
După 7 ani de anchetă, DNA trimite în instanţă dosarul de evaziune de la Murfatlar cu prejudiciu de 47 milioane euro
22 Decembrie 2023
AgerpresAncheta în acest caz a fost începută în octombrie 2016, când au avut loc şi mai multe percheziţii, procurorii având nevoie de şapte ani pentru a întocmi un rechizitoriu şi trimite inculpaţii în judecată. Faptele cercetate sunt din perioada 2012 - 2015.
Trei angajaţi de la Birourile Vamale Buzău şi Constanţa, şase oameni de afaceri şi firmele Murfatlar, Euroavipo, Bartenders Distilleries şi Oana Management au fost trimişi în judecată de DNA pentru evaziune fiscală şi abuz în serviciu, prejudiciul în acest caz fiind estimat la 47 milioane euro.
Ancheta în acest caz a fost începută în octombrie 2016, când au avut loc şi mai multe percheziţii, procurorii având nevoie de şapte ani pentru a întocmi un rechizitoriu şi trimite inculpaţii în judecată. Faptele cercetate sunt din perioada 2012 - 2015.
Potrivit unui comunicat al DNA, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu Marius Fulgeanu - fost director executiv al Biroului Vamal de Interior Buzău, Nicolae Cristian Stăniguţ - fost director executiv al Biroului Vamal de Interior Constanţa, Leonard Adumitroaie - inspector în cadrul Biroului Vamal de Interior Buzău.
De asemenea, au fost trimişi în judecată şase oameni de afaceri - Cătălin Bucura, Gheorghe Cosmin Popescu, Constantin Cîrciumaru, Sorin Vasile Săvoiu, Cătălin Florian Vasilescu, Gheorghe Zlotea - pentru evaziune fiscală, în formă continuată, forma participaţiei penale fiind autoratul şi, respectiv complicitatea.
În acelaşi dosar, au fost deferite justiţiei firmele SC Murfatlar Romania SA, SC Euroavipo SA, SC Bartenders Distilleries şi SC Oana Management SRL, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Conform DNA, în perioada 2012-2015, societăţile SC Murfatlar România SA, SC Euroavipo SA, SC Bartenders Distilleries SRL şi SC Oana Management SRL, cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, administrate sau controlate în fapt de o parte din cei şase oameni de afaceri trimişi în judecată, ar fi produs bugetului consolidat al statului un prejudiciu total de 237.865.710 lei (47.573.142 de euro) prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale. Activitatea infracţională s-ar fi desfăşurat în condiţiile în care anumiţi funcţionari publici din cadrul autorităţilor vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi prin atribuţiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.
Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în acest dosar, au fost:
*sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care ar fi avut ca urmare mărirea taxei deductibile;
*înregistrarea în contabilitate a unor facturi emise de pretinşi furnizori în scopul de a majora artificial taxa pe valoarea adăugată deductibilă, astfel încât, printr-o eventuală compensare ori rambursare, această sumă să poată acoperi celelalte obligaţii fiscale pe care societăţile le-ar fi înregistrat ca urmare a desfăşurării activităţii de producţie a băuturilor alcoolice;
*"îngăduinţa" inculpaţilor Fulgeanu Marius, Stăniguţ Nicolae Cristian şi Adumitroaie Leonard, care nu ar fi îndeplinit actele la care ar fi fost obligaţi şi nu ar fi dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor SC Murfatlar România SA şi SC Euroavipo SA, deşi societăţile comerciale ar fi înregistrat lună de lună obligaţii fiscale restante, iar cuantumul acestora ar fi crescut constant.
În cauză, s-au dispus măsuri asiguratorii contând în indisponibilizarea unor bunuri şi sume de bani în cuantum de 369.146.817 lei.
Ministerul Finanţelor s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Buzău cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 380 / 4737 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...