ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Firmele Veolia şi Fireproof scapă de procesul pentru ucidere din culpă privind accidentul de la CET Brazi

19 Decembrie 2023   |   AGERPRES

Instanţa a dispus încetarea procesului faţă de cele două inculpate persoane juridice trimise în judecată pentru ucidere din culpă, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.

 
 
Societăţile Veolia Energie Prahova (fostă SC Dalkia Termo Prahova SRL) şi Fireproof Team scapă de procesul pentru ucidere din culpă în legătură cu accidentul de muncă din anul 2013 de la CET Brazi, soldat cu rănirea gravă a doi muncitori, dintre care unul a decedat ulterior la spital.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Judecătoria Ploieşti s-a pronunţat, luni, pe fond în acest dosar care a fost trimis în judecată în vara anului 2021 de Parchetul General, la opt ani de la producerea accidentului.

Astfel, instanţa a dispus încetarea procesului faţă de cele două inculpate persoane juridice trimise în judecată pentru ucidere din culpă, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale.


Pe de altă parte, Judecătoria Ploieşti obligă cele două firme la plata unor sume în valoare totală de 170.000 euro, reprezentând prejudiciu moral.

Decizia nu este definitivă.

Potrivit unui comunicat transmis în iunie 2021 de PIICJ, la data de 23 februarie 2013 s-a produs un accident de muncă în incinta SC Dalkia Termo Prahova SRL (actuală Veolia Energie Prahova SRL), la punctul de lucru situat în localitatea Brazi, judeţul Prahova, cu ocazia reparaţiilor efectuate pentru înlăturarea unui por pe o conductă la unitatea de exploatare/producţie, secţia exploatare turbine.

În timpul lucrărilor, conducta s-a fisurat, ceea ce a condus la evaporarea masivă a condensului şi transformarea acestuia în abur care a inundat spaţiul de lucru, accident soldat cu vătămarea corporală a doi muncitori, ambii din cadrul SC Fireproof Team SRL.

Cei doi muncitori au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă, însă unul a decedat la data de 12 martie 2013.

Conform materialului probator, accidentul de muncă s-a produs ca urmare a unui şir de erori, iar cauzele generatoare principale constau în: neînregistrarea la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (în continuare ISCIR), nesupunerea la verificări tehnice periodice a conductei implicate în eveniment, neoprirea de îndată din funcţiune a conductei cu defecţiuni, utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru "Furmanite", incompletă, neadaptabilă condiţiilor de lucru şi neautorizată ISCIR, utilizarea de către muncitori a unei platforme de lucru neadecvate condiţiilor din teren şi a unui echipament individual de protecţie necorespunzător în instalaţiile termoenergetice.

Procurorii mai spun că firma Veolia Energie Prahova, în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, prin încălcarea legislaţiei primare şi secundare, precum şi a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă săvârşind următoarele acţiuni şi inacţiuni:

* a omis supunerea la verificări a conductei cu defecţiuni;

* nu a oprit conducta cu defecţiuni;

* a admis utilizarea echipei, metodei Furmanite şi echipamentelor, toate neautorizate ISCIR.

De asemenea, cealaltă firmă trimisă în judecată, Fireproof Team SRL, în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, prin încălcarea legislaţiei primare şi secundare, precum şi a procedurilor de lucru specifice, a încălcat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă săvârşind următoarele acţiuni şi inacţiuni:

* a dispus utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru "Furmanite", incompletă, neadaptabilă condiţiilor de lucru şi neautorizată ISCIR;

* a dispus utilizarea de către echipa de intervenţie a unui echipament individual de protecţie necorespunzător în instalaţiile termoenergetice.

Conform procurorilor, toate aceste fapte ar fi condus la crearea unui pericol grav şi iminent la locul de muncă, ce s-a materializat în producerea accidentului de muncă soldat cu fisurarea conductei şi decesul unui muncitor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 256 / 4604
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...