afirmat joi Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).
"Am constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale în vederea transpunerii directivei europene în legislaţia naţională. Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai mai multor instituţii care au atribuţii în domeniu, fie că e vorba de instituţii din subordinea Ministerului Muncii, precum Inspecţia Muncii sau instituţii din afara ministerului precum Institutul Naţional de Statistică", a menţionat Cristian Vasilcoiu, la prezentarea raportului "Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică".
"Am constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale în vederea transpunerii directivei europene în legislaţia naţională. Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai mai multor instituţii care au atribuţii în domeniu, fie că e vorba de instituţii din subordinea Ministerului Muncii, precum Inspecţia Muncii sau instituţii din afara ministerului precum Institutul Naţional de Statistică", a menţionat Cristian Vasilcoiu, la prezentarea raportului "Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai minim decent: studiu de politică publică".
El a subliniat că se merge pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că, în România, "nu calculează nimeni salariul median în mod oficial".
"Mergem pe varianta ca salariul minim să reprezinte 50% din salariul mediu pentru că, în România nu calculează nimeni salariul median în mod oficial. Şi, atunci, varianta de 60% din salariul median ar presupune alte modificări şi alte calcule pe care să le facă INS în plus, dar directiva ne dă posibilitatea să alegem între cele două variante - şi, implicit, în această situaţie, alegem varianta ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu", a explicat Cristian Vasilcoiu.
El consideră bine-venit studiul prezentat joi privind coşul de trai decent.
"Noi, în România, în momentul de faţă avem un paralelism legislativ din păcate. Avem prevederi legale care ne spun că salariul minim se stabileşte anual în Consiliul Naţional Tripartit, prin negocieri între Guvern, sindicate şi patronate. Mai avem o lege la care face şi studiul referire, votată de Parlamentul României, care a legat salariul minim de acest coş de trai decent, însă nicio instituţie nu l-a calculat oficial în România până acum. INS ar fi trebuit să facă asta, dar are nevoie de nişte modificări legislative. De aici şi tema acestui studiu, astfel încât să şi poată să îl calculeze. Nefiind oficial calculat, niciodată într-o instituţie de stat - nu s-a putut aplica legea în cauză," a mai spus reprezentantul Ministerului Muncii.
Secretarul de stat a precizat că mai multe ONG-uri şi fundaţii au constituit o alianţă şi au făcut un calcul, însă există "tot felul de reclamaţii cu privire la acest calcul". Astfel, reprezentanţii patronatelor au spus că au fost luaţi ca indici, de exemplu, preţul de la raft din Carrefour ori aceştia ar trebui comunicaţi oficial de Institutul Naţional de Statistică.
Totodată, patronatele au ridicat problema că studiul a fost făcut în nişte oraşe mari, unde nivelul de trai şi salariile sunt mai mari, astfel că nu este o cercetare corelată la nivel naţional.
"Sunt mai multe chestiuni tehnice care momentan fac ca această lege să nu fie pusă în aplicare, însă eu cred că până la urmă această lege va rămâne şi fără obiect, dat fiind faptul că vom aplica directiva europeană", a mai spus Cristian Vasilcoiu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2279 / 9208 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...