Condiţionalitatea socială, obligatorie pentru fermieri din 2025 dacă vor să primească plăţi directe şi compensatorii
30 Octombrie 2024
AgerpresPrin intermediul acestui act normativ, MADR stabileşte cadrul normativ naţional necesar implementării condiţionalităţii sociale, care, începând cu 2025, va fi obligatorie pentru toate statele membre UE.
Fermierii vor putea primi plăţile directe sau cele compensatorii în materie de mediu, climă şi bunăstarea animalelor numai dacă vor respecta anumite norme privind condiţionalitatea socială, care vor fi obligatorii în toate statele membre începând din 2025.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în şedinţa de miercuri a Guvernului a fost aprobată o Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat.
Prin intermediul acestui act normativ, MADR stabileşte cadrul normativ naţional necesar implementării condiţionalităţii sociale, care, începând cu 2025, va fi obligatorie pentru toate statele membre UE.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în şedinţa de miercuri a Guvernului a fost aprobată o Hotărâre pentru modificarea şi completarea HG nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat.
Prin intermediul acestui act normativ, MADR stabileşte cadrul normativ naţional necesar implementării condiţionalităţii sociale, care, începând cu 2025, va fi obligatorie pentru toate statele membre UE.
"Condiţionalitatea socială este o cerinţă stabilită în legislaţia europeană (Regulamentul (UE) nr.2115/2021), în temeiul cărei fermierii care primesc plăţi directe sau plăţi compensatorii în materie de mediu, climă şi bunăstarea animalelor, vor fi supuşi, începând cu data de 1 ianuarie 2025, unei sancţiuni administrative, respectiv reducere/excludere a cuantumului subvenţiilor, dacă nu îndeplinesc anumite cerinţe legate de condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă aplicabile sau nu respectă anumite obligaţii ale angajatorului, stabilite în legislaţia naţională de transpunere a Directivei (UE) 2019/1152, Directivei 89/391/CEE şi a Directivei 2009/104/CE", precizează MADR într-un comunicat remis AGERPRES.
Hotărârea de Guvern aprobată vizează: condiţionarea plăţilor directe sau plăţilor compensatorii în materie de mediu, climă şi bunăstarea animalelor acordate fermierilor, de respectarea normelor privind condiţionalitatea socială, potrivit dispoziţiilor legale aplicabile în domeniul legislaţiei privind îmbunătăţirea condiţiilor de încadrare în muncă şi asigurarea respectării obligaţiilor angajatorilor, precum şi a cerinţelor privind securitatea şi sănătatea în muncă; exceptarea, în cazul ajutoarelor naţionale tranzitorii, a aplicării sancţiunilor pentru nerespectarea normelor privind condiţionalitatea socială, alături de normele privind condiţionalitatea de mediu.
De asemenea, actul normativ mai prevede stabilirea termenului şi a modalităţii de aprobare a sancţiunilor aplicabile în cazul nerespectării de către beneficiarii subvenţiilor, a normelor privind condiţionalitatea socială, respectiv 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.
APIA va avea atribuţia de aplicare a acestor sancţiuni, ca urmare a notificării autorităţilor cu atribuţii în controlul şi asigurarea respectării normelor din domeniul legislaţiei privind îmbunătăţirea condiţiilor de încadrare în muncă şi asigurarea respectării obligaţiilor angajatorilor, precum şi a cerinţelor privind securitatea şi sănătatea în muncă, în condiţii ce se stabilesc prin protocol de colaborare.
Nu în ultimul rând, prin această hotărâre a fost instituit temeiul legal pentru aprobarea, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, a Ghidului fermierului privind condiţionalitatea socială.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 5 / 5285 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Prime Label, companie din portofoliul european al fondului de private equity Innova Capital, achiziționează tipografia românească Grafoprint. Băncilă, Diaconu și Asociații a asistat vânzătorul, avocații Stratulat Albulescu au lucrat pentru cumpărători
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
IAM Global Leaders 2025 | 12 români, printre care Ana-Maria Baciu (Baciu Partners), Sorina Olaru și Florina Firaru (NNDKP), Alina Tugearu (ZRVP) și Răzvan Dincă (RD&A) au intrat în liga celor mai apreciați specialiști în domeniul brevetelor, la nivel global. Prin ce s-au remarcat aceștia și cum îi văd clienții
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul unei proceduri de achiziție publică de produse militare
Schoenherr a asistat Trans-Oil Group în tranzacția de preluare a Terminalului Frial | Echipa, coordonată de Mădălina Neagu (partner)
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
‘Leading lawyers’ in Romania | RTPR, TZA, NNDKP și PNSA au cei mai mulți avocaţi recomandaţi de IFLR 1000, ediția 2024. Ce firme sunt recomandate în practicile de M&A, Banking & Finance, Capital markets și Project development
Filip & Company a asistat Teilor Holding în cel mai mare plasament privat pentru obligaţiuni corporative din 2024. Olga Niță (partener) a coordonat echipa
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...