ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Bryan Jardine (Managing Partner - Wolf Theiss București): Românii sunt oameni calzi și prietenoși, vorbesc fluent limba engleză și se bucură de timpul petrecut cu prietenii și familia. Aș recomanda străinilor care trăiesc aici să meargă prin țară și să se bucure de toată frumusețea pe care România o are de oferit. Faptul că, în fiecare dimineață, un nou proiect interesant poate apărea pe ecranul computerului meu, este ceea ce mă motivează cu adevărat în fiecare zi

20 Octombrie 2022   |   Ștefania Enache

BizLawyer va publica o suită de materiale referitoare la percepția avocaților străini care activează în România asupra schimbărilor intervenite în societate și economie în ultimii zece ani. Deschidem această serie cu unul dintre cei mai cunoscuți avocați straini care profesează aici de aproape 25 de ani și a fost martorul modernizării României.

 
 
Bryan Jardine, Managing Partner Wolf Theiss București, cunoaște foarte bine modul în care România a evoluat în perioada de după căderea regimului comunist. Avocatul a avut primul contact profesional cu țara noastră în august 1996, atunci când, pentru un an, a venit la București în calitate de reprezentant al proiectului ABA CEELI (American Bar Association/Central & Eastern European Law Initiative - Asociația Baroului American/Inițiativa de Drept din Europa Centrală și de Est) finanțat de USAID (United States Agency for International Development - Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională).
După finalizarea acestui proiect, Bryan a revenit la practica sa în Los Angeles, dar o ofertă primită, la finalul anului 1997, din partea unei firme de avocatură din Washington DC (Arent Fox) avea să-l readucă în scurt timp pe plaiurile mioritice.„Astfel, m-am întors la București în august 1998 pentru a deschide biroul Arent Fox și de atunci am rămas aici. O parte din timp am lucrat și la Budapesta, între 2002 și 2005, înainte de a mă alătura echipei Wolf Theiss, în septembrie 2005, atunci când am deschis şi am început să coordonez biroul de aici”, povestește liderul Wolf Theiss București într-un interviu acordat BizLawyer.


De aproape 25 de ani, România este acasă pentru Bryan Jardine, iar lucrurile par că nu se vor schimba curând având în vedere că familia avocatului trăiește de foarte mult timp în țara noastră, iar cei doi copii ai săi, care au împlinit 14 și respectiv 9 ani în iunie, au dublă cetățenie (română și americană). „Eu am atât cetățenie americană, cât și britanică, soția mea este americană, iar copiii mei au dublă cetățenie. Așa că, deocamdată, nu avem planuri imediate de a părăsi România. Deși ne este dor de prietenii și familia din SUA, considerăm că, în multe privințe, calitatea vieții în România este mai bună decât cea pe care am avea-o în SUA. Românii (și europenii, în general) pun mai mult accent pe timpul petrecut în familie, pe activitățile în aer liber și se distrează, în timp ce americanii au tendința de a fi mai concentrați și mai dedicați muncii, cu mai puține vacanțe și timp liber”, punctează avocatul.

De altfel, el este de părere că, de când s-a mutat în țara noastră, opțiunile și calitatea vieții, în general, s-au îmbunătățit semnificativ în România. „Acum există restaurante excelente, sunt numeroase alternative de divertisment, shopping, cazare, destinații de călătorie etc. Și, ca întotdeauna, dacă doriți să ieșiți din oraș, aveți atât de multe destinații diverse din punct de vedere cultural la o distanță de două ore cu avionul de București”, argumentează Managing Partnerul Wolf Theiss București.

Expatul vorbește cu multă căldură despre țara care l-a adoptat. El arată faptul că, spre deosebire de alte state din regiune, românii sunt oameni calzi și prietenoși, vorbesc fluent limba engleză. „De asemenea, limba româna nu este atât de dificilă, mai ales dacă vorbești o altă limbă de origine latină, cum ar fi franceza, italiana, spaniola sau portugheza – și sunt mândru să spun că acum vorbesc foarte bine limba română. Românilor le place să se distreze; au o mentalitate mai latină decât alte popoare din regiune și se bucură de timpul petrecut cu prietenii și familia. Şi, dacă mergeți la o nuntă românească, fiți pregătiți pentru un eveniment care durează toată noaptea (și dimineața)! Bucurați-vă de timpul petrecut aici, nu lăsați niciodată să alunecați în rutină. Chiar dacă mergem în fiecare zi la locul de muncă, apreciați faptul că trăiți într-un loc unic și special, iar atunci când vă simțiţi descurajaţi sau nostalgici după ţara natală, gândiţi-vă la experiențele de viață pe care le aveţi cunoscând o cultură diferită, cum ar fi România, versus cei care au o viață cotidiană, obişnuită/se întorc acasă. Prietenii pe care ți-i faci și locurile pe care le vezi - aceste amintiri și experiențe nu pot fi înlocuite”, mai spune Bryan Jardine, interviul acordat BizLawyer.




Creștere pe toate planurile


Analizând ultimul deceniu, se poate observa că România a făcut pași importanţi. Criza economică mondială din 2008-2009 a afectat în mod evident multe state, iar țara noastră nu a făcut excepție.  Cu toate acestea, avocatul subliniază că a observat o redresare semnificativă pentru România în raport cu diferiți indicatori macroeconomici de performanță. „Se pare că doar criza Covid și acum războiul din Ucraina au atenuat, într-o oarecare măsură, creșterea semnificativă pe care România a înregistrat-o din 2012 încoace”, nuanțează Bryan Jardine.

Trendul acesta a fost urmat și de piața juridică de la noi, care a devenit din ce în ce mai sofisticată. „Lucrez aici de aproape 25 de ani (din 1998) și cred că ultimii zece ani au fost cei mai productivi din punct de vedere al calității și complexității dosarelor juridice în care am fost implicat”, susține expatul.

În ultimii zece ani, echipa Wolf Theiss a fost implicată în tranzacții din ce în ce mai complexe, atât în practica de Corporate / M&A, cât şi Energie & Infrastructură şi Banking & Finance (în special în zona de DCM – debt capital markets; împrumuturi de pe piețe de capital). Deoarece nivelul și tipul tranzacțiilor din România au fost din ce în ce mai sofisticate și mai complexe, firma de avocatură a trebuit să răspundă în aceeaşi notă - oferind servicii juridice pe măsura cerințelor clienților săi.

„Suntem mândri că, din punct de vedere istoric, Bucureștiul a fost unul dintre cele mai mari și mai profitabile birouri (pe lângă biroul central din Viena) din cadrul rețelei Wolf Theiss. Recent, în 2020, 2021 și în prima jumătate a anului 2022, am fost martorii unei creșteri solide și a unor performanțe excepționale ale biroului din România, în ceea ce priveşte o serie de indicatori cheie de performanță ai firmelor de avocatură, printre care numărul de angajați, veniturile totale, veniturile per avocat, utilizarea și ratele orare efective”, menționează Bryan Jardine.

Pe piaţa locală, Wolf Theiss  este recunoscută ca o firmă de avocatură care oferă servicii de calitate, dar are și avantajul unei rețele regionale puternice. Acest lucru le permite avocaților din echipă să se folosească de resursele și contactele lor din întreaga regiune CEE/SEE. „În plus, deoarece suntem o firmă cu prezenţă regională, suntem de obicei avocații la care apelează marile firme internaționale de avocatură care fac tranzacții în România și în regiune, firme care nu au filiale în ţările din CEE/SEE”, completează liderul Wolf Theiss București.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



România a reprezentat o mare provocare

După experiența trăită până acum pe plaiurile mioritice, pentru Bryan Jardine este dificil să identifice o singură provocare profesională. El crede că, în general, a fost o provocare pentru un practician american, provenind dintr-un sistem de drept comun cu precedente juridice definite, să intre pe o piață precum cea din România anului 1998, când, din multe puncte de vedere, țara era încă în tranziție de la o economie centralizată la o economie de piață capitalistă.

„Multe dintre „regulile jocului” (legi, reglementări, norme etc.) pur și simplu lipseau sau erau insuficiente pentru tipul de investiții din ce în ce mai sofisticate care intrau pe piață. În acest sens, cred că unul dintre cele mai mari avantaje ale aderării României la Uniunea Europeană, în 2007, a fost acela de a aduce cu sine un cadru legislativ organizat, cuprinzător și coerent, care a fost transpus la nivel local. Acest lucru a oferit investitorilor un confort mai mare în ceea ce privește condițiile de concurență echitabile. În ceea ce privește cel mai de succes proiect, acesta este unul organizaţional, intern, mai important decât orice proiect al unui client extern. Mai exact, este vorba despre stabilizarea și creșterea biroului Wolf Theiss după criza cu care ne-am confruntat cu toții în 2008-2009, având ca rezultat o prezență mai puternică și mai dinamică pe piața locală. Aceasta include oferirea de servicii în domenii mai inovatoare și emergente, cum ar fi energia regenerabilă, conformitatea corporativă și tehnologia & protecția datelor”, explică avocatul.

Bryan Jardine continuă să fie activ în arii de drept și industrii diferite. Cu toate acestea, în ultimii 12 ani, practica lui s-a concentrat din ce în ce mai mult pe sectorul energiei convenționale și regenerabile (RES) și pe infrastructura asociată. „Acest lucru a început în România după adoptarea Legii 220 în 2009 și ulterior, printr-o legislație de încurajare a investiţiilor în acest domeniu, care a dus la o explozie de proiecte de energie regenerabilă pe această piață și, de fapt, în întreaga regiune. Mai recent (începând cu 2020), am asistat la o revenire a interesului pentru proiecte și investiții în domeniul energiilor regenerabile - catalizatorii fiind: (i) tehnologiile moderne, evitându-se astfel nevoia de subvenții guvernamentale (nepopulare în rândul consumatorilor); (ii) obiectivele îmbunătățite și ambițioase pentru 2030 stabilite de către Pactul Verde European (European Green Deal); şi (iii) o atenție sporită acordată aspectelor legate de securitatea energetică, pe măsură ce țările din regiunea noastră încearcă să diminueze vulnerabilitatea și dependența față de importurile de petrol și gaze din Rusia. Practica mea este foarte complexă. Lucrez la diferite tipuri de dosare și tranzacții, în industrii diverse și, de asemenea, mă ocup de litigii pentru clienți. Nu este niciodată plictisitor și, așa cum le spun prietenilor mei avocați din SUA, ce îmi place la faptul că sunt avocat internațional care lucrează pe piețele emergente din CEE/SEE este că ți se cere să fii mai mult un avocat generalist – acoperind mai multe domenii ale dreptului și afacerilor. În schimb, avocații din SUA sau din alte jurisdicții mai dezvoltate tind să fie foarte specializați în anumite domenii de drept și nu lucrează niciodată în afara acestei "zone de confort". Faptul că în fiecare dimineață îmi deschid e-mailurile și un nou proiect interesant sau o nouă provocare poate apărea pe ecranul computerului meu este ceea ce mă motivează cu adevărat în fiecare zi. Acesta este şi motivul pentru care, după 25 de ani de activitate pe aceste piețe, munca mea încă mă stimulează şi mă energizează”, detaliază liderul Wolf Theiss București.

Având în vedere că o mare parte din practica sa juridică se concentrează pe sursele de energie regenerabilă, segmentul ESG (Environmental, Social and Governance - Mediu, Responsabilitate Socială și Guvernanță) se regăsește foarte mult în proiectele pe care le lucrează.

De altfel, avocatul atrage atenția că, în viitor, companiile și investitorii vor trebui să ia în considerare factorii ESG esențiali și nu doar profiturile finale pentru acționari. „Această preocupare colectivă, societală, asupra ESG ar trebui să îmbunătățească nu doar viitorul mediu de afaceri, dar și viitorul în care vom trăi - cu energie curată și regenerabilă, cu produse provenite din țări care respectă standarde stricte de muncă și etice, cu firme care fac afaceri în mod transparent și cu guverne necorupte”, arată interlocutorul BizLawyer.


Succesul se bazează pe disciplină

Atunci când analizezi parcursul de succes al unui profesionist, indiferent de domeniul în care activează, constați faptul că disciplina este cea care îi domină activitatea. Iar Bryan Jardine nu pare că face excepție de la această „regulă”.

Avocatul povestește că, de obicei, se trezește devreme și se antrenează în sala de sport pe care și-a instalat-o acasă la începutul pandemiei. Din punctul său de vedere, o astfel de abordare este mult mai eficientă decât să meargă la o sală de fitness. „Apoi la micul dejun beau o cafea și un iaurt cu miere de la ferma noastră și o conduc pe fiica mea la școala din apropierea casei. În unele zile, lucrez de acasă, unde mi-am amenajat un birou complet echipat, încă de la începutul crizei Covid, dar în cele mai multe zile merg la birou, șoferul vine să mă ia pe la 8:45.  În funcție de trafic, ajung la birou până în ora 9:30 și, cu cafeaua în mână, de obicei verific e-mailurile dimineața. Apoi încep să lucrez pentru clienți - redactarea sau revizuirea documentelor, convorbiri sau întâlniri cu clienții, întâlniri interne pe probleme legate de dosarele clienților etc. De asemenea, petrec mult timp şi pentru rezolvarea unor chestiuni interne, organizaționale, în zona de comunicare (de exemplu, răspunzând la acest interviu!), financiară, interviuri de recrutare şi alte chestiuni legate de HR, precum și alte responsabilități care îmi revin în calitate de Managing Partner al biroului din Bucureşti (de exemplu, rapoarte periodice către biroul central de la Viena). De asemenea, sunt unul dintre cei trei parteneri din consiliul consultativ regional al firmei (care raportează direct consiliului nostru de administrație) și coordonator al practicii regionale de Proiecte, Energie & Infrastructură din cadrul firmei noastre. De asemenea, particip în mod constant la întâlniri și conferinţe telefonice periodice ale practicilor de Corporate M&A, Real Estate și Data Protection. Weekend-urile le petrec, de obicei, cu prietenii și familia la micile noastre cabane amplasate în inima regiunii viticole Dealu Mare: Jardine Hills (www.jardinehills.ro). Ne place în mod special să mergem acolo în timpul primăverii, verii și toamnei, când ne putem bucura și de piscine și de zonele învecinate pentru drumeții și ciclism. Deși Bucureștiul are multe de oferit pentru petrecerea timpului liber, aș recomanda străinilor care trăiesc aici să meargă prin țară și să se bucure de toată frumusețea pe care România o are de oferit – de la regiunile viticole, la Delta Dunării, Transilvania, Maramureş, Bucovina, litoralul Mării Negre – sunt multe de văzut și de făcut aici!”, mai spune coordonatorul biroului din București al firmei Wolf Theiss.

Bryan Jardine a văzut pe parcursul anilor petrecuți la noi în țară modul în care România a evoluat. Avocatul subliniază faptul că, pe vremuri, câinii vagabonzi, traficul și mizeria din București au fost deranjante. Dar acum, haitele de câini vagabonzi care cutreierau străzile și cartierele din București au dispărut în mare parte (deși este încă o problemă în mediul rural), iar parcurile și spaţiile comune au fost curățate și înverzite considerabil. „Traseul meu de dimineață, cu maşina pe DN1, pe Bulevardul Kiseleff spre Piața Victoriei, este foarte plăcut (mai ales primăvara și vara, când toți trandafirii sunt în floare). Traficul rămâne o problemă, dar cel puțin acum sunt autobuze și mașini electrice, care au înlocuit treptat autobuzele diesel vechi și zgomotoase și maşinile Dacia 1310 care erau o sursă de gaze de eșapament și poluare fonică”, precizează expatul.

Ca cetățean străin care trăiește în România, se simte în siguranță la noi în țară, având în vedere că infracțiunile violente (de genul celor din SUA) de obicei nu sunt prezente aici. „Armele de foc sunt strict reglementate. Vă puteți simți în siguranță când vă lăsați copiii să se joace în apropierea casei. Este o societate sigură pentru creșterea unei familii. În ceea ce privește autoritățile de stat, încă resimţim o lipsă de transparență și responsabilitate în anumite domenii (în special legat de birocraţie), ceea ce este frustrant. Dar sper că acest aspect, care s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii zece ani, va continua în aceeași tendință, mai ales că multe servicii - cum ar fi plata impozitelor - pot fi gestionate acum online în loc să aștepţi la cozi lungi cu „originalul semnat cu cerneală albastră” și documente ștampilate (ca în trecut)”, completează liderul Wolf Theiss București.

În cei 25 de ani petrecuți în țara noastră, Bryan Jardine și-a construit alături de familia sa o viață frumoasă în România.  „Eu și soția mea avem mulți prieteni români, nașii copiilor noștri, finii noştri etc. Suntem prieteni cu alți străini care locuiesc aici, dar și cu români. Și pentru că avem propria noastră casă la țară, adesea ne reunim în grupuri mari acolo pentru evenimente speciale precum zile de naștere, botezuri, Paște, 4 iulie, culesul strugurilor etc.”, amintește avocatul.

Pentru străinii care vin să profeseze și să trăiască în România, Bryan Jardine are cinci sfaturi foarte importante: „Nu vă lăsaţi descurajaţi din cauza lucrurilor cu care nu sunteţi obișnuiţi, adaptaţi-vă! Învățați limba română! Interacționați cu românii și împrieteniți-vă cu ei – și, astfel (cel puțin în mediul rural), punctul 2 de mai sus este important. Chiar dacă mulți români (mai ales cei tineri) vorbesc bine limba engleză, dacă învăţaţi limba română, veţi cunoaște cu adevărat oamenii și cultura și ei vor aprecia aceste eforturi! Vizitați țara, călătoriți, ieșiți din București și experimentați toată frumusețea, istoria și cultura României! Bucurați-vă de mâncarea și băutura românească! Sarmale, mămăligă, ardei umpluţi, mici, ţuică, pălincă, vişinată, papanaşi, mangaliţa, cârnaţi de Pleşcoi, caşcaval… și lista poate continua. Și cel mai bun mod de a te bucura de toate acestea este alături de prieteni români, vorbind românește, ascultând muzică tradițională românească!”.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 3
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...