ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rădulescu (BNR): Incertitudinile la nivel global reprezintă un risc sistemic sever şi în creştere

19 Ianuarie 2023   |   Agerpres

El a menţionat alte riscuri sistemice importante, dar de intensitate mai scăzută, precum întârzierea reformelor şi a absorbţiei fondurilor europene, în special prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), şi riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental.

 
 
Incertitudinile la nivel global, în contextul crizei energetice şi al războiului din Ucraina, reprezintă este un risc sistemic sever şi din păcate în continuă creştere, a declarat joi Eugen Rădulescu, director, Direcţia stabilitate financiară, Banca Naţională a României, la conferinţa de prezentare a "Raportului asupra stabilităţii financiare - decembrie 2022".
 
"Am făcut o hartă a riscurilor pe care o avem în fiecare ediţie a Raportului de stabilitate, o hartă a riscurilor care cuprinde patru riscuri pe care le considerăm esenţiale. Primul este cel legat de incertitudinile la nivel global, în contextul crizei energetice şi al războiului din Ucraina. Acesta este un risc sistemic sever şi din păcate în continuă creştere. Deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne, inclusiv ca urmare a evoluţiilor geopolitice regionale şi internaţionale este, de asemenea, un risc sistemic sever, dar care se menţine la un nivel care se modifică puţin de la precedentul raport", a spus Eugen Rădulescu.
 
El a menţionat alte riscuri sistemice importante, dar de intensitate mai scăzută, precum întârzierea reformelor şi a absorbţiei fondurilor europene, în special prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), şi riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental.
 
Conform raportului, sectorul populaţiei continuă să îşi menţină capacitatea robustă de onorare a datoriilor, rata de neperformanţă situându-se la nivelul de 3,1%, în septembrie 2022, în scădere cu 0,3 puncte procentuale în termeni anuali şi cu 0,8 puncte procentuale comparativ cu aceeaşi perioadă a primului an de pandemie (septembrie 2020). Ponderea însemnată a împrumuturilor cu rată de dobândă variabilă implică un risc considerabil de rată a dobânzii şi rămâne un motiv de preocupare în perioada următoare, în special în cazul creditelor ipotecare. Pe de o parte, debitorii ale căror credite au fost acordate cu dobândă variabilă ROBOR la 3 luni sunt mai vulnerabili în faţa creşterilor de dobândă comparativ cu cei cu rate ale dobânzii calculate pe baza IRCC, dat fiind faptul că primii înregistrează un grad de îndatorare semnificativ crescut faţă de creditele acordate cu IRCC după implementarea măsurii de limitare a gradului de îndatorare (1 ianuarie 2019). Pe de altă parte, debitorii având un credit ipotecar standard contractat la rata dobânzii calculată pe baza IRCC deţin ponderea majoritară în sistem. Măsurile BNR privind acordarea creditelor către populaţie prin respectarea unui grad sustenabil de îndatorare pentru debitori îşi dovedesc şi mai mult utilitatea în contextul actual privind costul finanţărilor, se arată în document.
 
Potrivit sursei citate, poziţia prudenţială şi financiară a sectorului bancar românesc este adecvată, dar riscurile sunt în creştere, atât la nivel local, cât şi internaţional, aspect semnalat inclusiv prin avertizarea CERS din septembrie 2022. Rata solvabilităţii s-a menţinut adecvată, superioară mediei europene (21,5%, septembrie 2022, faţă de 19% în UE, iunie 2022), dar rezerva de capital s-a diminuat odată cu marcarea negativă la piaţă a instrumentelor financiare măsurate la valoare justă, consecinţă a creşterii accelerate a ratelor de dobândă.
 
Între vulnerabilităţile sectorului bancar românesc se numără: aşteptările de creştere a riscului de nerambursare a creditelor acordate sectorului real pe fondul deteriorării condiţiilor macroeconomice, al incertitudinilor privind evoluţiile viitoare, dar şi al creşterii serviciului datoriei prin majorarea ratelor de dobândă; strânsa legătură între sectorul bancar şi sectorul guvernamental; polarizarea instituţiilor de credit în funcţie de mărime. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1898 / 8645
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...