ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Judecătorii refuză extrădarea unui elev român, anchetat de FBI pentru sute de amenințări cu bombă

13 Mai 2025   |   Agerpres

Audiat de autorități române și americane, elevul a recunoscut faptele reținute în sarcina sa, respectiv că a învățat cum să efectueze apeluri telefonice prin diverse aplicații de internet (inclusiv aplicații folosite pentru a transmite numeroase amenințări cu bombă) și că a trimis, începând din decembrie 2022, peste 450 de amenințări cu bombă și/sau amenințări de a comite un atac armat în masă într-o școală.

 
 
Curtea de Apel București a respins marți cererea autorităților americane de extrădare a unui elev român în vârstă de 17 ani, acuzat că a trimis sute de amenințări cu bombă unor instituții de peste ocean și că a manipulat fete minore pentru a se angaja în acte de violență extremă, exploatare sexuală și automutilare.

'În baza art. 2 alin. 4 teza finală din Legea nr. 111 din data de 15 mai 2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România și Statele Unite ale Americii rap. la art. 52 alin. 7 din Legea nr. 302/2004 rep. respinge sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București. Respinge cererea de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii cu privire la cetățeanul român I.L.A. Revocă măsura arestului la domiciliu luată față de inculpatul I.L.A. În baza art. 52 alin. 7 din Legea nr. 302/2004 republicată, dispune punerea în libertate a persoanei extrădabile I.L.A, dacă nu este reținută sau arestată în altă cauză. Constată că persoana extrădabilă a fost reținută, arestată provizoriu, respectiv arestată la domiciliu de la data de 21.01.2025 la zi. Cu drept de contestație în termen de 5 zile de la pronunțare', se arată în decizia instanței române.


În decembrie 2024, adolescentul român a fost dat în urmărire internațională, în baza unui mandat de arestare emis de un judecător din districtul de Sud al statului New York, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni: conspirație în vederea comiterii de infracțiuni împotriva SUA, exploatarea sexuală a unui minor, primirea și distribuirea de pornografie infantilă, amenințări de extorcare pe cale interstatală, amenințarea comunicațiilor interstatale, amenințarea cu folosirea armelor de distrugere în masă, amenințarea cu acte de terorism care depășesc frontierele naționale.

Conform documentelor de la dosar, începând din septembrie 2023, Biroul Federal de Investigații și alte organe de aplicare a legii din SUA și din străinătate au investigat o rețea globală de persoane, inclusiv minori, care au desfășurat activități infracționale prin intermediul anumitor grupuri online.

Printre obiectivele declarate public de aceste grupuri se află prăbușirea actualei ordini mondiale și distrugerea societății civilizate, prin coruperea și exploatarea tinerilor din lume.

Autoritățile judiciare americane susțin că elevul român este membru al unor astfel de grupuri infracționale online, care vizează, manipulează și extorchează victimele pentru a le determina să comită acte de violență, exploatare sexuală și automutilare.

Astfel, elevul român le-ar fi făcut pe victimele minore să creadă că se aflau în relații romantice cu el, apoi le-a îndrumat, printre altele, să producă și să împărtășească conținut sexual explicit și să se angajeze în acte de violență, inclusiv autovătămare gravă și cruzime față de animale.

Uneori, atunci când o victimă refuza să furnizeze materiale explicite sau să comită acte violente, așa cum i se ceruse, adolescentul român trimitea amenințări cu bombă către instituții din SUA, indicând drept făptaș pe fata care nu l-a ascultat.

Aceste amenințări au inclus cel puțin câteva sute de false amenințări cu bombă la adresa instituțiilor publice (sinagogi, districte școlare, aeroporturi, spitale și clădiri guvernamentale) situate în Statele Unite, inclusiv în New York, precum și în mai multe țări străine, printre care și Marea Britanie. După ce au primit amenințările, instituțiile publice au fost evacuate sau închise temporar, provocând perturbări semnificative, panică și pierderi financiare.

În plus, forțele de ordine se deplasau la reședința victimei minore la care se făcea referire sau care era asociată în alt mod cu amenințarea cu bombă, când, de fapt, amenințările fuseseră trimise de elevul român.

Autoritățile americane susțin că, din jurul lunii iunie 2023 și până în jurul lunii septembrie 2023, elevul a comunicat prin intermediul unei platforme de mesagerie online cu o victimă minoră situată în Westchester County, New York. Adolescentul a făcut-o pe fată să creadă că era într-o relație sentimentală cu el și i-a cerut să-și tatueze pe piele pseudonimul lui și să-i trimită fotografii nud cu ea.

În jurul lunii septembrie 2023, adolescentul a trimis amenințări cu bombă false către numeroase școli și districte școlare din sau din jurul comitatului Westchester, unde el credea că locuiește fala respectivă, și le-a cerut destinatarilor să contacteze expeditorul la o adresă IP asociată cu victima sa. De exemplu, în jurul datei de 20 septembrie 2023, elevul a trimis următoarea amenințare cu bombă către mai multe districte școlare: 'Am plasat mai multe bombe în toate școlile din districtele voastre școlare. Bombele vor exploda în câteva ore. Contactați-mă, adresa mea IP este: (adresa victimei).

În jurul lunii aprilie 2024 până în jurul lunii iunie 2024, în timp ce se afla în România, el a comunicat prin intermediul unei platforme de mesagerie online cu o altă victimă aflată în Oklahoma sau în împrejurimi. Elevul i-a spus victimei că este îndrăgostit de ea și că era prietenul ei. În luna aprilie 2024 sau în jurul acestei date, el i-a cerut fetei să-și tatueze pe piele pseudonimul lui și să-i trimită fotografii nud cu ea prin internet. La data de 27 aprilie 2024, el a amenințat-o că, în cazul în care nu va face ceea ce i-a cerut, va trimite un e-mail, la școala unde ea învăța, cu fotografii nud ale acesteia.

Audiat de autorități române și americane, elevul a recunoscut faptele reținute în sarcina sa, respectiv că a învățat cum să efectueze apeluri telefonice prin diverse aplicații de internet (inclusiv aplicații folosite pentru a transmite numeroase amenințări cu bombă) și că a trimis, începând din decembrie 2022, peste 450 de amenințări cu bombă și/sau amenințări de a comite un atac armat în masă într-o școală.

Pe parcursul investigației, agenții FBI au audiat șase victime pe care elevul român le-a manipulat și le-a extorcat pentru a se angaja în acte de violență extremă, exploatare sexuală și autovătămare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15 / 4688
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...