ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Neagu (BNR): Companiile nu numai că nu s-au capitalizat în ultimii 4 ani, ci au şi scos din rezervele făcute anterior

18 Iunie 2024   |   Agerpres

Neagu a precizat că firmele din România preferă să apeleze la credite comerciale în mai mare măsură faţă de cele din Europa.

 
 
Companiile nu numai că nu s-au capitalizat în ultimii patru ani, dar au şi scos din rezervele făcute anterior, ponderea dividendelor în total profituri în cazul economiei reale fiind de 107%, a afirmat, marţi, directorul adjunct al Direcţiei Stabilitate Financiară din Banca Naţională a României (BNR), Florian Neagu.

"Sectorul bancar, aşa cum vedeţi din cifre, are şi un grad bun de acoperire a pierderilor aşteptate cu provizioane, are şi un grad bun de acoperire a pierderilor neaşteptate cu capitaluri şi ne-am aşteptat să vedem o pregătire rezonabilă şi din partea sectorului real. De exemplu, a folosi perioadele bune care s-au manifestat în anii anteriori de a-şi consolida solvabilitatea firmelor. Ştiţi că avem o mare vulnerabilitate în economie, o pondere foarte mare de companii subcapitalizate şi aşteptările noastre ar fi fost ca în anii anteriori, când profiturile au fost semnificative în economia reală, să vedem o parte din aceste profituri capitalizate. Dacă ne uităm însă ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani, constatăm că ponderea dividendelor în total profituri în cazul economiei reale a fost de 107%, ceea ce înseamnă că nu numai că nu s-a capitalizat economia, dar s-a şi scos din rezervele făcute în anii anteriori", a declarat Neagu, la ZF Bankers Summit, a XII-a ediţie.


În opinia sa, situaţia este o sursă de îngrijorare, pentru că vine pe un fond structural al vulnerabilităţii de subcapitalizare cronică a economiei.

"Spre comparaţie, sectorul bancar din România a avut şi el ani buni de profitabilitate, dar ponderea dividendelor în total profit este undeva de 47%, ceea ce înseamnă că mai bine de jumătate din tot profitul obţinut de sectorul bancar nu a fost distribuit către acţionari, ci a fost distribuit către capitalizarea băncilor", a explicat el.

Potrivit acestuia, canalul principal de risc vine din direcţia companiilor nefinanciare, iar rata creditelor neperformante din această direcţie a fost cea mai mare. Astfel, rata creditelor neperformate generată de companii a fost în medie, în Uniunea Europeană, la apogeu, de peste 22%.

Neagu a precizat că firmele din România preferă să apeleze la credite comerciale în mai mare măsură faţă de cele din Europa. Acest lucru ar putea să pară o strategie bună, dar o analiză mai atentă arată că rata de neperformanţă la creditele comerciale este de trei ori mai mare faţă de cea la creditele bancare.

De asemenea, reprezentantul BNR a prezentat în cadrul conferinţei rezultatele ultimului Eurobarometru legat de deţinerile de produse financiare în ultimii doi ani în România versus Uniunea Europeană.

Conform prezentării, apetitul populaţiei la nivel european pentru plasamente în criptoactive este în creştere semnificativă, la 6%, dar în România ajunge la 8%. Florian Neagu a explicat că aceste criptoactive, dacă ţinem cont de modul în care au evoluat până în prezent, au o volatilitate de opt ori mai mare decât cele mai volatile active financiare tradiţionale.

"Criptoactivele au o legătură mai mult decât modestă cu economia reală. Nu finanţează mai deloc investiţii în economia reală. Sunt, aşa cum am văzut din statisticile europene şi internaţionale, (orientate - n. r.) către speculaţii, fraudă sau spălare de bani. În aceste condiţii în care populaţia din România are deţineri de criptoactive peste media europeană, poate genera unele probleme şi provocări pentru sistemul financiar. Pentru că în loc să plasezi banii în piaţa de capital, în fonduri de pensii sau depozite bancare, dacă ai un apetit mai scăzut, mergând în criptoactive, capacitatea de dezvoltare a sistemului financiar, care oricum e pe ultimul loc în Europa, poate fi afectată", a susţinut Florian Neagu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 42 / 8797
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...