Pedeapsă cu suspendare pentru un om de afaceri implicat în dosarul mitei de 22 milioane de euro de la Aeroportul Otopeni
04 Septembrie 2023
AgerpresCătălin Lăscuţ, patronul firmei Millenium Pro Design SRL, încheiase în luna mai un acord cu DNA în care şi-a recunoscut vinovăţia şi a acceptat să primească o pedeapsă cu suspendare pentru implicarea sa în cazul de corupţie de la Aeroportul Otopeni, însă acest acord a fost respins în luna iulie de Tribunalul Bucureşti.
Curtea de Apel Bucureşti a admis luni acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de omul de afaceri Cătălin Lăscuţ cu procurorii DNA, acesta fiind condamnat la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, în dosarul mitei de 22 milioane euro de la Aeroportul Otopeni.
Cătălin Lăscuţ, patronul firmei Millenium Pro Design SRL, încheiase în luna mai un acord cu DNA în care şi-a recunoscut vinovăţia şi a acceptat să primească o pedeapsă cu suspendare pentru implicarea sa în cazul de corupţie de la Aeroportul Otopeni, însă acest acord a fost respins în luna iulie de Tribunalul Bucureşti.
Omul de afaceri şi DNA au atacat decizia instanţei de fond, având câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, care a recunoscut luni înţelegerea dintre cele două părţi. Pe lângă pedepsa cu suspendare, omul de afaceri trebuie să presteze 120 de zile muncă în folosul comunităţii la DGASPC.
Cătălin Lăscuţ, patronul firmei Millenium Pro Design SRL, încheiase în luna mai un acord cu DNA în care şi-a recunoscut vinovăţia şi a acceptat să primească o pedeapsă cu suspendare pentru implicarea sa în cazul de corupţie de la Aeroportul Otopeni, însă acest acord a fost respins în luna iulie de Tribunalul Bucureşti.
Omul de afaceri şi DNA au atacat decizia instanţei de fond, având câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, care a recunoscut luni înţelegerea dintre cele două părţi. Pe lângă pedepsa cu suspendare, omul de afaceri trebuie să presteze 120 de zile muncă în folosul comunităţii la DGASPC.
Tot în acest dosar, DNA a încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu alţi doi inculpaţi, respectiv George Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, şi Radu Laurenţiu Tănăsescu, directorul firmei SC Millenium Pro Design SRL.
Acordul încheiat cu George Alexandru Ivan a fost respins însă de Tribunalul Bucureşti, procesul fiind în derulare la Curtea de Apel Bucureşti.
Singurul inculpat trimis în judecată este Cristian Dumitru Bălan, el fiind considerat intermediarul mitei.
Conform DNA, în luna ianuarie 2022 şi în perioada octombrie-noiembrie 2022, Cristian Dumitru Bălan ar fi pretins în două rânduri de la un om de afaceri (asociat în cadrul unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale în Aeroportul Otopeni) şi în alte două rânduri de la directorul general al unei alte societăţi comerciale mai multe sume de bani (10 milioane euro, 10 milioane euro, 1,2 milioane de euro şi 1,2 milioane euro).
În documentele trimise în instanţă, DNA arăta că Bălan a cerut 10 milioane şi 1,2 milioane euro de la Saade Hardan, asociat şi director general al SC DNATA Catering SRL, şi alţi 10 milioane euro şi 1,2 milioane euro de la Cătălin Lăscuţ, patronul Millenium Pro Design SRL, pentru a obţine de la autorităţi prelungirea contractelor de exploatare a spaţiilor comerciale de la Aeroportul Otopeni.
Cristian Dumitru Bălan ar fi fost ajutat de George Alexandru Ivan, fost director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), la pretinderea uneia dintre sumele de 10.000.000 euro, respectiv ar fi acţionat împreună cu acesta la pretinderea uneia dintre sumele de 1.200.000 euro.
În schimbul banilor respectivi, Cristian Dumitru Bălan ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului Transporturilor şi directorului general al CNAB şi că îi va determina pe aceştia să prelungească pe diverse perioade de timp (un an, respectiv cinci ani) contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul Aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB şi cele două societăţi comerciale.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 352 / 4522 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
SARMIS Capital achiziționează pachetul majoritar al MG-Tec Industry. Fondul de investiții a fost asistat de avocații Reff & Asociații, vânzătorii au avut alături o echipă de la Bondoc & Asociații
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...