ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pâţu (DIICOT): România este ţară de recrutare a victimelor traficului de persoane; cooperarea judiciară internaţională - esenţială

08 Martie 2021   |   Agerpres

Ea a vorbit în cadrul discuţiei online "Traficul de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale", organizată de ambasadele Franţei şi Suediei în România.

 
 
România este ţară de recrutare a victimelor traficului de persoane, iar exploatarea acestora se face în mare parte în alte state, motiv pentru care cooperarea judiciară internaţională este esenţială, a declarat luni Oana Pâţu, procuror şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
 
Ea a vorbit în cadrul discuţiei online "Traficul de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale", organizată de ambasadele Franţei şi Suediei în România.
 
"Analiza anului 2020 menţine aceeaşi tendinţă din anii precedenţi, respectiv faptul că România este ţară de recrutare a victimelor traficului de persoane. Pe teritoriul ţării noastre are loc o mică parte a activităţii infracţionale, iar exploatarea se realizează în ţări din Vestul Europei, predominant Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Elveţia şi mai nou Malta", a arătat Oana Pâţu.
 
Ea a spus că majoritatea victimelor provin din medii sărace, familii dezorganizate, majoritatea monoparentale, cu istoric de consum de alcool.
 
"În condiţiile în care exploatarea se realizează în ţări din Vestul Europei, cooperarea judiciară internaţională este esenţială", a punctat Pâţu.
 
În acest context, ea a afirmat că principala dificultate apare în situaţiile în care în România şi în ţările din Vestul Europei există anchete penale în stadii diferite de evoluţie.
 
Astfel, a amintit că România a avut în ultimii şapte ani 62 de echipe comune de anchetă.
 
"Am observat că atunci când aceste echipe comune de anchetă sunt încheiate într-un stadiu incipient al investigaţiilor, rezultatele sunt mult mai bune. Altfel, una dintre ţări e obligată să stabilească un ritm mai alert, având în vedere necesitatea finalizării investigaţiilor", a spus Pâţu.
 
Ea a vorbit de necesitatea susţinerii ţării care are o legislaţie ce permite cea mai scurtă anchetă.
 
"Din punctul nostru de vedere, ţările care sunt implicate într-o echipă comună de anchetă trebuie să aibă o discuţie onestă, o discuţie pragmatică şi practică: acea ţară care are o legislaţie care îi permite ca durata anchetei să fie mai scurtă, durata procedurii judiciare să fie mai scurtă, inculpaţii să primească pedepse cât mai mari şi mai ales să fie mult mai uşor realizată confiscarea produsului infracţional", a afirmat procurorul şef adjunct DIICOT.
 
Ea a amintit că anul trecut DIICOT a avut de soluţionat "un număr impresionant de cereri de ordin european de anchetă şi de cereri de comisii rogatorii, în număr de 147 de cauze, 87 dintre acestea sunt cereri active, formulate de români".
 
În cadrul dezbaterii, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, a spus că femeile şi tinerele sunt principalele victime ale traficului de persoane. "Exploatarea sexuală profită de existenţa unor reţele de crimă organizată puternice şi transnaţionale", a arătat ambasadoarea şi a amintit că Suedia şi Franţa au elaborat o strategie comună care să combată traficul de persoane.
 
"Esenţa acestei strategii este recunoaşterea legăturii dintre prostituţie şi traficul de persoane în scopuri sexuale (...). Traficul de fiinţe umane va continua atâta timp cât va exista o cerere de fete şi femei care să se prostitueze", a punctat ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden.
 
Ea a spus că anul trecut, în contextul pandemiei, a crescut numărul de cazuri de trafic de persoane.
 
"Pentru că în Suedia este o infracţiune solicitarea de relaţii sexuale contra cost, aceasta nu este o ţară foarte atrăgătoare pentru traficanţi, dar de la începutul pandemiei a crescut numărul de cazuri de trafic. (...) Fetele şi femeile din România sunt al doilea cel mai mare grup de persoane traficate în scop sexual în Suedia", a afirmat Therese Hyden.
 
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că "lupta împotriva traficului de persoane a fost mereu o urgenţă, dar pandemia a crescut nevoia ca toate părţile implicate să colaboreze mai mult ca oricând în această luptă".
 
Ea a spus că combatarea traficului de persoane este una dintre priorităţi.
 
"Nu vreau să schimb lucrurile de dragul de a le schimba, vreau să fac schimbări importante", a spus Dragu şi a afirmat că intenţionează să discute cu omologi din UE pe această temă şi cu societatea civilă, pentru a identifica eventuale sincope legislative şi a găsi soluţii. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2269 / 4737
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...