
Program Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii. Proiectul Ordonanței de înființare, în dezbatere
05 Noiembrie 2024
AgerpresInvestiţiile eligibile trebuie să urmărească decarbonizarea şi să asigure cel puţin unul dintre următoarele obiective: electrificarea proceselor de producţie, utilizarea hidrogenului verde sau folosirea combustibililor ecologici pe bază de hidrogen.
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, care va asigura o finanţare de un miliard de euro pentru a pregăti investiţii strategice care să promoveze inovarea în automatizare şi utilizarea tehnologiilor ecologice, a anunţat ministrul de resort, Marcel Boloş.
"Pregătim Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii. Vin cu o veste importantă în această seară: am pus în dezbatere proiectul ce va sta la baza uneia dintre cele mai importante iniţiative din ultimii 30 de ani pentru revitalizarea şi modernizarea industriei prelucrătoare din România. Concret, MF propune lansarea Programului Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, prin care vom asigura finanţare de un miliard de euro în următorii şase ani pentru a pregăti investiţii strategice care să promoveze inovarea în automatizare şi utilizarea tehnologiilor ecologice. Bugetul va fi acoperit din fondurile obţinute în urma scoaterii la licitaţie prin platforma comună a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României. Proiectul o componentă importantă a programului de ţară "România produce", pe care l-am propus toamna aceasta", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
"Pregătim Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii. Vin cu o veste importantă în această seară: am pus în dezbatere proiectul ce va sta la baza uneia dintre cele mai importante iniţiative din ultimii 30 de ani pentru revitalizarea şi modernizarea industriei prelucrătoare din România. Concret, MF propune lansarea Programului Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, prin care vom asigura finanţare de un miliard de euro în următorii şase ani pentru a pregăti investiţii strategice care să promoveze inovarea în automatizare şi utilizarea tehnologiilor ecologice. Bugetul va fi acoperit din fondurile obţinute în urma scoaterii la licitaţie prin platforma comună a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României. Proiectul o componentă importantă a programului de ţară "România produce", pe care l-am propus toamna aceasta", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
El a adăugat că datele ne arată cât de vulnerabili putem fi atunci când depindem de importuri pentru produse esenţiale şi a subliniat că în primele opt luni ale anului 2024 producţia industrială a scăzut cu 2%, reflectând o tendinţă descendentă care a început încă de dinainte de pandemie.
"Această dinamică negativă are implicaţii nu doar pentru stabilitatea economică, ci şi pentru competitivitatea noastră internaţională. Tocmai de aceea, nu trebuie să mai amânăm momentul startului investiţiilor în industrie. Investiţiile în acest sector generează lanţuri de aprovizionare şi distribuţie extinse, ce implică multiple segmente ale economiei. În plus, revitalizarea industriei prelucrătoare înseamnă mii de locuri de muncă pentru români, bine plătite şi stabile. Nu vorbim doar de locuri de muncă directe, ci şi o întreagă reţea de joburi conexe, în transport, logistică, servicii şi comerţ. Fiecare fabrică sprijinită înseamnă un întreg lanţ de activităţi care aduc bunăstare comunităţilor locale", a explicat Boloş.
Acesta a precizat că investiţiile eligibile trebuie să urmărească decarbonizarea şi să asigure cel puţin unul dintre următoarele obiective: electrificarea proceselor de producţie (trecerea la echipamente şi instalaţii care utilizează electricitatea pentru a reduce emisiile); utilizarea hidrogenului verde (sunt sprijiniţi antreprenorii care aleg să folosească hidrogen produs din surse regenerabile în procesele lor industriale); folosirea combustibililor ecologici pe bază de hidrogen (este finanţată utilizarea combustibililor speciali, obţinuţi din hidrogen din surse regenerabile, care reduc poluarea şi susţin sustenabilitatea proceselor de producţie).
"Ţinând cont de faptul că volumul producţiei industriale a scăzut în primele opt luni ale anului 2024 cu 2,0%, menţinându-şi evoluţia nefavorabilă ce a debutat încă dinainte de pandemie, pe fondul declinului celei mai importante ramuri - industria prelucrătoare, luând în considerare totodată că sectorul industrial are una dintre cele mai ridicate contribuţii la formarea valorii adăugate la nivelul economiei naţionale (21% în 2023), întrucât industria prelucrătoare este una din ramurile de activitate a economiei naţionale care trebuie susţinută prin programe multianuale pentru a face faţă la noile cerinţe existente la nivel naţionale pentru tranziţie verde şi digitală dar şi pentru a susţine eforturile de a trece la tehnologii noi care privesc automatizarea şi robotizarea,
este necesară înfiinţarea Programului Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii (PNSMI), finanţat din sume obţinute în urma scoaterii la licitaţie prin platforma comună a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României", se menţionează şi în Nota de Fundamentare a proiectului.
Documentul mai semnalează că prevederile actului normativ sunt de natură să eficientizeze cheltuirea sumelor provenite din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi sunt în concordanţă cu Directiva 2003/87/CE revizuită, iar neadoptarea proiectului de OUG va conduce la scăderea aportului adus de industria prelucrătoare atât la formarea brută de capital fix cât şi la scăderea valorii adăugate la nivelul economiei naţionale. De asemenea, o altă consecinţă a neadoptării actului normativ este imposibilitatea distribuirii sumelor rezultate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente sectorului aviaţie, precum şi limitarea accesului celorlalţi beneficiari eligibili la aceste fonduri.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 201 / 5486 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...