ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Experții CMS, prudenți în privința perspectivelor de tranzacționare pe piața de M&A din regiune | În ciuda faptului că, la nivel european, investitorii au o abordare mai prudentă, în România observăm că apetitul acestora pentru investiții se păstrează la un nivel ridicat, spun avocații echipei din București

17 Septembrie 2019   |   A.D.

Deși perspectivele privind piața de fuziuni și achiziții sunt în mare măsură negative, respondenții se așteaptă la o creștere a numărului de tranzacții ale companiilor aflate în dificultate (peste 95% dintre aceștia) sau la restructurări cauzate de deteriorarea condițiilor economice în anul următor (94%).

Gabriel Sidere (stanga), Managing Partner CMS România si Horea Popescu, Partener CMS România si coordonatorul departamentului de Corporate M&A

 
 
Indicatori macro-economici slabi, situația geopolitică regională și globală, incertitudine privind Brexit-ul și protecționismul în creștere în comerțul mondial sunt printre factorii care au contribuit la o schimbare a așteptărilor privind piața de fuziuni și achiziții (M&A), dar și la începutul unei scăderi a activității de tranzacționare, concluzionează cea de-a șaptea ediție a raportului European M&A Outlook 2019, publicat de firma internațională de avocatură CMS, în asociere cu analiștii de la Mergermarket.

Raportul CMS reprezintă o analiză cuprinzătoare a previziunilor de tranzacționare pe piața europeană de fuziuni și achiziții, consemnând opiniile a peste 230 de manageri de top ai celor mai importante corporații și firme de private equity active în Europa cu privire la evoluția pieței de M&A pentru anul următor.


În ultimele 12 luni, valoarea totală a pieței europene de M&A a scăzut cu 22% față de anul precedent, atingând nivelul de 652,2 miliarde EUR. Piața a asistat la mai multe tranzacții eșuate, printre care s-au remarcat cele dintre Deutsche Bank și Commerzbank în Germania, Asda și Sainsbury's în Marea Britanie și dintre producătorul francez de trenuri Alstom și divizia feroviară a conglomeratului german Siemens.

→   Descarcă raportul European M&A Outlook 2019

Încetinirea activității tranzacționale de M&A este deja un fapt, potrivit specialiștilor CMS. Operatorii din piață se tem că acest climat se va agrava, aproape jumătate (45%) dintre participanții la studiu afirmând ca nu au în vedere nicio tranzacție de M&A pentru anul care vine (în creștere față de 28%, anul trecut). Mai mult, 73% dintre respondenți se așteaptă ca nivelul activității M&A din Europa să scadă sau să rămână același în următoarele 12 luni.

Deși perspectivele privind piața de fuziuni și achiziții sunt în mare măsură negative, respondenții se așteaptă la o creștere a numărului de tranzacții ale companiilor aflate în dificultate (peste 95% dintre aceștia) sau la restructurări cauzate de deteriorarea condițiilor economice în anul următor (94%).






Horea Popescu, Partener CMS România și coordonatorul departamentului de Corporate M&A, comentează: „În ciuda faptului că la nivel european investitorii au o abordare mai prudentă, în România observăm că apetitul acestora pentru investiții se păstrează la un nivel ridicat. Fie că vorbim de cumpărarea unei companii sau achiziția unui business, fie că vorbim de strategii de exit ale fondurilor de private equity, România își păstrează un grad de atractivitate deosebit pentru investitori. În mod concret, această toamnă ar putea aduce tranzacții semnificative în domeniul serviciilor medicale și în sectorul imobiliar, ca să nu mai vorbim de continuarea consolidărilor pe piața telecom, umare firească a finalizării tranzacției Liberty – Vodafone, cât și exiturile semnificative din domeniul energiei care, dacă se concretizează, ar putea duce la valori tranzacționale demult nemaiîntâlnite pe piața românească. Încă de la începutul acestui an, activitatea departamentului de M&A din cadrul CMS România este una efervescentă, fiind implicați în tranzacții complexe și de impact pentru piața din România. Industriile „vedetă” au fost IT&C, servicii medicale, bunuri de larg consum, energie, sectorul imobiliar și servicii financiare. Există în continuare premise foarte bune și oportunități de investiții atractive, atât în regiune, cât și la nivel european.”

Deși piața este în scădere, există încă dorința de a investi, dacă ofertele potrivite se ivesc. Virginia Garcia Martinez, analist Mergermarket, spune: „Cumpărătorii devin mai atenți la tranzacțiile pe care le fac, favorizând sectoare cu creștere rapidă și potențial de creștere pe viitor, dar cu risc investițional redus. De exemplu, 20% din cele mai mari oferte din primul semestru al anului 2019 au fost înregistrate în sectorul farmaceutic, medical și de biotehnologie, iar 30% în cel de tehnologie, media și telecomunicații (TMT), precum achiziția în valoare de 5,5 miliarde EUR a companiei UPC Elveția de către Sunrise Communications de la Liberty Global.”

Gabriel Sidere, Managing Partner CMS România, declară: „Este de așteptat ca în România, care deține una dintre economiile cu o rată rapidă de evoluție, lucru subliniat și de creșterea semnificativă a valorii tranzacțiilor de fuziuni și achiziții din 2018 (+73%), să asistăm la o continuare a acestui trend ascendent. Realitatea investițională din piață, cât și optimismul principalilor actori naționali și regionali cu privire la oportunitățile de investiții mă face să cred că vom asista la creșterea numărului și dimensiunea tranzacțiilor pe piața din România.“

Concluzii cheie ale raportului European M&A Outlook 2019:

•    Se preconizează o înăsprire a condițiilor de finanțare în anul următor, 72% dintre respondenții studiului considerând ca acestea vor deveni mai dificile (în creștere de la 24% în anul precedent).
•    Deși în scădere față 2018, mai mult de jumătate dintre respondenți (57%) se așteaptă în continuare ca numărul tranzacțiilor transfrontaliere să crească în următoarele 12 luni (față de 92% în anul precedent). Doar 20% dintre respondenți se așteaptă ca valoarea totală a acestor tranzacții să crească (comparativ cu 64%, anul trecut).
•    Capitalul privat va deveni sursa principală de investiții în anul 2020, 53% dintre respondenți anticipând finanțări din resurse proprii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1672 / 1907
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...