ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Isărescu: Singura constantă a dezbaterilor publice trebuie să fie gândirea raţională

15 Iunie 2023   |   Agerpres

Totodată, guvernatorul BNR a subliniat că cercetarea este "cam timidă social, deşi este bine situată din punct de vedere al muncii de cercetare".

 
 
Singura constantă a dezbaterilor publice trebuie să fie gândirea raţională, care dă puterea de judecată şi fereşte gândirea critică să bată câmpii, cum se zice în limbaj popular, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la o conferinţă de specialitate.

"Se invocă adeseori răspunderea participanţilor la dezbateri, în genere calitatea comunicării publice şi ştim cu toţii că e chiar imperios să fie aşa. Pentru probleme de mare interes grija înţelegerii lor corecte trebuie să se regăsească în acurateţea ideilor. Astfel de dezbateri nu trebuie nicidecum improvizate căci ar fi pierdere de vreme. Dezbaterea largă în societate a temelor majore fără premise clare şi fără scopuri precise este toxică. Cum zicea un mare om politic român, Ion.I.C. Brătianu, astfel de acţiuni trebuie să aibă măsură. A te lămuri în privinţa configuraţiei unui model de economie presupune o metodă de reperare a ideilor, o consecvenţă cu intenţia iniţială, o procedură de stăpânire a gândului, de eliminare a părerilor spontane şi a expresiilor emoţionale. Înseamnă o metodică a discuţiilor. Cât am fi de prinşi de intensitatea dezbaterilor nu trebuie să pierdem din vedere că fiecare trebuie să caute soluţia corectă. Într-un fel manifest, dezbaterile publice sunt dezbateri ştiinţifice. Singura constantă a dezbaterilor publice trebuie să fie gândirea raţională, care dă puterea de judecată şi fereşte gândirea critică să bată câmpii, cum se zice în limbaj popular", a menţionat Mugur Isărescu, la dezbaterile pe tema "Modelul Economic românesc în Uniunea European゠România - Orizont 2040".


Totodată, guvernatorul BNR a subliniat că cercetarea este "cam timidă social, deşi este bine situată din punct de vedere al muncii de cercetare".

"Mă bucură faptul că văd aici cercetători şi-i invit să fie mereu acolo unde au loc dezbateri pe teme de economie. Voi faceţi lucruri bune nu numai atunci când daţi tonul în cunoaşterea exigenţelor gândirii ştiinţifice. În fapt, cercetarea noastră este cam timidă social, deşi este bine situată din punct de vedere al muncii de cercetare. Ştiinţa economică pe care o serviţi este o ştiinţă socio-umană şi tocmai de aceea cercetătorii fac dovada că îşi respectă profesia şi prin calitatea fluxurilor de idei despre economie care sunt în societate. La fel cred, domnule rector, despre cercetarea din universităţi, care este cu prevalenţă fundamentală, dar nu se poate rezuma potenţialul cercetării academice la atât, ci este necesar să fie pe platforma socială a cercetării aplicate. Nu ezit să spun acum că şi mediul de afaceri nu ar trebui să-şi frământe ideile despre afaceri şi profit în suc propriu, ci are obligaţia de a susţine cercetarea, de a apela la cercetare, de a face cercetare. Sunt astfel convins că dacă vom conlucra mai mult vom reuşi să creionăm profilul economiei României. Fie să se întâmple acest lucru", a precizat Mugur Isărescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1423 / 8799
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...