ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CCR: Libertatea de exprimare în era digitală, discutată la Congresul Mondial de Drept

26 Iulie 2023   |   Agerpres

Congresul a fost organizat, în 20-21 iulie, de Asociaţia Mondială a Juriştilor (World Jurist Association) şi de Fundaţia Mondială de Drept (World Law Foundation) şi, potrivit organizatorilor, a reunit profesionişti ai dreptului din peste 60 de ţări, peste 200 de lideri mondiali, inclusiv şefi de stat şi de autorităţi, judecători de instanţe supranaţionale şi naţionale, cadre universitare, avocaţi, activişti ai drepturilor omului, în scopul identificării soluţiilor legale pentru menţinerea şi consolidarea democraţiei şi a păcii (Peace through Law).

 
 
Libertatea de exprimare digitală, dar şi inteligenţa artificială ca posibilă ameninţare la adresa statului de drept au fost printre subiectele discutate în cadrul celui de-al 28-lea Congres Mondial de Drept, desfăşurat la New York, la care au participat judecătorii Laura-Iuliana Scântei, Gheorghe Stan şi magistrat-asistent Cristina Titirişcă în calitate de reprezentanţi ai Curţii Constituţionale a României (CCR).

Conform unui comunicat transmis, marţi, de CCR congresul a fost organizat, în 20-21 iulie, de Asociaţia Mondială a Juriştilor (World Jurist Association) şi de Fundaţia Mondială de Drept (World Law Foundation) şi, potrivit organizatorilor, a reunit profesionişti ai dreptului din peste 60 de ţări, peste 200 de lideri mondiali, inclusiv şefi de stat şi de autorităţi, judecători de instanţe supranaţionale şi naţionale, cadre universitare, avocaţi, activişti ai drepturilor omului, în scopul identificării soluţiilor legale pentru menţinerea şi consolidarea democraţiei şi a păcii (Peace through Law).


În deschiderea manifestării ştiinţifice au prezentat alocuţiuni Javier Cremades, preşedintele World Jurist Association, Guillermo Lasso, preşedintele Republicii Ecuador, şi Susan Kohlmann, preşedintele Baroului New York City. Lucrările au fost organizate pe tematici, în 53 de paneluri, dintre care patru au fost moderate de către profesorul Rainer Arnold (Universitatea din Regensburg, Germania), la invitaţia căruia a participat la congres delegaţia Curţii Constituţionale a României.

În cadrul panelului "Libertatea de exprimare în era digitală", judecătoarea Laura-Iuliana Scântei a prezentat expozeul cu tema "Echilibrul dintre securitatea cibernetică digitală şi libertatea de exprimare" (Balancing Digital Cyber Security and Freedom of Expression). Prezentarea acesteia a vizat trei paliere: reglementarea internetului şi a platformelor de reţele sociale; guvernanţa datelor şi securitatea cibernetică versus păstrarea libertăţii de exprimare pentru democraţiile consolidate; rolul curţilor constituţionale naţionale în revizuirea legilor care afectează drepturile şi libertăţile fundamentale, precizează sursa citată.

Un alt panel a avut ca tematică "Universalitatea statului de drept" şi, în cadrul acestuia, judecătorul Gheorghe Stan a susţinut prezentarea cu titlul "Garanţiile statului de drept în România în era digitală, securitatea cibernetică şi prelucrarea datelor cu caracter personal".

"Amintind de jurisprudenţa recentă a instanţei române de contencios constituţional, el a subliniat că statul de drept este obligat să garanteze drepturile fundamentale, în condiţiile în care provocările erei digitale şi riscurile de a afecta aceste drepturi sunt din ce în ce mai mari, iar mecanismele existente trebuie ajustate astfel încât să se adapteze noilor realităţi sociale, cu respectarea exigenţelor constituţionale de reglementare normativă", se arată în comunicatul CCR.

De asemenea, în prezentarea "Inteligenţa artificială - ameninţare la adresa statului de drept? Rolul curţilor constituţionale în modelarea tehnologiilor emergente" din cadrul panelului "Statul de drept, justiţia constituţională şi tehnologia", magistrat-asistent Cristina Titirişcă a arătat că, în condiţiile în care tehnologiile emergente se dezvoltă din ce în ce mai mult şi afectează viaţa de zi cu zi, provocarea pentru democraţiile constituţionale este cum să se asigure că statul de drept are suficient spaţiu pentru a proteja valorile constituţionale tradiţionale, pentru realizarea unui echilibru între domnia legii şi "domnia tehnologiei".

La ceremonia de închidere a Congresului Mondial de Drept, organizată la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite, a participat Majestatea Sa Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, precum şi Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, căreia i s-a acordat Premiul Mondial pentru Pace şi Libertate (World Peace & Liberty Award 2023), adaugă sursa amintită.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 163 / 4304
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați definitivi
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Cele mai multe tranzacții care se fac în momentul actual sunt cele cu investitori strategici care vor să intre pe piața din România sau sunt deja prezenți și vor să își mărească cota de piață. În această perioadă, sell-side sunt fondurile de private equity, iar buy-side sunt strategici. Distressed, aproape deloc
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
Voicu & Asociații extinde echipa prin cooptarea unor avocați specializați. Daniel Voicu, Avocat Coordonator: Suntem deschiși pentru lărgirea continuă a echipei noastre cu avocați ambitioși recent admiși în Barou
LegiTeam | The Opportunity: Junior Associate, Litigation (DLA Piper)
Stratulat Albulescu a asistat ELI Parks la închirierea către Sopsa a unei suprafețe de 6.400 m.p. în cadrul Eli Park 4
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
EXCLUSIV - Finanțele plătesc anul acesta peste 2 mil. E avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate în SUA, UK, Belgia, Luxemburg, Franța și Suedia și ce onorarii primește fiecare
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați consultanți
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...