
Burduja: Romgaz are în lucru o analiză pentru preluarea unui mare combinat din România
26 Februarie 2025
AgerpresDirectorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a precizat că analiza privind preluarea unui combinat este complexă, compania uitându-se nu numai la un singur combinat, ci la piaţa de îngrăşăminte din România.
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz are în lucru o analiză pentru preluarea celui mai mare combinat din România, care i-ar permite să dea gaze la un preţ care să renteze pentru producţia de îngrăşăminte chimice, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
"Romgaz are în lucru o analiză pentru preluarea unui mare combinat din România, n-am să intru în alte detalii, care i-ar permite să dea un gaz la un preţ care să renteze pentru producţia de îngrăşăminte chimice şi, practic, să-şi extindă portofoliu în acest sens. E o analiză complexă cost-beneficiu şi vom vedea rezultatele, dar mandatul politic şi de securitate naţională ei îl au să facă astfel de demersuri", a explicat Sebastian Burduja.
"Romgaz are în lucru o analiză pentru preluarea unui mare combinat din România, n-am să intru în alte detalii, care i-ar permite să dea un gaz la un preţ care să renteze pentru producţia de îngrăşăminte chimice şi, practic, să-şi extindă portofoliu în acest sens. E o analiză complexă cost-beneficiu şi vom vedea rezultatele, dar mandatul politic şi de securitate naţională ei îl au să facă astfel de demersuri", a explicat Sebastian Burduja.
El a subliniat că industria are provocări la nivelul întregii Europe, menţionând că asta a şi susţinut la Bruxelles şi de câte ori a avut ocazia, că, prin politicile "de tipul terapie-şoc" a fost pusă pe butuci o parte bună a industriei noastre şi am ajuns să depindem de alţii.
"Ceea ce este şi un risc de securitate din punctul meu de vedere, când nu ai capacitatea să-ţi produci, de exemplu, îngrăşămintele chimice pentru agricultură. Şi când ştim cu toţii că acest proces de punere în conservare, să spunem, a unui combinat necesită apoi o investiţie de 300-400 de milioane de euro ca să îl pui înapoi pe picioare. Nu este înţelept să procedezi astfel. Şi cred că România are două lucruri de făcut, pe de o parte, lucruri care depind de ea însăşi, pe de altă parte lucruri care depind de Uniunea Europeană. Şi noi trebuie să ne susţinem poziţiile la Bruxelles. Ce depinde de noi? Depinde de noi să ne creştem masiv capacitatea de producţie de energie electrică şi sigur şi de gaze. De la gaze avem un plan clar, vorbim de Neptun Deep, vorbim de o producţie cu minimum 75%, dar până la 100% mai mare decât astăzi, şi vorbim şi de o valoare adăugată a acestui gaz, fie prin termocentrale pe gaz, deci să-l transformăm în energie electrică, proiectele Iernut, celebra epopee care continuă, şi Mintia, Işalniţa, Turceni şi altele, Năvodari. Pe de altă parte, să-l folosim în industrie şi acolo am mai spus-o şi demersul continuă", a mai afirmat ministrul Energiei, la ZF Power Summit 2025.
La rândul său, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a precizat că analiza privind preluarea unui combinat este complexă, compania uitându-se nu numai la un singur combinat, ci la piaţa de îngrăşăminte din România.
"Automat un producător de gaze naturale ar avea, să spunem, o sinergie interesantă cu un astfel de activ. În acest moment, suntem într-o perioadă incipientă, urmează să avem un consultant care să ne ajute să facem acest studiu de piaţă şi să evaluăm mai multe active", a spus el.
Întrebat dacă preluarea Azomureş ar avea sens, Popescu a răspuns afirmativ, dar a subliniat că trebuie făcut un due diligence clar şi orice investiţie trebuie integrată în planul de afaceri pe următorii zece ani.
"Face sens. Ca şi teorie, da, pentru că este, în primul rând, un producător foarte important de îngrăşăminte din România şi poate avea, să spunem, o mare bucată din piaţa de îngrăşăminte din România, dar, evident, un due diligence clar trebuie făcut, trebuie făcut un due diligence tehnic de mediu. Şi orice investiţie pe care Romgaz o face acum trebuie integrată în planul de afaceri pe care noi trebuie să-l facem pe următorii 10 ani. Să nu uităm că în 2025 şi 2026 avem cel mai mare CAPEX din istoria companiei, care jumătate din acest CAPEX vine din împrumuturi. Orice investiţie pe care compania Romgaz o va face trebuie să se încadreze în anumite limite din acel plan. Deci, în afară de această evaluare tehnică de mediu şi ce implicaţii ar avea în linie cu reglementările europene din punct de vedere al mediului înconjurător, trebuie să fie şi fezabilă din punct de vedere economic", a punctat Răzvan Popescu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 488 / 9764 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...