ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Buget2021 - Parlament| Cîţu: Bugetul pe 2021 - venituri de 364,9 miliarde lei, în creştere faţă de anul precedent

01 Martie 2021   |   Agerpres

Premierul a prezentat apoi detalii legate de elementele avute în vedere la estimarea veniturilor bugetare.

 
 
Bugetul pe 2021 are la bază un deficit al bugetului general consolidat de 80 de miliarde de lei şi venituri de 364,9 miliarde de lei, în creştere cu 42,4 miliarde de lei faţă de anul precedent, a declarat luni prim-ministrul Florin Cîţu, în plenul reunit al Parlamentului.
 
"Bugetul pentru 2021 are la bază un deficit al bugetului general consolidat de 80 de miliarde de lei. (...) Veniturile bugetului general consolidat pe 2021 sunt de 364,9 miliarde de lei, în creştere cu 42,4 miliarde lei faţă de anul precedent, când am reuşit, în ciuda tuturor lucrurilor pe care le spuneaţi despre noi în spaţiul public, să avem venituri la fel de mari ca în anul 2019, când aţi avut creştere economică. Deci, ca să fie clar pentru toată lumea: în cea mai mare criză din ultima sută de ani, Guvernul PNL a reuşit să aibă venituri la fel de mari într-un an în care aţi avut creştere economică", a afirmat Cîţu, la dezbaterile generale pe marginea proiectului Legii bugetului de stat pe 2021.
 
Premierul a prezentat apoi detalii legate de elementele avute în vedere la estimarea veniturilor bugetare.
 
"La estimarea veniturilor bugetare pentru 2021 s-au avut în vedere: 7,3 miliarde de lei estimarea ANAF privind recuperarea obligaţiilor fiscale declarate şi amânate de la plată prin efectul legii, anul trecut; 2,7 miliarde de lei estimarea ANAF privind efecte pozitive asupra colectării bugetelor rezultate din digitalizarea ANAF şi 5 miliarde repartizarea anuală a cotei de minim 75% din profitul nerealizat sub formă de dividende/ vărsăminte la bugetul de stat. 2,6 miliarde de lei reprezentând sume de decontat din fonduri europene pe măsuri de prevenire şi combatere a pandemiei COVID-19", a precizat Cîţu.
 
Referitor la cheltuielile bugetului general consolidat, şeful Executivului a menţionat că acestea sunt estimate la "444,9 miliarde de lei, în creştere cu 20,5 miliarde de lei faţă de anul trecut".
 
"Din start, construcţia bugetului pentru 2021 a fost suplimentată cu sume necesare pentru plata pensiilor, care au crescut, şi a alocaţiilor, care au crescut, în valoare de 10,4 miliarde de lei; alocaţiile anul acesta au crescut cu 20%, nu ştiu dacă şi pentru dumneavoastră, dar verificăm, la care se adaugă cheltuieli obligatorii de 5,7 miliarde lei dobânzi şi contribuţia UE. Da, contribuţia UE, de unde voiaţi dumneavoastră să luaţi banii, pentru ca să îi daţi baronilor locali, prin amendamentele pe care le tot puneaţi în Parlamentul României", le-a transmis Cîţu social-democraţilor.
 
Prim-ministrul a menţionat că investiţiile în bugetul pentru 2021 sunt "în plus cu 8,2 miliarde de lei".
 
"Astfel că ajustarea deficitului intern în ESA în 2021 este moderată, pentru a putea continua sprijinul fiscal-bugetar amplu din 2020, pentru înlăturarea efectelor negative create de pandemia de COVID-19. Mai simplu, politica fiscală anul acesta rămâne stimulativă, deci, nu poţi să vorbeşti de austeritate când cresc cheltuielile bugetare, când ai o politică fiscală stimulativă, ca să traduc pentru dumneavoastră. Bugetul este construit să încurajeze redresarea economică în anul 2021, dar să reducă în acelaşi timp dezechilibrele bugetare apărute în perioada - şi, iarăşi atenţie, vă rog notaţi - 2017-2019, când amânaţi facturi şi făceaţi cheltuieli. Sunt aşteptări de la mediul de afaceri, precum transparenţă, predictibilitate, stabilitate, simplificare în privinţa legislaţiei fiscale şi asta vom face. Am promis de anul trecut şi m-am ţinut de cuvânt. Nu am introdus taxe în acest buget şi nu au crescut alte taxe. Noi ne ţinem de promisiune în ceea ce priveşte taxele", le-a mai spus Cîţu social-democraţilor. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7335 / 9433
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...