ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Daniele Iàcona, avocat Schoenherr: România este acum o țară care, din mai multe puncte de vedere, respectă în linii mari standardele europene. Lupta împotriva evaziunii fiscale ar trebui să fie o prioritate pentru viitor

16 Octombrie 2022   |   Ștefania Enache

El are și câteva sfaturi pentru străinii care vin în România în scop profesional. Îi îndeamnă să-și aleagă zona locuinței aproape de locul de muncă și să învețe limba română cât mai repede. „Profită de spațiile verzi ale orașului! Vizitează cât de des locurile turistice ale României! Mănâncă zacusca și bea vin românesc!“

 
 
Daniele Iàcona iubește ceea ce face, iar pasiunea pentru profesia pe care și-a ales-o se simte în modul în care tratează fiecare proiect ce îi este încredințat. Îl entuziasmează faptul că are posibilitatea de a interacționa cu oameni diverși și de a lucra într-un domeniu atât de vast. Se consideră expat de două decenii, din 2002, anul în care a părăsit Italia, țara sa natală, pentru  a merge în Spania prin intermediul programului Erasmus.De atunci a cunoscut culturi diferite și s-a adaptat foarte bine în fiecare dintre zonele în care a trebuit să trăiască.„Lecția pe care am învățat-o este că munca, educația, curiozitatea, deschiderea mentală și un zâmbet sincer te pot ajuta să depășești multe bariere”, punctează avocatul Schoenherr și Asociații SCA, coordonatorul Italian Desk al firmei.


Cu o carte de vizită impresionantă, care implică state din multe colțuri ale lumii, printre care Spania, Brazilia și Australia, Daniele Iàcona și-a început drumul în lumea Dreptului în țara sa natală.

Inițial, în Italia, a activat într-un birou care avea o echipă formată din 15 oameni. „Ulterior am lucrat, pe rând, în cadrul departamentului juridic din cadrul a două firme private. După absolvirea unui program master în Relații Internaționale la Padova, am beneficiat de burse de studii în Brazilia (la Sao Paolo, unde am analizat oportunității de colaborare cu companiile italiene cu o prezență stabilă acolo) și în Australia (la Sydney, unde am locuit șapte luni si, în colaborare cu un profesor de la prestigioasa universitate UNSW, am scris un post-graduate research prin care am analizat de aproape evoluția unui business de mare succes pe continentul australian)”, povestește avocatul.

În România a ajuns în 2007, atunci când a câștigat o altă bursă de studiu prin care a urmărit un program de training la București, la o firmă de avocatură, de origine italiană, specializată în Drept comercial.




La prima vedere, România nu i-a plăcut prea mult. A sosit iarna, așa că a văzut totul în gri, iar atmosfera ca fiind prea friguroasă. „Oamenii și trecerea timpului mi-au schimbat radical părerea și au lăsat mult în urmă această impresie inițială. Aș spune că m-am integrat bine în societatea românească. Și asta în primul rând pentru că românii sunt un popor foarte deschis către străini și, în al doilea rând, pentru că am decis de la început că era respectuos și corect să învăț limba română. Inițial, făceam parte în special dintr-o comunitate compusă în majoritate de expați dar, în timp, numărul de prieteni români a crescut substanțial astfel încât cred că astăzi sunt majoritate”, afirmă astăzi Daniele.

Un an mai târziu, în 2008, s-a alăturat Schoenherr și Asociații SCA și așa a început aventura sa românească în una dintre cele mai importante firme de avocatură din regiune. Nu s-a limitat doar la spațiul mioritic, iar prin programul regional de schimb de experiență al Schoenherr, a lucrat și în birourile din Bulgaria (în 2009) și Cehia (în 2010).

„Pentru a putea înțelege mai bine nevoile financiare, manageriale si strategice ale clienților, în 2014 am urmat un program Executive MBA cu durata de doi ani. A fost de mare ajutor pentru profesia mea de avocat”, mai spune Daniele.

Provocări și multe reușite profesionale

Pe tot parcursul de până acum din țara noastră, cea mai mare provocare profesională a fost perioada de început a activității sale în România, atunci când nu știa exact cum era cel mai potrivit să se poziționeze. „Mă aflam într-o țară străină, unde tot ceea ce studiasem la facultate, în Bologna, precum și tot ce practicasem în Italia, avea o aplicabilitate foarte restrânsă, fiind relevant doar la nivel principial”, argumentează avocatul.

Dar greutățile de la început de drum au fost repede uitate datorită reușitelor pe care le-a avut în toți acești ani petrecuți la noi în țară. „Am avut multe momente care m-au împlinit profesional, inclusiv în ultimii zece ani. Și mă refer, în special, la o serie de mandate în care, în calitate de coordonator al relației cu clienții italieni, am avut tangență cu proiecte care acopereau mai multe arii de practică și/sau mai multe țări din Europa Centrală și de Est”, amintește expertul Schoenherr.

Privind acum la ce se întâmplă în România, Daniele Iàcona consideră că segmentul serviciilor juridice, care a evoluat în paralel cu sistemul economic, s-a maturizat, iar astăzi, este foarte asemănător cu cele din Vest. „Este de așteptat că România, ca și restul lumii, va simți în anul 2022 efectele generate de situația din Ucraina. În ceea ce privește perioada ultimilor zece ani, sunt de părere că lucrurile arată bine. Creșterea salariilor a produs o îmbunătățire substanțială la nivel social, iar economia a urcat constant. România este acum o țară care, din mai multe puncte de vedere, respectă în linii mari standardele europene. Însă, dacă mă întrebați de corecții, aș zice că lupta împotriva evaziunii fiscale ar trebui sa fie o prioritate pentru viitor”, precizează expatul.

Avocatul de origine italiană se simte foarte sigur în România. Din punctul său de vedere, orice expat care trebuie să vină la noi în țară ar trebui să aibă în vedere frumusețea acestor meleaguri, de la munte la mare, oamenii și, de ce nu, sistemul fiscal mai avantajos decât în multe țări occidentale. „Consider că o schimbare benefică la nivelul autorităților publice ar fi să se promoveze și în sectorul public meritocrația și ca persoanele din conducerea instituțiilor să fie numite numai printr-un proces de selecție publică”, adaugă Daniele.

El are și câteva sfaturi pentru străinii care vin în România în scop profesional. Îi îndeamnă să-și aleagă zona locuinței aproape de locul de muncă și să învețe limba română cât mai repede. „Profită de spațiile verzi ale orașului! Vizitează cât de des locurile turistice ale României! Mănâncă zacuscă și bea vin românesc!“

---------------------------------------------------------------------------------

Pe aceeași temă | Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici:

→   Markus Piuk, partener Schoenherr: „Din punctul meu de vedere, România are, astăzi, piața de avocatură cea mai dezvoltată în regiunea Europei de Sud-Est. Este o piață deosebit de competitivă, matură, cu firme de avocatură de afaceri ale căror servicii se pot compara, în destule cazuri, cu cele ale firmelor din țări occidentale”

→   Bryan Jardine (Managing Partner - Wolf Theiss București): Românii sunt oameni calzi și prietenoși, vorbesc fluent limba engleză și se bucură de timpul petrecut cu prietenii și familia. Aș recomanda străinilor care trăiesc aici să meargă prin țară și să se bucure de toată frumusețea pe care România o are de oferit. Faptul că, în fiecare dimineață, un nou proiect interesant poate apărea pe ecranul computerului meu, este ceea ce mă motivează cu adevărat în fiecare zi

→   Nicholas S. Hammond (Hammond & Associates), avocatul care a venit în țara noastră imediat după căderea regimului comunist: România a fost și este o țară care are de toate. Autoritățile n-ar trebui să uite că fără afaceri private nu ar exista venituri, iar salariile angajaților de la stat sunt plătite de cei care muncesc

→   Gianluca Carlesso (Carlesso Law Firm), avocatul care lucrează din București, Roma și Milano: Țara este sigură, piața avocaturii este una competitivă, iar relația cu autoritățile este transparentă. Prezența multor străini și cunoașterea limbilor străine de către români fac posibilă socializarea, stabilirea de prietenii și schimbul de experiențe

---------------------------------------------------------------------------------

Parte dintr-o echipă recunoscută pe plan internațional


Daniele Iàcona activează într-o echipă de avocați recunoscută pe plan internațional. Schoenherr a intrat pe piața locală în anul 1996, iar România a fost prima țară în care firma de avocatură înființată în 1950 în Viena a decis să deschidă un birou în afara Austriei. Între timp, Schoenherr a ajuns să fie activă în 14 jurisdicții din regiunea Europei Centrale și de Est, respectiv Sud-Est, unde operează 15 birouri și 4 country desks.

Entitatea din România, Schoenherr și Asociații SCA, numără în prezent 60 de avocați și acoperă toate domeniile avocaturii de afaceri. Daniele Iàcona este avocat înscris în Baroul Italiei (din 2008) și în Baroul București (din 2016). Din anul 2008, face parte din echipa Schoenherr și Asociații SCA, unde este membru al echipei de corporate/M&A. Totodată, coordonează Italian Desk, având ca rol gestionarea și dezvoltarea portofoliului de clienți italieni ai firmei.

„Ziua de lucru „standard” este o sumă de întâlniri, telefoane, e-mailuri și mult timp petrecut la calculator. Timpul liber le este dedicat familiei, prietenilor si sportului. Structura vacanțelor s-a schimbat de când am copii, dar ne întoarcem în Italia la toate ocaziile importante”, încheie avocatul italian.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 651 / 1862
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group la finalizarea achiziției portofoliului de energie regenerabilă Macquarie din România
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...