ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE se teme că în Ungaria se poate ajunge la un ‘punct fără întoarcere’ în atacurile guvernului împotriva statului de drept

06 Iunie 2025   |   Agerpres

'Ungaria, desigur, erodează de ceva timp majoritatea controalelor și echilibrelor', a avertizat directoarea Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale, Sirpa Rautio, într-o întâlnire recentă cu un grup de jurnaliști la Viena, unde își are sediul agenția europeană.

 
 
Atacurile împotriva societății civile și a statului de drept în Ungaria reprezintă 'cazul cel mai dificil' al unei tendințe în creștere, până la punctul în care Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) se teme că guvernul ultranaționalist de la Budapesta 'a trecut o linie' critică, ajungând aproape de un 'punct fără întoarcere', transmite vineri EFE.

'Ungaria, desigur, erodează de ceva timp majoritatea controalelor și echilibrelor', a avertizat directoarea FRA, Sirpa Rautio, într-o întâlnire recentă cu un grup de jurnaliști la Viena, unde își are sediul agenția europeană.

Recent, FRA a emis un comunicat neobișnuit de dur față de Ungaria, menționând atât recenta lege ce interzice practic Gay Pride, precum și legea avută în vedere care va deschide ușa pentru a sancționa și chiar interzice ONG și mass-media independente.


În acest comunicat se afirmă că natura acestor modificări legislative 'ridică serioase îngrijorări nu doar pentru drepturile fundamentale în Ungaria', ci și pentru angajamentul față de valorile UE.

'Când se încalcă linii, când se întâmplă ceva cu adevărat dramatic și există un risc real de a submina drepturile fundamentale în mod sistematic și grav, trebuie să reacționăm', a subliniat Ratio răspunzând întrebărilor EFE referitoare la acel comunicat.

În timpul discuției cu jurnaliștii, Ratio a amintit că FRA lucrează de mai mult timp pe teme legate de societatea civilă și statul de drept, și a asigurat că 'Ungaria este în acest moment cel mai dificil caz, aproape, din păcate, de un punct fără întoarcere'.

Ratio a apreciat anunțul de miercuri al Budapestei, și anume că votul pentru așa-numita lege a transparenței a fost amânat pentru la toamnă.

Legea, impulsionată de guvernul premierului Viktor Orban, prevede ca ONG-urile sau mass-media care primesc finanțare din străinătate, inclusiv din UE, și care, conform autorităților, reprezintă un 'pericol pentru suveranitatea națională', să poată fi sancționate și chiar interzise.

'Este posibil ca scenariul cel mai rău să nu se întâmple', a declarat directoarea FRA, care a opinat că pasul înapoi în aprobarea acestei legi 'draconice' ar putea fi influențat de presiunea exercitată de organizațiile pentru drepturile omului.

'Probabil că presiunea provine mai ales din partea celor care gestionează bani și din articolul 7 al tratatelor (UE)', a spus ea, făcând referire la opțiunea unor sancțiuni economice din partea Comisiei Europene și la reglementarea ce permite suspendarea drepturilor statelor membre.

Rautio a opinat că legislația din Ungaria 'nu a fost în conformitate cu drepturile fundamentale în multe cazuri', iar cel al interzicerii Gay Pride 'este un bun exemplu de încercare de a restricționa dreptul la reuniune și la a manifesta'.

Experta finlandeză a indicat că, în Ungaria, unde premierul Orban guvernează cu majoritate absolută din 2010, multe instituții sunt de multă vreme 'captive'. Astfel, ea consideră că în această țară din Europa Centrală sunt influențate chiar instituțiile care ar trebui să fie gardienii drepturilor fundamentale și ai statului de drept, precum Curtea Constituțională, organele de supraveghere sau de combatere a corupției sau instituțiile pentru drepturile omului. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 36 / 9638
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
PNSA, alături de un sindicat de bănci românești și internaționale cu privire la acordarea unei facilități de credit în valoare de aproximativ 173 milioane de dolari firmei Black Sea Oil & Gas. Ce avocați au fost implicați în finanțare
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Schoenherr, alături de M Core în achiziția Focșani Shopping Centre de la KBC Bank. Markus Piuk (partner) a coordonat echipa
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Cariere în Drept | De vorbă cu Andra Mălina Stroe, șefă de promoție a generației care și-a finalizat studiile în 2022, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dacă te-ai ridicat la înălțimea sarcinilor în timpul facultății, este imposibil să nu reușești în a avea o carieră de succes. Înveți de la cei mai buni și ești coleg cu cei mai buni”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă NextUp Solutions în procesul de vânzare către Symfonia. Andreea Bănică (counsel): ”Tranzacția confirmă încă o dată că ecosistemul tech românesc este suficient de matur pentru a atrage interesul unor jucători internaționali serioși”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...