ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Swarovski: dispute între moştenitorii imperiului cristalelor

18 Decembrie 2020   |   AGERPRES

Trebuie oare compania să renunţe la piaţa bijuteriilor destinate publicului larg pentru a se concentra exclusiv pe produse de lux, care aduc marje comerciale uriaşe, să renunţe la ideea cotării la bursă şi să se deschidă pentru capitalul străin?

 
 
O serie de dispute au loc în această perioadă între moştenitorii companiei austriece Swarovski, un renumit producător de cristale şi bijuterii, informează vineri AFP.

Sediul istoric al companiei Swarovski, situat în Wattens, un oraş de la poalele Alpilor austrieci, expune cristale care au contribuit considerabil la renumele său şi care au decorat de-a lungul anilor ţinute vestimentare purtate de Marilyn Monroe şi Beyonce şi mai multe rochii create de casa Dior.

Dar, în spatele acestei imagini spectaculoase, Swarovski, una dintre ultimele companii familiale rămase încă în activitate în industria produselor de lux, este profund dezbinată în ceea ce priveşte strategia de urmat pentru a reda strălucirea acestui veritabil imperiu din regiunea Tirol, destabilizat de concurenţa chineză şi de pandemia de COVID-19.


Trebuie oare compania să renunţe la piaţa bijuteriilor destinate publicului larg pentru a se concentra exclusiv pe produse de lux, care aduc marje comerciale uriaşe, să renunţe la ideea cotării la bursă şi să se deschidă pentru capitalul străin?

În faţa acestui plan al CEO-ului Robert Buchbauer, o parte a familiei sale protestează şi încearcă să îl îndepărteze de la conducere pe directorul companiei, acuzat de un verişor îndepărtat, Paul Swarovski, că "îndreaptă vaporul spre recife".

Concurenţa asiatică

În universul spectaculos al producătorilor de bijuterii, rufele se spală de obicei în familie. Compania Swarovski, considerată o instituţie venerabilă, creată în urmă cu 125 de ani la Wattens, nu a afişat niciodată în istoria sa o neînţelegere atât de publică.

Însă panica pare să se instaleze în rândul moştenitorilor lui Daniel Swarovski, care a creat o maşină ce transformă sticla într-un înlocuitor de diamante, care străluceşte puternic şi este produs cu cheltuieli mai mici.

Pandemia de coronavirus, aflată la originea închiderii temporare a unui foarte mare număr de magazine din lumea întreagă, a accelerat periculos un declin observat de mai multă vreme.

Veniturile sunt aşteptate să scadă cu 30% în 2020, la 1,9 miliarde de euro pentru Swarovski Crystal Business, divizia principală a grupului Swarovski, al cărui logo celebru conţine imaginea unei lebede.

Pe lângă criza sanitară, compania austriacă se confruntă cu concurenţa asiatică, reprezentată de firme care sunt capabile să furnizeze un produs similar în ochii marelui public şi la doar 1% din preţurile practicate de Swarovski.

Amintirea trecutului glorios al casei austriece nu mai este suficientă pentru a îi convinge pe cumpărătorii din Statele Unite şi din Asia.

Seturi de manichiură şi huse de telefon

"Trebuie să ne reinventăm şi să reorganizăm toată activitatea noastră", a declarat Robert Buchbauer, într-un interviu acordat pentru AFP la sediul companiei, rămas complet gol în această perioadă, dar care, în vremuri obişnuite, primeşte de obicei 650.000 de turişti pe an într-un spaţiu special de vizitare.

CEO-ul firmei austriece vrea să oprească producţia pentru seturile de manichiură şi huse de telefoane mobile decorate cu cristale, care, deşi au contribuit cu siguranţă la popularizarea mărcii, nu îşi mai găsesc în prezent locul în gama de produse ale companiei.

Robert Buchbauer doreşte să se concentreze mai degrabă pe producţia de cristale mai colorate şi sofisticate, care ar putea fi vândute la preţuri mai mari.

El a prevăzut şi o redimensionare severă a personalului: compania austriacă, prezentă în 170 de ţări şi cu 29.000 de angajaţi în Austria, India, Thailanda, Vietnam, Serbia şi Statele Unite, va concedia 6.000 de salariaţi şi va închide definitiv 750 dintre cele 3.000 de magazine ale sale.

Numai la Wattens, circa 1.200 de angajaţi au fost deja concediaţi, iar 600 de posturi suplimentare sunt ameninţate în 2021, un aspect ce era de neconceput în urmă cu doar câţiva ani într-o ţară obişnuită cu angajarea completă a forţei de muncă.

Elicoptere şi vacanţe în destinaţii exotice


Robert Buchbauer insistă pe ideea că "nu există altă soluţie pentru a intra într-o nouă eră", însă toate aceste disponibilizări operate de principalul angajator din regiune au stârnit multe nemulţumiri.

"Atmosfera e tensionată, starea de spirit e una proastă", a deplâns Selina Staerz, delegat sindical, între două şedinţe organizate pentru a remonta moralul angajaţilor debusolaţi.

Fotografiile publicate pe internet care prezintă vacanţele în destinaţii exotice ale moştenitorilor companiei sau sosirile lor cu elicopterul la şedinţele de lucru ale firmei nu fac decât să sporească frustrările şi lipsa de încredere în rândul angajaţilor.

80% dintre acţionari, membri ai familiei austriece, dispersaţi în toate colţurile lumii, au susţinut, cu ocazia adunării generale din luna octombrie, soluţia drastică impusă de CEO-ul companiei.

Există însă şi mai multe voci discordante, care, reunite în jurul lui Paul Swarovski, au făcut recurs în instanţă pentru a contra această strategie, considerând că dispun de un drept de veto.

Indiferent de ce va urma, spune Selina Staerz, salariaţii şi-au pierdut încrederea într-un angajator lăudat în trecut pentru avantajele oferite, care mergeau de la asigurarea unei locuinţe de serviciu şi până la amenajarea în clădirile firmei a unor spaţii de joacă pentru copiii angajaţilor.

Mulţi dintre angajaţi "nu cred" că grupul Swarovski va reuşi în tentativa sa de a trece la o gamă de produse superioare. "Cei foarte bogaţi nu au nevoie de cristale Swarovski. Ei pot să îşi cumpere diamante", a adăugat Selina Staerz.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 66
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...