ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Nicholas S. Hammond (Hammond & Associates), avocatul care a venit în țara noastră imediat după căderea regimului comunist: România a fost și este o țară care are de toate. Autoritățile n-ar trebui să uite că fără afaceri private nu ar exista venituri, iar salariile angajaților de la stat sunt plătite de cei care muncesc

20 Octombrie 2022   |   Ștefania Enache

Ca expat, principala lecție pe care a învățat-o a fost aceea că trebuie să continui să zâmbești, deoarece nu poate decât să fie mai bine.

 
 
Nicholas S. Hammond, Partenerul fondator al firmei de avocatură Hammond & Associates, a fost unul dintre primii profesioniști străini care, imediat după căderea regimului comunist, au pariat pe România și au venit în țara noastră pentru a dezvolta afaceri.Ajuns la București în 1990, avocatul a pus bazele unei firme și de mai bine de 30 de ani activează în zona de business, având o prezență notabilă pe piața juridică din regiune.Cu o experiență de cinci decenii în avocatură, Nicholas S. Hammond se înscrie în galeria specialiștilor care cunosc foarte bine domeniul și care pot oferi oricând o analiză pertinentă despre modul în care țara noastră a evoluat după Revoluția din 1989, dar și despre modul în care s-au schimbat economiile locală și mondială în ultimii ani.


Avocatul spune despre România anului 2022 că se află într-un moment de reevaluare. „După perioada anterioară de instabilitate politică, din perspectivă străină mediul actual permite o anumită reflexie. Mi-aș dori să văd din partea românilor mai multă deschidere în a accepta faptul că alte țări pot face lucrurile mai bine. De asemenea, sunt dezamăgit că România mai caută pârghii pentru a nu răsplăti efortul personal. Mă dezamăgește și faptul că societatea de aici încă mai crede în dărâmarea acelor persoane sau afaceri care încearcă să evolueze, să iasă înainte”, punctează Nicholas S. Hammond.

Atunci când își amintește de primele sale contacte cu țara noastră, avocatul subliniază faptul că la vremea respectivă totul era nou, așa că nimeni din România nu putea să te ajute sau să-ți spună ce ai de făcut. A fost șocat de modul în care șoferii de la noi conduceau, dar și de numărul mare de cerșetori care umpleau străzile. Iar, la mai bine de trei decenii, lucrurile în aceste privințe nu par că s-au schimbat foarte mult.
Avocatul susține că România a fost și este o țară care are de toate, dar pentru a te convinge de acest lucru trebuie să vii aici și să vezi cu ochii tăi, nu să te iei după ceea ce spun alții.
Ca expat, principala lecție pe care a învățat-o a fost aceea că trebuie să continui să zâmbești, deoarece nu poate decât să fie mai bine.

Legat de autoritățile de la noi din țară, acestea ar trebui să dea dovadă de mai mult profesionalism în relațiile cu cetățenii și ar trebui să nu uite că salariile angajaților de la stat sunt plătite de cei care muncesc, iar fără afaceri private nu ar exista venituri, iar cei care fac parte din administrațiile publice și-ar pierde locurile de muncă.

„O diploma nu te face avocat!”

În ceea ce privește avocatura din România, Partenerul Hammond & Associates își exprimă dezamăgirea că odată cu creșterea numărului absolvenților pe care facultățile de drept îl produc anual, s-a diminuat nivelul de pregătire al celor care termină aceste instituții de învățământ. „O diploma nu te face avocat. În ceea ce privește piața avocaturii de business, cred că va mai dura între cinci și zece ani pentru ca lucrurile din această zonă să se îmbunătățească. În acest moment, există câteva firme de avocatură foarte bune, dar trebuie să crească și nivelul celor care nu se ridică la așteptările cerute. Având în vedere că lucrez aici de peste 30 de ani, pot spune că modul de practicare a avocaturii s-a schimbat foarte mult. Ceea ce este izbitor este extinderea firmelor, mai degrabă decât a practicienilor unici. Există înțelegerea că un singur avocat nu poate face totul, prin urmare viitorul este al firmelor ”, explică avocatul străin.

În tot acest timp de când funcționează în România, casa de avocatură Hammond & Associates a încercat să se dezvolte astfel încât să se adapteze cât mai bine la cerințele venite din piață. Secretul succesului l-a constituit armonizarea ariilor de practică atât cu exigențele din avocatura de business internațională, cât și cu solicitările primite din partea clienților. „Ca în toate afacerile, cea mai mare provocare pentru Hammond & Associates a fost angajarea și păstrarea personalului de calitate. Nucleul a rămas mereu același, dar construcția s-a dezvoltat în mod continuu. În ceea ce privește proiectele în care ne-am implicat, pot spune că au fost multe mandate despre care pot afirma cu mândrie că le-am soluționat cu succes”, arată Nicholas S. Hammond.

În munca pe care o desfășoară zi de zi, avocatul este entuziamat de clienții noi care se adresează firmei pe care o coordonează, dar și de provocările aduse de mandatele noi primite. Programul său de lucru este variat și spune că munca este cea care îl captează cu totul. „Când are un avocat timp liber?!”, întreabă retoric Partenerul Hammond & Associates.

Expertul străin speră într-o creștere a profesionalismului în avocatură, dar și la o îmbunătățire a modului în care românii tratează problemele. De asemenea, își dorește ca, la nivel national, să existe o aplecare mai mare pentru respectarea legii. „Evoluția societății se va întâmpla dacă îi vei trata pe ceilalți ca fiind egali. Mai cred că purtarea de blugi și pantofi sport ar trebui interzisă în instanță, judecătorilor ar trebui să li se arate respect. De asemenea, sper că la nivelul României voi asista la o îmbunătățire a serviciilor medicale și sociale”, mai spune avocatul.

După trei decenii petrecute în România, expatul are și o serie de sfaturi importante pentru străinul care vine să profeseze la noi în țară: „Fii răbdător! Zâmbește! Fii pregătit pentru surprize (bune sau rele)! Nu-ți pierde simțul umorului și ține-ți prietenii aproape!”.

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1 / 3
 

Ascunde Reclama
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...