ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Reff & Asociații | Deloitte Legal obține o nouă soluție favorabilă contribuabilului în fața Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din cadrul MFP. Avocații au reușit să anuleze o decizie de impunere emisă de organele fiscale fără respectarea principiilor de efectuare a inspecției fiscale

05 Octombrie 2022   |   BizLawyer

Importanța soluției decurge și din faptul că, în cadrul inspecțiilor fiscale, instituțiile de control tind să interpreteze într-o manieră extinsă limitele dreptului lor de apreciere, mergând uneori până la ignorarea propriilor constatări formulate cu prilejul unor inspecții fiscale anterioare, deși acestea au vizat același tip de impozit și aceeași perioadă fiscală.

 
 
Reff & Asociații | Deloitte Legal obține, încă din etapa soluționării contestației fiscale la Ministerul Finanțelor Publice, o soluție favorabilă pentru un jucător important din sectorul agricol autohton, respectiv anularea unei decizii de impunere emise în cadrul unei inspecții fiscale pentru operațiuni derulate într-o perioadă pentru care a intervenit prescripția și care a mai făcut obiectul unei inspecții fiscale anterioare.

Victoria obținută, care reafirmă importanța respectării principiilor și garanțiilor procedurale ale contribuabililor în cadrul inspecției fiscale, este cu atât mai importantă cu cât sancțiunile prevăzute de lege pentru nerespectarea regulilor de procedură a inspecției fiscale sunt, de regulă, mai constrângătoare pentru contribuabil decât pentru organele fiscale.


Disputa fiscală a presupus analiza unui număr mare de aspecte juridice și fiscale privind exigențele procedurale la care este supusă echipa de inspecție în procesul de stabilire a obligațiilor fiscale în cadrul controlului.

În esență, este vorba de o inspecție fiscală începută la contribuabil în cursul anului 2021, în care, deși perioada vizată pentru verificarea impozitului pe profit era 2016-2020, organul de inspecție fiscală a analizat documente și operațiuni economice derulate în 2013. În acel an, contribuabilul beneficiase de o scutire de datorie, dar, întrucât datoria figura, în integralitate, în sold, și în anul 2016, organele de inspecție fiscală au considerat că se pot impune sume suplimentare cu titlu de impozit pe profit în 2016, an care intră în perioada fiscală supusă verificării. Pe de altă parte, obligațiile fiscale aferente anului 2013 au mai fost analizate în cadrul unei inspecții fiscale anterioare, ocazie cu care nu au fost identificate deficiențe cu privire la tratamentul fiscal aplicat de contribuabil și, în consecință, nu au fost stabilite sume suplimentare de plată.

În consecință, echipa de avocați a Reff & Asociații | Deloitte Legal a convins Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor din cadrul Ministerului Finanțelor Publice că organele de inspecție fiscală nu pot impune obligații suplimentare de plată pentru o perioadă fiscală pentru care a intervenit prescripția, cu atât mai puțin pentru o perioadă care a mai făcut obiectul unei inspecții anterioare. În acest context, instituția a anulat decizia de impunere pe motiv că organul fiscal a încălcat principiul unicității inspecției fiscale, după ce a constatat că există multiple acte administrativ-fiscale cu privire la același tip de impozit și aceeași perioadă care au fost verificate în cadrul a două inspecții fiscale distincte.

Importanța soluției decurge și din faptul că, în cadrul inspecțiilor fiscale, instituțiile de control tind să interpreteze într-o manieră extinsă limitele dreptului lor de apreciere, mergând uneori până la ignorarea propriilor constatări formulate cu prilejul unor inspecții fiscale anterioare, deși acestea au vizat același tip de impozit și aceeași perioadă fiscală.

Echipa de litigii fiscale care a obținut această soluție pentru client a fost formată din Bogdan Mărculeț, Senior Managing Associate, și Ștefan Mihărtescu, Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.

„Soluția obținută reconfirmă importanța respectării regulilor de procedură cu ocazia efectuării inspecției fiscale, reguli a căror încălcare poate atrage anularea actului de impunere fără a mai fi necesară analiza argumentelor de fond. Ne bucură o astfel de decizie din partea Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor atât pentru importanța sa juridică, cât și pentru că a tranșat disputa fiscală încă din faza administrativă de contestație, clientul evitând astfel investirea unor resurse suplimentare de timp și costurile aferente unui litigiu de contencios fiscal”, a declarat Bogdan Mărculeț, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal.

Practica de litigii din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal, ce cuprinde peste 20 de avocaţi, acoperă toate tipurile de proiecte de litigii din mediul de afaceri, de la cauze fiscale, la dispute comerciale şi administrative.   

Reff & Asociații | Deloitte Legal, una dintre cele mai importante societăți de avocați din România, oferă servicii ce acoperă domeniile financiar-bancar, concurență, dreptul muncii, energie și mediu, insolvență, consultanță juridică de management, litigii, drept societar, fuziuni și achiziții, sectorul public și drept imobiliar. Reff & Asociații reprezintă România în rețeaua globală Deloitte Legal, care are peste 2.500 de avocați în 80 de țări.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 500 / 1710
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...