ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză ROCA: Investițiile Private Equity reprezintă doar 0.041% din PIB-ul României. Decalaj de 40 de ani față de Europa de Vest

30 Septembrie 2024   |   BizLawyer

Raportul dintre valoarea investițiilor de tip Private Equity și PIB-ul României este de doar 0.041%, de 10 ori mai mic decât raportul similar la nivelul Europei. 400 mil. EUR sunt disponbile prin PNRR pentru investiții private, dintre care până astăzi au fost alocate 265 mil. EUR și doar 60 mil. EUR au fost investite.

 
 
Piața de Private Equity (PE) din România este subdezvoltată în raport cu situația din regiune și cea de la nivel european și global, raportul dintre valoarea investițiilor de tip Private Equity și PIB la nivel local fiind de doar 0.041%, de 10 ori mai mică decât raportul similar la nivelul Europei, indică o analiză realizată de ROCA, cea mai dinamică companie de private equity din România. În același timp însă, potențialul de dezvoltare a ecosistemului PE este unul considerabil, iar intrarea investitorilor instituționali pe piața locală, precum fondurile de pensii, poate genera o dezvoltare accelerată a economiei, conform analizei ROCA, citată de investitorul Andrei Cionca, în cadrul unui eveniment dedicat dezvoltării regionale a României.


În 2023, capitalul gestionat de fondurile PE s-a ridicat la peste 1.154 trilioane de euro, dintre care aproape jumătate în Marea Britanie și Irlanda, 25% în Franța și Benelux, 12% în țările din nordul Europei, 10% în statele din regiunea DACH, 5% în Spania și Portugalia și doar 1% în țările din Europa Centrală și de Est. România este aproape insignifiantă în acest tablou, potrivit unui studiu InvestEurope analizat de ROCA.

„România are un potențial semnificativ pe segmentul PE, care trebuie deblocat, la nivel sistemic. România are nevoie de soluții tip scurtătură, având în vedere decalajul de 40 de ani pe care îl înregistrăm pe acest segment față de țările Europei de Vest. Avem astfel nevoie de o politică națională, prin care să încurajăm fondurile locale de PE și pe cele de pensii să investească sume considerabile în companiile românești și astfel să consolidăm economia țării, care în acest moment este foarte fragmentată,”  a declarat Andrei Cionca, investitor și co-fondator ROCA.

La nivelul Europei, fondurile de pensii alocă 3,5% din sumele administrate, ceea ce reprezintă 24% din efortul de strângere de capital. Spre comparație, în Europa Centrală și de Est procentul este de 2%, iar în România, aceste contribuții sunt aproape inexistente, deși legislația permite distribuirea a 1% din sumele administrate de fondurile de pensii către fondurile de PE. Totodată, raportat la țările membre OECD și cele non-membre, analiza ROCA indică o pondere de 5.8% a sumelor din fondurile de pensii alocate către PE în cazul țărilor membre OECD, în timp ce în țările non-membre procentul este de 1.4%.

„Dacă ne uităm la imaginea globală a organismelor de plasament colectiv, vedem o creștere. Practic, sunt vizibile efectele unor politici implementate anul trecut, în special din zona fiscală, respectiv creșterea numărului de investitori. De exemplu, în zona organismelor de plasament colectiv, s-a depășit pragul de 700.000 de investitori. În zona de Private Equity și Venture Capital avem în discuții și dezbateri cu asociațiile de profil și cu toți stakeholderii un proiect de lege-ecosistem, care se referă la ecosistemul de fonduri și care va aduce modificări importante pentru dezvoltarea acestei industrii”, a declarat Maria-Gabriela Horga – Vicepreședinte Sectorul Instrumente și Investiții Financiare – Autoritatea de Supraveghere Financiară, prezentă la același eveniment.

În România, 400 de milioane de euro sunt disponbile prin PNRR, pentru investiții private. Dintre acestea, până astăzi au fost alocate 265 de milioane de euro și doar 60 de milioane au fost investite, conform datelor analizate de ROCA.

„În alte economii europene, fondurile de pensii sunt foarte active în investiții pe termen lung, pentru că aceasta este și natura activității fondurilor de pensii și au la dispoziție sume impresionante. Fondurile de pensii sunt jucători foarte importanți, care dispun nu doar de sume semnificative, cât și de profesionalismul de a identifica, gestiona și fructifica acest tip de investiții”, a afirmat, în cadrul evenimentului, Ilinca Von Derenthall – Președinte al Comitetului Reprezentanților, director independent non-executiv (INED) la Fondul Proprietatea S.A., România.

Un model de dezvoltare a sectorului PE cu impact major asupra economiei îl reprezintă modelul polonez. Practic, Polish Development Fund Group (PFR), un grup de investiții creat cu susținerea guvernului polonez, a ajuns la un portofoliu de peste 75 de fonduri PE, având în administrare active în valoare de peste 1 miliard de euro.

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, deține, ca acționar majoritar, două holdinguri specializate pe industrii strategice (materiale de construcții și agricultură) și un portofoliu de participații minoritare în cinci companii românești. De-a lungul celor șase ani de activitate, ROCA Investments a finalizat 25 de tranzacții și a realizat două exit-uri semnificative.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 17651
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în lansarea unei emisiuni de obligațiuni verzi în valoare 700 mil. €. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...