ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Economiei: O strategie de ajutor a industriei româneşti se va regăsi în noul program de guvernare

25 Mai 2023   |   Agerpres

Întrebat dacă România are în vedere o strategie pentru sprijinirea sectorului industrial, Spătaru a răspuns: "Cu siguranţă se va regăsi în noul program de guvernare".

 
 
O strategie de ajutor a industriei româneşti se va regăsi în noul program de guvernare, care va conţine, printre altele, industrializare pe bază de licenţe, o schemă de ajutor de stat pentru industria metalurgică, dar şi pentru producţia de echipamente energetice, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Întrebat dacă România are în vedere o strategie pentru sprijinirea sectorului industrial, Spătaru a răspuns: "Cu siguranţă se va regăsi în noul program de guvernare".

"Sunt câteva elemente incluse, având ca obiectiv reindustrializarea României. Şi aici vă pot da câteva câteva dintre proiecte: industrializare pe bază de licenţe, cu achiziţia unor licenţe din străinătate şi producţia în România în sub-licenţă, vorbim de o schemă de ajutor de stat pentru industria metalurgică, tocmai pentru a reuşi să facem această modificare tehnologică, şi scheme de ajutor de stat pentru producţia de echipamente energetice, care pot duce la tranziţia energetică, aşa cum sunt acele pompe de căldură, panouri solare, mori eoliene, care ar putea fi produse în România", a adăugat el.


Ministrul a subliniat că sunt sectoare economice industriale care au un impact în produsul Intern Brut mult mai mare decât în anii anteriori.

"Industria românească nu mai e la nivelul anilor '89 ca număr de societăţi, dar, dacă vorbim de producţie, producţie livrată, sunt sectoare economice industriale care livrează incomparabil mult mai mult decât în anii anteriori. Vorbim de industria automotive în primul rând, pentru că, pe lângă cei doi mari producători de autoturisme, sunt şi cei din industria orizontală. Vorbim de alte sectoare economice, producţia de echipamente, cablaje, care în acest moment au un impact în PIB mult mai mare decât îl aveau înainte de '89", a susţinut el.

În altă ordine de idei, Florin Spătaru a precizat că statul român nu are în plan să naţionalizeze vreuna dintre companiile privatizate şi nici să intre în acţionariat.

"România, în primul rând, are o legislaţie care a fost actualizată în acest sens. Bineînţeles că, în funcţie de un interes strategic pe care statul l-ar putea avea pe sectoare critice, ar putea să reintre în acţionariat, e adevărat, prin intermediul Ministerului Economiei sau al altor ministere de resort sau să-şi crească participaţia în acele companii. Vorbim de o legislaţie şi nişte criterii foarte clare care duc la un astfel de parcurs, un astfel de proiect. Deocamdată nu există un proiect în care să spunem că statul vrea să intre în acţionariat sau să preia o companie care fusese privatizată anterior", a mai spus şeful de la Economie.

Ministrul Economiei a participat, joi, la conferinţa "Concurenţa în actualul context economic - asigurarea funcţionării pieţelor", organizată de autoritatea de concurenţă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1303 / 8637
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...