
UE se teme că în Ungaria se poate ajunge la un ‘punct fără întoarcere’ în atacurile guvernului împotriva statului de drept
06 Iunie 2025
Agerpres'Ungaria, desigur, erodează de ceva timp majoritatea controalelor și echilibrelor', a avertizat directoarea Agenției UE pentru Drepturi Fundamentale, Sirpa Rautio, într-o întâlnire recentă cu un grup de jurnaliști la Viena, unde își are sediul agenția europeană.
Atacurile împotriva societății civile și a statului de drept în Ungaria reprezintă 'cazul cel mai dificil' al unei tendințe în creștere, până la punctul în care Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA) se teme că guvernul ultranaționalist de la Budapesta 'a trecut o linie' critică, ajungând aproape de un 'punct fără întoarcere', transmite vineri EFE.
'Ungaria, desigur, erodează de ceva timp majoritatea controalelor și echilibrelor', a avertizat directoarea FRA, Sirpa Rautio, într-o întâlnire recentă cu un grup de jurnaliști la Viena, unde își are sediul agenția europeană.
Recent, FRA a emis un comunicat neobișnuit de dur față de Ungaria, menționând atât recenta lege ce interzice practic Gay Pride, precum și legea avută în vedere care va deschide ușa pentru a sancționa și chiar interzice ONG și mass-media independente.
'Ungaria, desigur, erodează de ceva timp majoritatea controalelor și echilibrelor', a avertizat directoarea FRA, Sirpa Rautio, într-o întâlnire recentă cu un grup de jurnaliști la Viena, unde își are sediul agenția europeană.
Recent, FRA a emis un comunicat neobișnuit de dur față de Ungaria, menționând atât recenta lege ce interzice practic Gay Pride, precum și legea avută în vedere care va deschide ușa pentru a sancționa și chiar interzice ONG și mass-media independente.
În acest comunicat se afirmă că natura acestor modificări legislative 'ridică serioase îngrijorări nu doar pentru drepturile fundamentale în Ungaria', ci și pentru angajamentul față de valorile UE.
'Când se încalcă linii, când se întâmplă ceva cu adevărat dramatic și există un risc real de a submina drepturile fundamentale în mod sistematic și grav, trebuie să reacționăm', a subliniat Ratio răspunzând întrebărilor EFE referitoare la acel comunicat.
În timpul discuției cu jurnaliștii, Ratio a amintit că FRA lucrează de mai mult timp pe teme legate de societatea civilă și statul de drept, și a asigurat că 'Ungaria este în acest moment cel mai dificil caz, aproape, din păcate, de un punct fără întoarcere'.
Ratio a apreciat anunțul de miercuri al Budapestei, și anume că votul pentru așa-numita lege a transparenței a fost amânat pentru la toamnă.
Legea, impulsionată de guvernul premierului Viktor Orban, prevede ca ONG-urile sau mass-media care primesc finanțare din străinătate, inclusiv din UE, și care, conform autorităților, reprezintă un 'pericol pentru suveranitatea națională', să poată fi sancționate și chiar interzise.
'Este posibil ca scenariul cel mai rău să nu se întâmple', a declarat directoarea FRA, care a opinat că pasul înapoi în aprobarea acestei legi 'draconice' ar putea fi influențat de presiunea exercitată de organizațiile pentru drepturile omului.
'Probabil că presiunea provine mai ales din partea celor care gestionează bani și din articolul 7 al tratatelor (UE)', a spus ea, făcând referire la opțiunea unor sancțiuni economice din partea Comisiei Europene și la reglementarea ce permite suspendarea drepturilor statelor membre.
Rautio a opinat că legislația din Ungaria 'nu a fost în conformitate cu drepturile fundamentale în multe cazuri', iar cel al interzicerii Gay Pride 'este un bun exemplu de încercare de a restricționa dreptul la reuniune și la a manifesta'.
Experta finlandeză a indicat că, în Ungaria, unde premierul Orban guvernează cu majoritate absolută din 2010, multe instituții sunt de multă vreme 'captive'. Astfel, ea consideră că în această țară din Europa Centrală sunt influențate chiar instituțiile care ar trebui să fie gardienii drepturilor fundamentale și ai statului de drept, precum Curtea Constituțională, organele de supraveghere sau de combatere a corupției sau instituțiile pentru drepturile omului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 102 / 9704 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...