Reper de jurisprudență | Echipa de Litigii specializată în cauze privind procedurile de insolvență de la Wolf Theiss obține o soluție favorabilă la CAB într-un dosar cu o miză de 4,5 mil. €. Ce avocați au fost implicați
13 Noiembrie 2023
BizLawyerEchipa de Litigii specializată în domeniul insolvenței din cadrul Wolf Theiss obține o soluție favorabilă definitivă la Curtea de Apel București prin care s-a respins o acțiune în anulare a unor acte presupus frauduloase încheiate în perioada suspectă, cu o valoare de peste 4,5 milioane euro
Ligia Popescu (Partener), Andreea Zvâc (Counsel) si Gabriela Pătrăscan (Senior Associate) - Wolf Theiss |
Echipa de Litigii specializată în cauze privind procedurile de insolvență a obținut o nouă victorie judiciară într-un litigiu ce avea ca obiect o cerere de anulare a unor acte presupus frauduloase încheiate de societatea în insolvență în perioada suspectă, în conformitate cu art. 117 și următoarele din Legea Insolvenței nr. 85/2014.
Anularea actelor despre care s-a susținut că ar putea fi considerate frauduloase conform criteriilor legale avea drept consecință achitarea a peste 4,5 milioane euro către debitoare, în situația în care actele ar fi fost anulate.
Deși inițial, prin soluția Tribunalului București actele contestate fuseseră anulate ca frauduloase, prin soluția recent pronunțată de Curtea de Apel București a fost schimbată hotărârea primei instanțe și respinsă în totalitate acțiunea de anulare. Litigiul a prezentat o complexitate și importanță deosebite, atât din perspectiva riscului financiar crescut, dar și prin raportare la aspectele de drept și practice puse în discuție în cauză.
Anularea actelor despre care s-a susținut că ar putea fi considerate frauduloase conform criteriilor legale avea drept consecință achitarea a peste 4,5 milioane euro către debitoare, în situația în care actele ar fi fost anulate.
Deși inițial, prin soluția Tribunalului București actele contestate fuseseră anulate ca frauduloase, prin soluția recent pronunțată de Curtea de Apel București a fost schimbată hotărârea primei instanțe și respinsă în totalitate acțiunea de anulare. Litigiul a prezentat o complexitate și importanță deosebite, atât din perspectiva riscului financiar crescut, dar și prin raportare la aspectele de drept și practice puse în discuție în cauză.
Având în vedere că societatea debitoare acționa în domeniul energiei, a fost necesar un efort susținut pentru a prezenta instanței toate aspectele relevante privind tranzacțiile dintre părți, semnificația acestora pe piața relevantă dar și raportul dintre presupusele pierderi ale societății în insolvență și potențialele pierderi evitate de ambele părți, prin semnarea actelor contestate.
Soluția va reprezenta un reper de jurisprudență cu privire la analiza care trebuie efectuată pentru a determina caracterul fraudulos al actelor încheiate de societatea în insolvență în perioada suspectă.
De menționat este și faptul că, anterior soluționării cauzei de către Curtea de Apel București, avocații din cadrul Wolf Theiss au obținut suspendarea provizorie a efectelor hotărârii Tribunalului București până la soluționarea definitivă a acțiunii în anulare, reușind astfel protejarea clientului prin prevenirea achitării de către acesta a oricăror sume către societatea debitoare în cadrul unei executări provizorii. Această soluție a fost deosebit de importantă pentru client în contextul în care sumele care ar fi fost achitate în cadrul suspendării provizorii ar fi fost dificil de restituit de o societate în insolvență, care nu deținea bunuri în proprietate și nu desfășura activitate.
Soluția favorabilă definitivă obținută în fața instanței din calea de atac se datorează și întregii strategii stabilită în cadrul acțiunii în anulare de către echipa care a gestionat proiectul, strategie care este fundamentată pe vasta experiență deținută în astfel de cauze și capacitatea de a reacționa în timpul necesar pentru a proteja interesele clientului independent de strategia părții adverse.
Echipa de avocați din cadrul Wolf Theiss implicată în gestionarea proiectului a fost formată din Ligia Popescu (Partener), Andreea Zvâc (Counsel) și Gabriela Pătrășcan (Senior Associate).
Practica de Litigii a Wolf Theiss are o vastă experiență în diverse domenii precum drept civil, dreptul insolvenței, arbitraje naționale și internaționale.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 337 / 1904 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...