ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Experții CMS, prudenți în privința perspectivelor de tranzacționare pe piața de M&A din regiune | În ciuda faptului că, la nivel european, investitorii au o abordare mai prudentă, în România observăm că apetitul acestora pentru investiții se păstrează la un nivel ridicat, spun avocații echipei din București

17 Septembrie 2019   |   A.D.

Deși perspectivele privind piața de fuziuni și achiziții sunt în mare măsură negative, respondenții se așteaptă la o creștere a numărului de tranzacții ale companiilor aflate în dificultate (peste 95% dintre aceștia) sau la restructurări cauzate de deteriorarea condițiilor economice în anul următor (94%).

Gabriel Sidere (stanga), Managing Partner CMS România si Horea Popescu, Partener CMS România si coordonatorul departamentului de Corporate M&A

 
 
Indicatori macro-economici slabi, situația geopolitică regională și globală, incertitudine privind Brexit-ul și protecționismul în creștere în comerțul mondial sunt printre factorii care au contribuit la o schimbare a așteptărilor privind piața de fuziuni și achiziții (M&A), dar și la începutul unei scăderi a activității de tranzacționare, concluzionează cea de-a șaptea ediție a raportului European M&A Outlook 2019, publicat de firma internațională de avocatură CMS, în asociere cu analiștii de la Mergermarket.

Raportul CMS reprezintă o analiză cuprinzătoare a previziunilor de tranzacționare pe piața europeană de fuziuni și achiziții, consemnând opiniile a peste 230 de manageri de top ai celor mai importante corporații și firme de private equity active în Europa cu privire la evoluția pieței de M&A pentru anul următor.


În ultimele 12 luni, valoarea totală a pieței europene de M&A a scăzut cu 22% față de anul precedent, atingând nivelul de 652,2 miliarde EUR. Piața a asistat la mai multe tranzacții eșuate, printre care s-au remarcat cele dintre Deutsche Bank și Commerzbank în Germania, Asda și Sainsbury's în Marea Britanie și dintre producătorul francez de trenuri Alstom și divizia feroviară a conglomeratului german Siemens.

→   Descarcă raportul European M&A Outlook 2019

Încetinirea activității tranzacționale de M&A este deja un fapt, potrivit specialiștilor CMS. Operatorii din piață se tem că acest climat se va agrava, aproape jumătate (45%) dintre participanții la studiu afirmând ca nu au în vedere nicio tranzacție de M&A pentru anul care vine (în creștere față de 28%, anul trecut). Mai mult, 73% dintre respondenți se așteaptă ca nivelul activității M&A din Europa să scadă sau să rămână același în următoarele 12 luni.

Deși perspectivele privind piața de fuziuni și achiziții sunt în mare măsură negative, respondenții se așteaptă la o creștere a numărului de tranzacții ale companiilor aflate în dificultate (peste 95% dintre aceștia) sau la restructurări cauzate de deteriorarea condițiilor economice în anul următor (94%).






Horea Popescu, Partener CMS România și coordonatorul departamentului de Corporate M&A, comentează: „În ciuda faptului că la nivel european investitorii au o abordare mai prudentă, în România observăm că apetitul acestora pentru investiții se păstrează la un nivel ridicat. Fie că vorbim de cumpărarea unei companii sau achiziția unui business, fie că vorbim de strategii de exit ale fondurilor de private equity, România își păstrează un grad de atractivitate deosebit pentru investitori. În mod concret, această toamnă ar putea aduce tranzacții semnificative în domeniul serviciilor medicale și în sectorul imobiliar, ca să nu mai vorbim de continuarea consolidărilor pe piața telecom, umare firească a finalizării tranzacției Liberty – Vodafone, cât și exiturile semnificative din domeniul energiei care, dacă se concretizează, ar putea duce la valori tranzacționale demult nemaiîntâlnite pe piața românească. Încă de la începutul acestui an, activitatea departamentului de M&A din cadrul CMS România este una efervescentă, fiind implicați în tranzacții complexe și de impact pentru piața din România. Industriile „vedetă” au fost IT&C, servicii medicale, bunuri de larg consum, energie, sectorul imobiliar și servicii financiare. Există în continuare premise foarte bune și oportunități de investiții atractive, atât în regiune, cât și la nivel european.”

Deși piața este în scădere, există încă dorința de a investi, dacă ofertele potrivite se ivesc. Virginia Garcia Martinez, analist Mergermarket, spune: „Cumpărătorii devin mai atenți la tranzacțiile pe care le fac, favorizând sectoare cu creștere rapidă și potențial de creștere pe viitor, dar cu risc investițional redus. De exemplu, 20% din cele mai mari oferte din primul semestru al anului 2019 au fost înregistrate în sectorul farmaceutic, medical și de biotehnologie, iar 30% în cel de tehnologie, media și telecomunicații (TMT), precum achiziția în valoare de 5,5 miliarde EUR a companiei UPC Elveția de către Sunrise Communications de la Liberty Global.”

Gabriel Sidere, Managing Partner CMS România, declară: „Este de așteptat ca în România, care deține una dintre economiile cu o rată rapidă de evoluție, lucru subliniat și de creșterea semnificativă a valorii tranzacțiilor de fuziuni și achiziții din 2018 (+73%), să asistăm la o continuare a acestui trend ascendent. Realitatea investițională din piață, cât și optimismul principalilor actori naționali și regionali cu privire la oportunitățile de investiții mă face să cred că vom asista la creșterea numărului și dimensiunea tranzacțiilor pe piața din România.“

Concluzii cheie ale raportului European M&A Outlook 2019:

•    Se preconizează o înăsprire a condițiilor de finanțare în anul următor, 72% dintre respondenții studiului considerând ca acestea vor deveni mai dificile (în creștere de la 24% în anul precedent).
•    Deși în scădere față 2018, mai mult de jumătate dintre respondenți (57%) se așteaptă în continuare ca numărul tranzacțiilor transfrontaliere să crească în următoarele 12 luni (față de 92% în anul precedent). Doar 20% dintre respondenți se așteaptă ca valoarea totală a acestor tranzacții să crească (comparativ cu 64%, anul trecut).
•    Capitalul privat va deveni sursa principală de investiții în anul 2020, 53% dintre respondenți anticipând finanțări din resurse proprii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1646 / 1881
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...