ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici | Daniele Iàcona, avocat Schoenherr: România este acum o țară care, din mai multe puncte de vedere, respectă în linii mari standardele europene. Lupta împotriva evaziunii fiscale ar trebui să fie o prioritate pentru viitor

16 Octombrie 2022   |   Ștefania Enache

El are și câteva sfaturi pentru străinii care vin în România în scop profesional. Îi îndeamnă să-și aleagă zona locuinței aproape de locul de muncă și să învețe limba română cât mai repede. „Profită de spațiile verzi ale orașului! Vizitează cât de des locurile turistice ale României! Mănâncă zacusca și bea vin românesc!“

 
 
Daniele Iàcona iubește ceea ce face, iar pasiunea pentru profesia pe care și-a ales-o se simte în modul în care tratează fiecare proiect ce îi este încredințat. Îl entuziasmează faptul că are posibilitatea de a interacționa cu oameni diverși și de a lucra într-un domeniu atât de vast. Se consideră expat de două decenii, din 2002, anul în care a părăsit Italia, țara sa natală, pentru  a merge în Spania prin intermediul programului Erasmus.De atunci a cunoscut culturi diferite și s-a adaptat foarte bine în fiecare dintre zonele în care a trebuit să trăiască.„Lecția pe care am învățat-o este că munca, educația, curiozitatea, deschiderea mentală și un zâmbet sincer te pot ajuta să depășești multe bariere”, punctează avocatul Schoenherr și Asociații SCA, coordonatorul Italian Desk al firmei.


Cu o carte de vizită impresionantă, care implică state din multe colțuri ale lumii, printre care Spania, Brazilia și Australia, Daniele Iàcona și-a început drumul în lumea Dreptului în țara sa natală.

Inițial, în Italia, a activat într-un birou care avea o echipă formată din 15 oameni. „Ulterior am lucrat, pe rând, în cadrul departamentului juridic din cadrul a două firme private. După absolvirea unui program master în Relații Internaționale la Padova, am beneficiat de burse de studii în Brazilia (la Sao Paolo, unde am analizat oportunității de colaborare cu companiile italiene cu o prezență stabilă acolo) și în Australia (la Sydney, unde am locuit șapte luni si, în colaborare cu un profesor de la prestigioasa universitate UNSW, am scris un post-graduate research prin care am analizat de aproape evoluția unui business de mare succes pe continentul australian)”, povestește avocatul.

În România a ajuns în 2007, atunci când a câștigat o altă bursă de studiu prin care a urmărit un program de training la București, la o firmă de avocatură, de origine italiană, specializată în Drept comercial.
La prima vedere, România nu i-a plăcut prea mult. A sosit iarna, așa că a văzut totul în gri, iar atmosfera ca fiind prea friguroasă. „Oamenii și trecerea timpului mi-au schimbat radical părerea și au lăsat mult în urmă această impresie inițială. Aș spune că m-am integrat bine în societatea românească. Și asta în primul rând pentru că românii sunt un popor foarte deschis către străini și, în al doilea rând, pentru că am decis de la început că era respectuos și corect să învăț limba română. Inițial, făceam parte în special dintr-o comunitate compusă în majoritate de expați dar, în timp, numărul de prieteni români a crescut substanțial astfel încât cred că astăzi sunt majoritate”, afirmă astăzi Daniele.

Un an mai târziu, în 2008, s-a alăturat Schoenherr și Asociații SCA și așa a început aventura sa românească în una dintre cele mai importante firme de avocatură din regiune. Nu s-a limitat doar la spațiul mioritic, iar prin programul regional de schimb de experiență al Schoenherr, a lucrat și în birourile din Bulgaria (în 2009) și Cehia (în 2010).

„Pentru a putea înțelege mai bine nevoile financiare, manageriale si strategice ale clienților, în 2014 am urmat un program Executive MBA cu durata de doi ani. A fost de mare ajutor pentru profesia mea de avocat”, mai spune Daniele.

Provocări și multe reușite profesionale

Pe tot parcursul de până acum din țara noastră, cea mai mare provocare profesională a fost perioada de început a activității sale în România, atunci când nu știa exact cum era cel mai potrivit să se poziționeze. „Mă aflam într-o țară străină, unde tot ceea ce studiasem la facultate, în Bologna, precum și tot ce practicasem în Italia, avea o aplicabilitate foarte restrânsă, fiind relevant doar la nivel principial”, argumentează avocatul.

Dar greutățile de la început de drum au fost repede uitate datorită reușitelor pe care le-a avut în toți acești ani petrecuți la noi în țară. „Am avut multe momente care m-au împlinit profesional, inclusiv în ultimii zece ani. Și mă refer, în special, la o serie de mandate în care, în calitate de coordonator al relației cu clienții italieni, am avut tangență cu proiecte care acopereau mai multe arii de practică și/sau mai multe țări din Europa Centrală și de Est”, amintește expertul Schoenherr.

Privind acum la ce se întâmplă în România, Daniele Iàcona consideră că segmentul serviciilor juridice, care a evoluat în paralel cu sistemul economic, s-a maturizat, iar astăzi, este foarte asemănător cu cele din Vest. „Este de așteptat că România, ca și restul lumii, va simți în anul 2022 efectele generate de situația din Ucraina. În ceea ce privește perioada ultimilor zece ani, sunt de părere că lucrurile arată bine. Creșterea salariilor a produs o îmbunătățire substanțială la nivel social, iar economia a urcat constant. România este acum o țară care, din mai multe puncte de vedere, respectă în linii mari standardele europene. Însă, dacă mă întrebați de corecții, aș zice că lupta împotriva evaziunii fiscale ar trebui sa fie o prioritate pentru viitor”, precizează expatul.

Avocatul de origine italiană se simte foarte sigur în România. Din punctul său de vedere, orice expat care trebuie să vină la noi în țară ar trebui să aibă în vedere frumusețea acestor meleaguri, de la munte la mare, oamenii și, de ce nu, sistemul fiscal mai avantajos decât în multe țări occidentale. „Consider că o schimbare benefică la nivelul autorităților publice ar fi să se promoveze și în sectorul public meritocrația și ca persoanele din conducerea instituțiilor să fie numite numai printr-un proces de selecție publică”, adaugă Daniele.

El are și câteva sfaturi pentru străinii care vin în România în scop profesional. Îi îndeamnă să-și aleagă zona locuinței aproape de locul de muncă și să învețe limba română cât mai repede. „Profită de spațiile verzi ale orașului! Vizitează cât de des locurile turistice ale României! Mănâncă zacuscă și bea vin românesc!“

---------------------------------------------------------------------------------

Pe aceeași temă | Cum s-a schimbat România în ultimul deceniu și ce spun expații din avocatură despre viața, oamenii și experiențele de aici:

→   Markus Piuk, partener Schoenherr: „Din punctul meu de vedere, România are, astăzi, piața de avocatură cea mai dezvoltată în regiunea Europei de Sud-Est. Este o piață deosebit de competitivă, matură, cu firme de avocatură de afaceri ale căror servicii se pot compara, în destule cazuri, cu cele ale firmelor din țări occidentale”

→   Bryan Jardine (Managing Partner - Wolf Theiss București): Românii sunt oameni calzi și prietenoși, vorbesc fluent limba engleză și se bucură de timpul petrecut cu prietenii și familia. Aș recomanda străinilor care trăiesc aici să meargă prin țară și să se bucure de toată frumusețea pe care România o are de oferit. Faptul că, în fiecare dimineață, un nou proiect interesant poate apărea pe ecranul computerului meu, este ceea ce mă motivează cu adevărat în fiecare zi

→   Nicholas S. Hammond (Hammond & Associates), avocatul care a venit în țara noastră imediat după căderea regimului comunist: România a fost și este o țară care are de toate. Autoritățile n-ar trebui să uite că fără afaceri private nu ar exista venituri, iar salariile angajaților de la stat sunt plătite de cei care muncesc

→   Gianluca Carlesso (Carlesso Law Firm), avocatul care lucrează din București, Roma și Milano: Țara este sigură, piața avocaturii este una competitivă, iar relația cu autoritățile este transparentă. Prezența multor străini și cunoașterea limbilor străine de către români fac posibilă socializarea, stabilirea de prietenii și schimbul de experiențe

---------------------------------------------------------------------------------

Parte dintr-o echipă recunoscută pe plan internațional


Daniele Iàcona activează într-o echipă de avocați recunoscută pe plan internațional. Schoenherr a intrat pe piața locală în anul 1996, iar România a fost prima țară în care firma de avocatură înființată în 1950 în Viena a decis să deschidă un birou în afara Austriei. Între timp, Schoenherr a ajuns să fie activă în 14 jurisdicții din regiunea Europei Centrale și de Est, respectiv Sud-Est, unde operează 15 birouri și 4 country desks.

Entitatea din România, Schoenherr și Asociații SCA, numără în prezent 60 de avocați și acoperă toate domeniile avocaturii de afaceri. Daniele Iàcona este avocat înscris în Baroul Italiei (din 2008) și în Baroul București (din 2016). Din anul 2008, face parte din echipa Schoenherr și Asociații SCA, unde este membru al echipei de corporate/M&A. Totodată, coordonează Italian Desk, având ca rol gestionarea și dezvoltarea portofoliului de clienți italieni ai firmei.

„Ziua de lucru „standard” este o sumă de întâlniri, telefoane, e-mailuri și mult timp petrecut la calculator. Timpul liber le este dedicat familiei, prietenilor si sportului. Structura vacanțelor s-a schimbat de când am copii, dar ne întoarcem în Italia la toate ocaziile importante”, încheie avocatul italian.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 536 / 1747
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...