ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CCR: Libertatea de exprimare în era digitală, discutată la Congresul Mondial de Drept

26 Iulie 2023   |   Agerpres

Congresul a fost organizat, în 20-21 iulie, de Asociaţia Mondială a Juriştilor (World Jurist Association) şi de Fundaţia Mondială de Drept (World Law Foundation) şi, potrivit organizatorilor, a reunit profesionişti ai dreptului din peste 60 de ţări, peste 200 de lideri mondiali, inclusiv şefi de stat şi de autorităţi, judecători de instanţe supranaţionale şi naţionale, cadre universitare, avocaţi, activişti ai drepturilor omului, în scopul identificării soluţiilor legale pentru menţinerea şi consolidarea democraţiei şi a păcii (Peace through Law).

 
 
Libertatea de exprimare digitală, dar şi inteligenţa artificială ca posibilă ameninţare la adresa statului de drept au fost printre subiectele discutate în cadrul celui de-al 28-lea Congres Mondial de Drept, desfăşurat la New York, la care au participat judecătorii Laura-Iuliana Scântei, Gheorghe Stan şi magistrat-asistent Cristina Titirişcă în calitate de reprezentanţi ai Curţii Constituţionale a României (CCR).

Conform unui comunicat transmis, marţi, de CCR congresul a fost organizat, în 20-21 iulie, de Asociaţia Mondială a Juriştilor (World Jurist Association) şi de Fundaţia Mondială de Drept (World Law Foundation) şi, potrivit organizatorilor, a reunit profesionişti ai dreptului din peste 60 de ţări, peste 200 de lideri mondiali, inclusiv şefi de stat şi de autorităţi, judecători de instanţe supranaţionale şi naţionale, cadre universitare, avocaţi, activişti ai drepturilor omului, în scopul identificării soluţiilor legale pentru menţinerea şi consolidarea democraţiei şi a păcii (Peace through Law).


În deschiderea manifestării ştiinţifice au prezentat alocuţiuni Javier Cremades, preşedintele World Jurist Association, Guillermo Lasso, preşedintele Republicii Ecuador, şi Susan Kohlmann, preşedintele Baroului New York City. Lucrările au fost organizate pe tematici, în 53 de paneluri, dintre care patru au fost moderate de către profesorul Rainer Arnold (Universitatea din Regensburg, Germania), la invitaţia căruia a participat la congres delegaţia Curţii Constituţionale a României.

În cadrul panelului "Libertatea de exprimare în era digitală", judecătoarea Laura-Iuliana Scântei a prezentat expozeul cu tema "Echilibrul dintre securitatea cibernetică digitală şi libertatea de exprimare" (Balancing Digital Cyber Security and Freedom of Expression). Prezentarea acesteia a vizat trei paliere: reglementarea internetului şi a platformelor de reţele sociale; guvernanţa datelor şi securitatea cibernetică versus păstrarea libertăţii de exprimare pentru democraţiile consolidate; rolul curţilor constituţionale naţionale în revizuirea legilor care afectează drepturile şi libertăţile fundamentale, precizează sursa citată.

Un alt panel a avut ca tematică "Universalitatea statului de drept" şi, în cadrul acestuia, judecătorul Gheorghe Stan a susţinut prezentarea cu titlul "Garanţiile statului de drept în România în era digitală, securitatea cibernetică şi prelucrarea datelor cu caracter personal".

"Amintind de jurisprudenţa recentă a instanţei române de contencios constituţional, el a subliniat că statul de drept este obligat să garanteze drepturile fundamentale, în condiţiile în care provocările erei digitale şi riscurile de a afecta aceste drepturi sunt din ce în ce mai mari, iar mecanismele existente trebuie ajustate astfel încât să se adapteze noilor realităţi sociale, cu respectarea exigenţelor constituţionale de reglementare normativă", se arată în comunicatul CCR.

De asemenea, în prezentarea "Inteligenţa artificială - ameninţare la adresa statului de drept? Rolul curţilor constituţionale în modelarea tehnologiilor emergente" din cadrul panelului "Statul de drept, justiţia constituţională şi tehnologia", magistrat-asistent Cristina Titirişcă a arătat că, în condiţiile în care tehnologiile emergente se dezvoltă din ce în ce mai mult şi afectează viaţa de zi cu zi, provocarea pentru democraţiile constituţionale este cum să se asigure că statul de drept are suficient spaţiu pentru a proteja valorile constituţionale tradiţionale, pentru realizarea unui echilibru între domnia legii şi "domnia tehnologiei".

La ceremonia de închidere a Congresului Mondial de Drept, organizată la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite, a participat Majestatea Sa Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, precum şi Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, căreia i s-a acordat Premiul Mondial pentru Pace şi Libertate (World Peace & Liberty Award 2023), adaugă sursa amintită.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 608 / 4749
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...